Follow my blog with Bloglovin

Moet je vegetariër zijn als je yoga wilt beoefenen?

Yoga vegetariër

yoga vegetarier 1024x768 - Moet je vegetariër zijn als je yoga wilt beoefenen?

Veel yogadocenten en fanatieke yogabeoefenaars zijn vegetarisch of veganistisch. Op het internet kan je veel vinden over de link tussen yoga en vegetarisme. Ook wordt in sommige yogastudio’s aandacht geschonken aan een vegetarische levensstijl in combinatie met yogabeoefening. Hierdoor ontstaat bij sommigen het idee dat je geen vlees mag eten als je fanatiek yoga wilt beoefenen. Maar is dat ook zo?

Geweldloosheid (ahimsa)

 

Een belangrijke tekst in de yoga, zijn de Yoga Sutra’s van Patanjali. Dit boek wordt ook wel de Bijbel van de yoga genoemd. In de Yoga Sutra’s zijn verschillende do’s and dont’s omschreven die uiteindelijk leiden tot verlichting van de yogi. Eén van deze do’s is geweldloosheid of “ahimsa” in het Sanskriet. Ahimsa heeft betrekking op geweldloos zijn tegenover jezelf, maar ook tegenover anderen. De Yoga Sutras vragen van een yogi dat hij geweldloos is in alles wat hij doet.

Veel yogi’s passen dit principe van geweldloosheid daarom ook toe als het gaat om de manier waarop zij omgaan met dieren. Een logisch gevolg hiervan is dat zij besluiten geen dieren meer te eten en vegetariër of veganist worden. Het is immers niet geweldloos als een dier wordt gedood zodat wij mensen het dier kunnen opeten. Zelfs als het vlees biologisch is, is het niet geweldloos. Dat deze mind-set resulteert in een vegetarisch dieet, behoeft niet veel uitleg.

Het principe van geweldloosheid leidt bij sommige yogi´s tot een veganistisch dieet. Ondanks dat de melkkoeien en legkippen in leven blijven, komt ook bij de productie van melk en eieren veel leed kijken. Zo worden melkkoeien kunstmatig geïnsemineerd zodat zij melk blijven produceren en leven zij ruim twaalf jaar (!!) korter dan een wilde koe. Verder worden in de eierenindustrie dagelijks miljoenen hennen direct na de geboorte in de versnipperraar gegooid omdat zij geen eieren kunnen produceren. Door melk en eieren te eten draag je indirect bij aan veel dierenleed. Dit maakt dat yogi’s die volledig geweldloos willen leven, een veganistische levensstijl erop nahouden.

Yoga creëert bewustzijn

 

Het is niet zo dat je geen vlees meer mag eten als je veel aan yoga doet. Veganisme of vegetarisme is eerder een gevolg van yogabeoefening. In dit artikel vertelde ik je al dat yoga gaat over het creëren van bewustzijn. Dit bewustzijn heeft betrekking op alles wat we doen. En dat kan dus ook de uitwerking hebben dat je gaandeweg je ervan bewust wordt dat vlees eten niet geweldloos is. Hierdoor kan het gebeuren dat je als fervent carnivoor op een dag ontdekt dat je niet langer vlees wilt eten.

Mijn ervaring

 

Een soortgelijke ervaring heb ik zelf trouwens ook gehad. Inmiddels ben ik al zeven jaar vegetariër en nooit eerder heb ik echt de behoefte gehad om over te stappen naar een veganistisch dieet. Zo’n 2,5 jaar geleden heb ik meegedaan met de VeganChallenge, maar dat viel mij toen enorm tegen. Ik denk dat dit voor een deel ook komt omdat ik toentertijd niet de noodzaak zag van een plantaardig dieet. Ik was benieuwd hoe het zou zijn om geen melk en eieren te eten, maar vond niet dat het dieronvriendelijk was om dierlijke producten te eten. Ik miste vooral kaas enorm en ik vond het dan ook een erg lastige challenge.

Een aantal maanden geleden ben ik een opleiding tot yogadocent gaan volgen. Ik heb mij meer verdiept in de yogafilosofieën en in het principe van geweldloosheid. Langzaam maar zeker zijn mijn gedachten over het consumeren van melk en eieren veranderd. Vanuit het principe van geweldloosheid kan ik het consumeren van melk en eieren niet meer goed voor mijzelf verantwoorden. Ik vind niet langer dat ik geweldloos bezig ben.

Om die reden doe ik deze maand weer mee met de VeganChallenge en ik heb daar, in tegenstelling tot 2,5 jaar geleden, minder moeite mee. Ik denk dat dit mede komt doordat mijn mind-set is veranderd. Yoga heeft hieraan bijgedragen.

Hoe dan ook komt deze verandering helemaal vanuit mijzelf. Het is niet zo dat iemand mij heeft verplicht om meer plantaardig te eten, omdat ik anders mijn yogadiploma niet haal.

Je moet het zelf willen

 

Of je yoga kan beoefenen en ook vlees kan eten, is voor een deel ook afhankelijk van het doel waarmee je yoga beoefent. Als je puur aan yoga doet voor fitness doeleinden, dan is niet noodzakelijk om naar je dieet te kijken, tenzij je dit zelf wilt uiteraard. Doe je yoga omdat je jezelf ook op spiritueel vlak wilt verdiepen, dan kan het zijn dat je na verloop van tijd de behoefte krijgt je eetgewoonten aan te pakken. Er bestaat een goede kans dat je, net als ik, ineens ontdekt dat je niet geweldloos bezig bent.

De wil om je eetgewoonten te veranderen komt vanzelf. Kijk maar naar mij. Het zal dan ook niet langer een kwestie zijn van wel of niet mogen. Je wilt dan geen vlees meer eten, dus dan is het sowieso goed wat je doet! En totdat je zover bent, dan mag je echt nog wel yoga doen hoor!

Eet jij vlees? Lees dan deze blogpost over de waarheid over vlees.

Volg:

4 Reacties

  1. Avatar for Desi 14 april 2016 / 16:03

    Amen! Geen dierlijke producten eten is zo’n duidelijk gevolg van geweldlozer leven. Ik heb zo veel meer compassie voor de mensen en dieren om me heen sinds ik naar vegan switchte. Debby can bohemiandreamsnl maakte hier ook zo’n mooi artikel over gisteren. Zij is ook net vegan geworden en merkte op hoeveel invloed het op je mindset heeft om plantaardig te leven. Succes met de Veganchallenge! Super goed van je dat je weer meedoet. Als je eenmaal weet waarom je vegan wilt eten, is het al een stuk minder moeilijk!

    • Avatar for Hailey 16 april 2016 / 10:20

      Wat een toeval dat Debby deze week een vergelijkbaar artikel heeft gepost! Like minded people, think alike! Haha! Ik merk inderdaad dat het zo veel makkelijker is om vegan te eten nu ik zie en voel waarom ik dat wil doen. Ik ben erg blij dat ik het weer heb geprobeerd en ik ga het zeker ook volhouden na de challenge! Mijn lichaam voel ook zo een stuk lichter! Heerlijk is dat!

  2. Avatar for Debby 16 april 2016 / 12:19

    Wauw, wat mooi :D. Mijn leraar heeft het nog niet over veganisme gehad, maar wel over vegetarisme. Ik heb nog een aantal klasgenootjes op de studie die roken en bijna iedereen eet nog gewoon vlees, grappig om dat verschil te zien. Maar hij heeft het ook wel eens over soep maken zonder kruiden. Leuk om mee te spelen, eten is een behoefte. Moet zeggen dat ik het nu met de challenge wel moeilijk vind om buiten eten ook het veganisme door te voeren. Make-up, kleding… het kan eng ver gaan (denk de gel op mijn buik bij de verloskundige bijvoorbeeld). Maar hee, er is een begin, en het is een proces 🙂 het moet wel leuk blijven.

    • Avatar for Hailey 17 april 2016 / 21:09

      Dankjewel, Debby! Ik had dit weekend weer het hele weekend mijn yogaopleiding! Erg leuk! Bij mij is op verschillende manieren over dit onderwerp gesproken. In verhouding tot het principe van ahimsa, maar ook met betrekking tot ayurveda. Krijg jij dat ook bij je opleiding? Het is inderdaad de vraag hoe ver voer je veganisme doorvoert. Als je bij iemand gaat eten moet het dan ook veganistisch zijn? En inderdaad, hoe doe je dat met uiteten, kleding, make-up? Desi van www,aandachtigeblog.nl heeft laatst een lijst met woorden die je moet kennen als vegan gepubliceerd. Daar had ze het ook over “level 5 vegan”. Ik denk dat een level 5 vegan in alle onderdelen van zijn/haar leven vegan is en dus ook bijvoorbeeld vegan make-up gebruikt. Ik denk dat het prima is als wij gewoon bij level 1 beginnen. En het is aan een ieder om zelf te bepalen hoe je level 1 invult :-).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *