Follow my blog with Bloglovin

Yoga met mij: de Danser (Natarajasana)

Natarajasana

Yoga met mij Natarajasana - Yoga met mij: de Danser (Natarajasana)

Zoals je misschien wel weet ben ik dol op yoga en ben ik zelfs bezig aan mijn reis om yoga docent te worden. Een van mijn reden waarom ik verliefd ben geworden, is omdat ik de verschillende yoga houdingen (asana’s) vaak ervaar als een ontdekkingsreis.

Zo is de ene houding bedoeld om mijn hart te openen en is een andere houding voor mijn balans. Iedere keer voelt een houding weer anders, maar vaak ervaar ik in de houding rust en vrede. En dat vind ik echt heel erg tof!

Ik gun iedereen rust en vrede. Daarom zal ik één van mijn favoriete yoga houdingen bespreken in mijn blog en nodig je graag uit om ook yoga te doen.

De god Shiva

 

Laat ik beginnen met “de danser”. Deze houding wordt ook wel Shiva de heer of in het Sanskriet Natarajasana. Ik vind deze houding prachtig, misschien juist ook wel omdat ik ook een danser ben. Tegelijkertijd kom ik mijzelf ook goed tegen in deze houding, omdat het een zeer uitdagende balanshouding is.

De Danser refereert aan de god Shiva uit de Hindu mythologie. In afbeeldingen en beelden wordt Shiva vaak uitgebeeld in het midden van een brandende komische ring, die symbool staat voor verandering en de cyclus van het leven. Shiva kan niet voorkomen dat er verandering en chaos is, maar hij kan zich hieraan overgeven, hij weet los te laten en in het midden van alle chaos vindt hij “bliss”.

Yoga met mij Natarajasana 2 - Yoga met mij: de Danser (Natarajasana)

Mooi he?! Ook jij en ik mogen in het midden van deze houding bliss vinden, net als Shiva.

De Danser herinnert mij eraan, dat je in het midden van alle chaos rust, vrede en balans kan vinden door je over te geven en los te laten, ook al voelt het leven soms alsof je op één been balanceert. Prachtig. Al zeg ik het zelf.

Voordelen van de Danser

 

De Danser heeft bovendien een aantal fysieke en mentale voordelen. Ik som ze voor je op. Het:

 • verstevigt de bovenbenen, enkels en buikspieren;
 • zorgt voor een stretch in de schouders en borst;
 • bevordert balans;
 • zorgt voor betere concentratie en een kalme geest;
 • vermindert stress.
Probeer het zelf

 

Ik kan me indenken dat je na mijn verhaal benieuwd bent geworden naar deze houding. Ik zou zeggen probeer het zelf eens! Ik zal je uitleggen welke stappen je moet nemen om in de houding te komen:

 1. Sta recht op, rug is recht, kruin wijst omhoog.
 2.  Buig je rechterarm en breng je elleboog in je zij.
 3. Buig je rechterbeen en pak met je rechterhand je enkel vast.
 4. Strek je rechterbovenbeen vervolgens naar boven, zo hoog als je kan.
 5. Strek je linkerarm uit naar voren.
 6. Open de borstkas door de schouderbladen naar elkaar toe te duwen.
 7. Blijf zolang als je kan in deze houding staan en ervaar de schoonheid van de houding.
 8.  Vergeet niet te ademen.
 9. Wissel van kant.

Mocht het nou niet meteen lukken om in deze houding te komen, geeft niets! Als het prettig voor je is om tegen een muur aan te steunen zodat jij je balans kan vinden, doe dat! Het gaat er niet om dat je het in één keer kan, of dat je je been naar je hoofd kan brengen. Doe wat jij kan, blijf jezelf en ontdek wat deze houding voor je kan betekenen.

Dus probeer het uit en geniet! Oh, en laat me weten hoe je het hebt ervaren!

Namasté!

Volg:

2 Reacties

 1. Avatar for Myriam
  Myriam
  29 januari 2018 / 10:27

  Dankjewel voor je uitleg over de danser. Ik was benieuwd naar het geheim van de danser.vorige week zei onze yogalerares dat deze houding een geheim bevat. Maar ze wou niet zeggen welk geheim. En ik ben verlekkerd op het ontraadselen van geheimen en mysteries.vandaar dat ik nu op zoek ben met mn smartphone. Hartelijke groetjes, Myriam

  • Avatar for Hailey 1 februari 2018 / 15:01

   Hoi Myriam! Oe, dat klinkt spannend, een geheim! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet zo 1, 2, 3 weet over welk geheim ze het heeft. Ben je er inmiddels al achter? Ik ben nu ook wel benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.