Follow my blog with Bloglovin

Word vegan in 10 stappen! Tips voor de beginnende vegan

tips voor de beginnende vegan

Als ik mensen vertel dat ik vegan ben, krijg ik vaak de reactie dat zij dat nooit zouden kunnen. Sommige van hen geven aan dat ze het wel zouden willen, maar dat ze het toch lastig vinden om de overstap te maken. Dat snap ik heel goed. Voor mij was de overstap naar een vegetarisch dieet easy en ik ben van de ene op de andere dag cold turkey (haha) gegaan. De overstap naar een vegan dieet ging bij mij veel geleidelijker. Omdat ik hoop dat de wereld op een dag alleen nog maar uit vegan bestaat, heb ik een stappenplan voor je gemaakt over hoe je de overstap maakt naar een vegan dieet. Are you ready to do this?!

1. Weet waarom je over wilt stappen op een vegan dieet

De eerste stap in je weg naar een vegan dieet, is weten waarom je wil overstappen op een vegan dieet. Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals omdat het beter is voor je gezondheid, omdat een vegan dieet beter is voor het milieu, voor de dieren, omdat je zo bijdraagt aan het oplossing voor het hongerprobleem of misschien is het een combinatie van deze redenen.

Als het voor jezelf duidelijk is waarom je deze verandering wilt aangaan, is de belangrijkste stap al gezet. Het volgen van een veganistisch dieet is niet per se moeilijk, maar het brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Denk aan de verjaardagen waarop je de kleren van het lijf worden gevraagd waarom je vegan bent geworden. Door te weten waarom je vegan wilt eten, zal het makkelijker zijn om je vast te houden aan je nieuwe principes.

Indien het bij je past, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld documentaires te bekijken over veganisme. Zo krijg je op een vrij eenvoudige manier meer informatie over bijvoorbeeld het dierenleed dat hoort bij de vleesindustrie (Earthlings, maar let op, dit is een zeer schokkende documentaire met vervelende beelden), over de impact op het milieu (bijvoorbeeld Cowspiracy. Ook te vinden op Netflix) en de gezondheidsaspecten (What the Health. Deze vind je ook op Netflix).

2. Ga op onderzoek uit

Doordat je bij een veganistisch dieet meerdere dierlijke producten niet eet, vraagt de overstap het nodige onderzoek. Onderzoek bijvoorbeeld welke dierlijke producten behalve melk, vlees en vis in voeding voorkomen. Denk aan iets zoals gelatine of e-nummers die dierlijke producten bevatten.

Ga vervolgens ook in de winkel na wat je wel en niet kunt eten. Neem in het begin van je overstap de tijd om in de supermarkt labels te lezen. Dierlijke producten en allergenen staan bijna altijd dikgedrukt op de verpakking. Zo kun je makkelijk scannen of een product wel of niet vegan is.

3. Zorg ervoor dat je een paar fijne en goede kookboeken hebt

De grootste “fout” die ik heb gemaakt toen ik overstapte op een vegan dieet, is dat ik niet meteen een paar goede kookboeken heb gekocht. Vegan eten betekent niet (per se) dat je vlees, kaas en eieren weg laat en dat je dan een heerlijke maaltijd hebt.

Vegan eten laat je op een nieuwe manier kijken naar eten en daarbij horen ook nieuwe recepten. Onderzoek welke gerechten jou lekker lijken en probeer die uit. Uiteraard kun je ook online op zoek naar recepten. Zelf vond ik het fijner om een boek door te bladeren en in één klap een heel scala aan recepten voor handen te hebben.

Zelf vind ik Elke Dag Deliciously Ella, Oh She Glows Elke Dag en de boeken van The Green Happiness heel fijn.

Extra tip: bestel bij Bol.com alle boeken die je interessant lijken op basis van een maandfactuur. Dan kun je op je gemak thuis alle boeken doorbladeren. Wat je niet interessant vindt, stuur je gewoon weer terug.

4. Vind een community

Ik zeg altijd: Twee weten meer dan één. Dat geldt ook voor een vegan dieet. Daarom kan het best fijn zijn om andere vegans in je omgeving te hebben aan wie je zo nu en dan om tips of hulp kunt vragen. Heb je geen vegans in je offline omgeving? Gelukkig is het 2017 en zijn er online genoeg groepen te vinden met friendly vegans die je willen helpen. Zo heb je op Facebook de groep vegan Nederland waar vegan elkaar helpen. Via Viva Las Vegas kun je trouwens in contact komen met vegan bij jou in de buurt! Ook leuk!

5. Maak het klein of stap over in stappen

Als je de vorige stappen hebt doorlopen, ben je ready to go. Vind je het toch lastig om in een keer helemaal over te stappen op een vegan dieet? Maak het klein. Begin bijvoorbeeld eerst alleen met vegan ontbijten. Zo geef je jezelf alle tijd om eerste de ins en out van vegan ontbijten te leren. Zodra je het gevoel hebt dat je dat onder de knie hebt, kun je ook je lunch vegan maken, gevolgd door je avondeten en je tussendoortjes.

Een andere manier om de overstap kleiner aan te pakken, is door eerst mee te doen met de Vegan Challenge. Hierbij probeer je een maand lang het vegan dieet uit en krijg je handige tips van Viva Las Vegas die je kunnen helpen bij de overstap. Zo kun je vast wennen aan hoe het is om vegan te zijn. Na die maand kun je bedenken of je je vegan dieet volledig wilt volhouden of dat je toch in kleine stappen wilt overgaan.

6. Maak je geen zorgen om eiwitten

Na “oh, ik zou echt niet kunnen leven zonder kaas” is de meest gehoorde opmerking als je zegt dat je vegan bent “hoe kom je dan aan je eiwitten?”. Maak je daar geen zorgen over. Die eiwitten haal je volop uit groenten, noten, peulvruchten en granen. Je zal echt niets te kort komen wat eiwitten betreft.

7. Uit eten doe je zo!

Vegan gerechten hebben de meeste restaurants helaas nog niet standaard op de kaart staan. Je kunt daarom (naar mijn mening) twee dingen doen als je bij een niet- vegan restaurant gaat eten:

  1. Je belt van tevoren om te vragen of de kok iets vegans voor jou wilt maken. Meestal wil de kok dat wel. Het gebeurt best geregeld dat de kok het zo leuk vindt dat hij iets anders kan maken, dat hij helemaal los gaat. In een enkel geval kan of wil de kok dat niet doen. Dit kan te maken hebben met de kok of met de kaart. Iets vegans maken bij een Argentijns steakhouse is nu eenmaal wat lastig. Bedenk je dan of je oké bent met een simpele salade of besluit om ergens anders te eten. Goede kans dat je bij het restaurant van je tweede keus wel slaagt.
  1. Besluit (in het begin) om alleen vegan te eten als je zelf kookt. Als je uit eten gaat kun je bijvoorbeeld vegetarisch eten. Het ligt er maar net aan waar jij je het prettigst bij voelt. In het kader van “maak het klein”, zou dit een goede manier kunnen zijn om langzaam over te stappen op je vegan dieet.

Deze tips gelden trouwens ook voor als je bij vrienden gaat eten. Je kunt daarbij ook altijd voorstellen om samen te koken om zo je vrienden een eindje op weg te helpen.

8. Zie je nieuwe dieet niet als een beperking

Vaak hebben mensen het over de dingen ze niet meer mogen eten. Bedenk je dat je een goede reden hebt gehad om vegan te worden (zie stap 1) en dat je daarom ervoor hebt gekozen om niet langer dierlijke producten te eten. Je mag nog wel vlees, melk, kaas en eiereneten, maar je wilt het niet meer.

Doordat je de keuze hebt gemaakt om anders naar eten te kijken, gaat er trouwens een wereld voor je open aan heerlijke gerechten. Dit zijn misschien wel gerechten die je anders nooit zou hebben gegeten. Zie daar de voordelen in!

9. Zorg dat je altijd een vegan snack bij je hebt

Vooral als je net overstapt op een vegan dieet, kan het voorkomen dat je in het begin erg hongerig bent. Daarom is het handig om altijd een vegan snack bij je te hebben. Mijn go to snacks zijn repen ontbijtkoek, banaan en proteïne repen, zoals die van Nakd.

10. Het hoeft niet perfect te zijn 

Niemand is perfect en leren lopen ging ook niet over één nacht ijs. Je hoeft daarom niet te denken dat je in een keer perfect over hoeft te stappen op je vegan dieet. Misschien gaat het met vallen en opstaan of eet je toch een keer iets dierlijks. Laat je intentie om over te stappen op een vegan dieet het belangrijkste zijn. Als je voor 80% vegan bent, ben je wat mij betreft ook super goed bezig. Misschien word jij ooit 100% vegan, misschien blijf je op 80%. Dit is altijd al meer en beter dan niet doen. Wees dus trots op jezelf met alle stappen die je neemt en vergeef jezelf een keer een misstap.

Laat het weten als je met deze stappenplan aan de slag gaat!

Uiteraard zou ik het fantastisch vinden als je aan de slag gaat met de tips uit dit stappenplan. Laat het weten als je bezig bent om de overstap te maken. Dat vind ik leuk! Mocht je vragen hebben of kun je wat hulp gebruiken? Schroom dan niet om mij een mailtje te sturen (info@palaceofbliss.nl) of om hieronder een comment achter te laten. Ik help je graag!

Ben jij al overgestapt op een vegan dieet of overweeg je dit te doen?

De links van Bol.com zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang van Bol.com als jij via deze link een boek bestelt. No worries, de prijs blijft hetzelfde! Dank voor je support!

Pin voor Later - Word vegan in 10 stappen! Tips voor de beginnende vegan

Tips voor de beginnende vegan - Word vegan in 10 stappen! Tips voor de beginnende vegan

Volg:

6 Reacties

  1. Avatar for Jessica J. 28 september 2017 / 11:36

    Wat een duidelijk, praktisch artikel. Earthlings wil ik al zo ontzettend lang zien, maar ik weet dat die beelden me gaan blijven achtervolgen. Ik durf niet zo goed…

    • Avatar for Hailey 8 oktober 2017 / 18:10

      Dankjewel, Jessica! Ik snap helemaal wat je bedoelt! Ik wil hem eigenlijk ook zien, maar ik kan daar echt niet tegen, dus ik ga het niet doen! Denk je dat je het toch wel gaat doen?

      • Avatar for Jessica J. 10 oktober 2017 / 14:44

        Ik dénk het wel, maar moet alleen even moed verzamelen. (En een doos zakdoeken klaarzetten, want wat een impact die film gaat hebben…)

  2. Avatar for Mariëlle 28 september 2017 / 13:29

    Wat een super artikel!! Ik ben gelukkig al vegan en zou nooit meer terug willen, want hoooo het is zo leuk en fijn 🙂 Ik hoop dat er maar veel mensen de challenge mee gaan doen en er in ‘blijven hangen’.

    • Avatar for Hailey 8 oktober 2017 / 18:10

      Ja, dat hoop ik ook! Goed om te horen dat het zo goed bevalt om vegan te zijn! You go girl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *