Follow my blog with Bloglovin

Wat mijn werk als yogadocent mij heeft geleerd

Freelance yogadocent

DSC04026 1 1024x682 - Wat mijn werk als yogadocent mij heeft geleerd

Jongens! Wat vliegt de tijd! Ik realiseerde mij deze week ineens dat ik alweer een jaar aan het werk ben als yogadocent. Ik herinner het mij als de dag van gisteren dat ik met knikkende knietjes mijn plek voor de klas innam om mensen te begeleiden op de yogamat. Ik was toen nog niet zo heel lang bezig met mijn  opleiding tot yogadocent, maar het was mij gelukt om een plek te vinden waar ik ervaring mocht op doen. Sindsdien heb ik er al veel vlieguren op zitten en mag ik mijzelf, met certificaat op zak, een echte yogajuf noemen!

Reflecterend op het afgelopen jaar, heb ik ontdekt dat ik al het nodige heb geleerd van mijn werk als yogadocent. Wat dat is, deel ik graag met je.

Je kunt mentaal iets betekenen voor mensen

 

Voor mij is yoga niet alleen een vorm van fitness, maar ook een vorm van bewegende meditatie. Daarom probeer ik in mijn lessen altijd op zoek te gaan naar de connectie tussen lichaam en geest. In het afgelopen jaar heb ik het al een aantal keer meegemaakt dat mijn leerlingen mij vertellen dat zij zich mentaal beter voelen sinds zij yoga doen. Dat vind ik heel tof om te horen. Juist de lichtheid en bevrijding die yoga kan geven, wil ik overbrengen aan mijn leerlingen. Om te horen dat dit in sommige gevallen ook lukt, is een kroon op mijn werkt.

Je kunt fysiek iets betekenen voor mensen

 

DSC03909 1024x682 - Wat mijn werk als yogadocent mij heeft geleerd

Het is mooi om te zien hoe mijn leerlingen fysiek groeien. Sommige mensen die niet zo flexibel of sterk waren zie ik week na week groeien in hun practice. Ik zie hoe ze niet alleen sterker en flexibeler, maar ook comfortabeler worden in hun eigen lichaam terwijl ze yoga doen. Ik zie hun zelfvertrouwen in de houdingen groeien en dat is werkelijk prachtig!

Dan zijn er ook mensen in mijn les die een volledige fysieke transformatie doormaken. Eén van mijn leerlingen is in vijf maanden tijd 32 kilo afgevallen en heeft vorige week zelfs een hele marathon uitgelopen. Dit heeft hij uiteraard op eigen kracht gedaan, maar ik ervaar het als een eer om zijn lichamelijke ontwikkelingen mee te maken en hem daarin te begeleiden. 

Niet iedereen komt naar je les voor yoga

 

Een niet z’n leuke les die ik het afgelopen jaar heb geleerd, is dat het ook kan voorkomen dat niet iedereen in je les er is voor de yoga. Ik had namelijk iemand in mijn les die de gewoonte heeft om yogadocenten lastig te vallen en dat “lot” is mij niet bespaard gebleven.

Heel vervelend. Maar wat het mij heeft geleerd is dat het als yogadocent belangrijk is om op je hoede te blijven, om je grenzen aan te geven en om meteen aan de bel te trekken als iemand over die grenzen probeert te gaan!

Eigen practice is heilig

 

DSC03947 1 1024x682 - Wat mijn werk als yogadocent mij heeft geleerd 

Een valkuil die gepaard gaat met het beroep van yogadocent, is dat de eigen yogabeoefening er snel bij inschiet. De lessen die ik geeft zijn namelijk vaak op tijden waarop ik anders zelf een les zou volgen. Hierdoor wil het helaas nog weleens voorkomen dat ik zelf minder vaak yoga doe dan ik zou willen. En dat is eigenlijk niet zo goed.

Zelf yoga doen is ook een manier om tot rust te komen en ruimte te scheppen in mijn eigen lichaam en geest. Bovendien leer ik ook tijdens een yogales en die kennis kan ik weer toepassen in mijn eigen lessen. Daarom is het van groot belang dat ik mijn eigen yoga practice beschouw als een heilig iets waar ik hoe dan ook tijd voor moet inbouwen in mijn week.

Vrijheid en bliss

 

Mijn werkzaamheden als yogadocent doe ik als freelancer. Daar waar ik normaal gesproken misschien nooit de moed zou hebben gehad om freelance aan het werk te gaan, is dit bij yoga juist heel vanzelfsprekend. En dat is ontzettend fijn! Want ik heb door mijn werk als yogadocent ontdekt dat werken en een gevoel van blijdschap en vrijheid hand in hand kunnen gaan. Dit is een gevoel dat ik tijdens andere banen eigenlijk nooit zo heb ervaren. Heel erg fijn!

Smaakt naar meer!

 

thumb DSC03988 1024 1024x681 - Wat mijn werk als yogadocent mij heeft geleerd

Mijn werk als yogadocent bevalt mij zo goed, dat ik heel erg graag op meer plekken aan de slag zou willen gaan als yogadocent en mij verder wil blijven ontwikkelen. Uiteraard op het gebied van de houdingen, maar ook als het gaat om de verschillende filosofieën en theorieën die horen bij yoga. Mocht jij dus nog een plek weten waar ze op zoek zijn naar een yogadocent, of waar ze een interessante workshop of lezing geven, dan houd ik mij zeer aanbevolen! Lees daarover ook meer op deze pagina!

Wat heeft jouw yoga practice jou opgeleverd?

Volg:
Deel deze blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.