Follow my blog with Bloglovin

Floortje Naar Het Einde Van de Wereld | Interview met Cara Boccieri van Ways of Change

Floortje Naar Het Einde Van de Wereld | Interview met Cara Boccieri van Ways of Change

04 - Floortje Naar Het Einde Van de Wereld | Interview met Cara Boccieri van Ways of Change

Floortje Dessing vind ik een fantastische vrouw. Naast dat zij steengoede programma’s maakt, zet zij zich ook in voor duurzame mode. In Utrecht en Amsterdam opende de fair fashion store  Nukuhiva. Ook is zij mede-eigenaar van het jeansmerk Kuyichi. Geen wonder dat zij een van mijn inspiratiebronnen is!

Voor haar huidige programma ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ reist ze naar de uithoeken van de wereld om met bijzonder mensen te spreken. Aankomende zondag 26 maart 2017 kunnen wij zien dat Floortje is afgereisd naar de jungle van Thailand. Hier sprak zij met Cara Boccieri, de oprichtster van fair fashion merk ‘Ways of Change’. Ik kreeg de kans om Cara te interviewen over haar werk, haar merk en natuurlijk haar ontmoeting met Floortje! Lees snel verder om meer te ontdekken over dit prachtige initiatief!

Hoe ben je op het idee voor Ways of Change gekomen?

In de wereld van de eerlijke mode ben ik een uniek geval. Ik heb namelijk geen achtergrond in mode, maar in vluchtelingenwerk. In 2011 deed ik onderzoek naar de mogelijkheid voor co-creatie en participatief werken in vluchtelingenkampen bij de grens van Thailand-Burma. Ik sprak toen veel met de vluchtelingen over hun ervaringen, behoeften en vaardigheden.

Uit deze gesprekken kwam duidelijk naar voren dat zij allen traditionele en ambachtelijke vaardigheden bezitten die ze graag wilden gebruiken. Het probleem was alleen dat ze niet wisten hoe ze dit konden doen en op welke manier zij hun producten bij een groter publiek konden krijgen. Zo is het idee voor Ways of Change ontstaan. Bij Ways of Change helpen wij de ambachtslieden met een vluchtelingenstatus om een eigen onderneming te starten en verkopen wij hun producten aan onze klanten.

De collecties van Ways of Change worden gemaakt door vluchtelingen. Waar komen deze vluchtelingen vandaag en waarom zijn ze gevlucht?

De vluchtelingen zijn vanuit Burma naar Thailand gevlucht. In Burma is al meer dan 60 jaar sprake van een conflict. Burma is etnisch een van de meest diverse landen ter wereld en bezit veel grondstoffen. Beide zijn ze de reden voor de langdurende conflicten in het land. De vluchtelingen die Birma ontvluchten, zijn etnische minderheden uit afgelegen gebieden. Ze vluchten voor zaken als vervolging, verkrachting, marteling en ga zo maar door.

15 - Floortje Naar Het Einde Van de Wereld | Interview met Cara Boccieri van Ways of Change

Ik las op je website dat de vluchtelingen potentiële toeristische attracties waren. Kan je uitleggen waarom dat is?

Veel vluchtelingen waar Ways of Change mee werkt behoren tot de Karen. Dit is een bevolkingsgroep die veel voorkomt in Myamar. De Karen vrouwen zijn herkenbaar aan de vele halskettingen die zij dragen, waarmee zij hun nek oprekken.

De Thaise regering had deze vrouwen opgemerkt en hen vanuit de vluchtelingenkampen verplaatst naar vluchtelingendorpen. In deze dorpen hadden zij nog steeds de vluchtelingenstatus en konden nog steeds geen bestaan opbouwen. Het enige verschil was dat de overheid deze vluchtelingendorpen niet steunde met voorzieningen zoals voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. In deze dorpen moesten de mensen rond zien te komen van geld dat zij kregen van toeristen.

Bij Ways of Change helpen we deze groep mensen, door ze uit de toeristensector te halen. We leren hen inzien dat hun cultuur waardevol is en dat ze dit in kunnen zetten om iets moois te doen en om een nieuw bestaan op te bouwen.

08 - Floortje Naar Het Einde Van de Wereld | Interview met Cara Boccieri van Ways of Change

Op welke manier helpt Ways of Change de vluchtelingen?

Bij Ways of Change helpen wij de vluchtelingen om hun eigen onderneming op te zetten. Dit doen we door hun producten te kopen en vervolgens door te verkopen aan onze klanten. Ook geeft Ways of Change haar ambachtslieden de mogelijkheid om businesstrainingen te volgen.

Door de vluchtelingen het ondernemerschap te leren, krijgen zij de mogelijkheid om weer voor zichzelf te kunnen zorgen. Alles wat zij leren in hun bedrijf zal hen helpen om in de toekomst een nieuw bestaan op te bouwen.

Waar halen jullie de grondstoffen vandaag voor jullie producten?

Wij vinden transparantie met betrekking tot de herkomst van onze grondstoffen heel erg belangrijk. Voor de sieraden zijn de ambachtslieden zelf verantwoordelijk voor het vinden van de grondstoffen. Ways of Change helpt hen hierbij. Aangezien sommigen van hen al tientallen jaren ervaring hebben met het maken van sieraden, zijn zij vaak beter geschikt om de grondstoffen te regelen dan wij.

Voor de ‘Terra Ma’ collectie met handgeweven tassen en de ‘Yoga Cru’ , ben ik zelf op zoek gegaan naar lokaal en biologisch geproduceerd katoen. De draden zijn in een plaatselijk dorpje met de hand geverfd en geprepareerd.

11 - Floortje Naar Het Einde Van de Wereld | Interview met Cara Boccieri van Ways of Change

Hoe worden de producten van Ways of Change geproduceerd? Is hierbij aandacht voor het milieu? 

De productie van onze artikelen vindt plaats op kleine schaal. Zo houden we de impact van de productie beperkt. Alle items zijn handgemaakt. Ook het gereedschap dat wordt gebruikt is handgemaakt. Hierdoor is ieder item van Ways of Change uniek. Behalve dat geen enkel item hetzelfde is, zijn er van alle items ook maar een beperkt aantal gemaakt.

Ook het verpakken en versturen van onze producten, doen we zo milieuvriendelijk mogelijk. Wij hebben een samenwerking met een lokale vluchtelingenschool. Wij gebruiken hun oude schriften als verpakkingsmateriaal als wij grote orders verzenden. Verder gebruiken we vrachtverzending waar mogelijk en maken we gebruik van lokale postbedrijven.

Hoe ben je in contact gekomen met Floortje? Hoe was het om haar op bezoek te hebben?

Floortje en de producenten van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ hebben contact met mij opgenomen, nadat ze mijn werk hadden ontdekt. Het bezoek van Floortje was perfect! Het was zo leuk om haar over de vloer te hebben! Ik voelde echt een connectie met haar.

Ik ben dankbaar dat zij mijn verhaal wilde horen en ik voel me gewaardeerd door haar bezoek. Door de vragen die Floortje mij stelde, heb ik ook mijzelf beter leren kennen. Ze stelde vragen over zaken waar ik nog niet over had nagedacht. Daardoor was haar bezoek tevens een moment van reflectie, bewustwording en groei! Heel bijzonder!

Wat is je favoriete item uit de Ways of Change collectie en waarom?

In de aflevering met Floortje zal je ook mijn favoriete item zien. Daar draag ik de ‘Tua Horn Necklace,’! Ik vind het een mooi sieraard omdat het de variëteit binnen eerlijke mode belichaamt; het kan op verschillende manieren worden gedragen, het is tijdloos en het is gemaakt van geupcycled hout, een vintageketting en oud koper.

Deze ketting komt uit de ‘Ga Na Tay’-collectie. Ook dit vind ik een mooi verhaal. Ga na Tay betekent “een oproep tot bewustwording”. De pendel aan de ketting staat hiervoor symbool. Deze collectie roept de mensen op om bewust te zijn van onze verbinding met elkaar. Heel mooi vind ik dat!

05 - Floortje Naar Het Einde Van de Wereld | Interview met Cara Boccieri van Ways of Change

Cara met haar favoriete Ways of Change item!

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

Mijn droom voor Ways of Change is om succesvol te zijn zodat wij vluchtelingen kunnen helpen op hun weg naar zelfstandigheid. Wij willen hen helpen om een positieve stempel te drukken op de wereld. Hier ben ik natuurlijk al volop mee bezig, dus ik leef mijn droom! Iedere dag zie ik hoe de vluchtelingengemeenschap toewerkt naar zelfstandigheid. Voor de toekomst hoop ik dat Ways of Change ook met ambachtslieden uit andere delen van de wereld mag werken.

Voor mij persoonlijk, hoop ik door te kunnen gaan met het creëren van positieve verandering binnen de vluchtelingensector. Dit wil ik doen door middel van onderzoek en door een pleitbezorger te zijn. Ik wil daarbij benadrukken dat wij elkaar moeten waarderen. Ik droom van een wereld dat gericht is op liefde. Deze droom komt uit, als ik deze zomer naar Nederland kom en uitvoering mag geven aan mijn onderzoek over participatie in de vluchtelingensector.

Kunnen mijn lezers Ways of Change steunen en/of bezoeken?

Absoluut! Op de website van Ways of Change zie je onze mogelijkheden voor vrijwilligers en stagiaires. Zij maken voor een groot deel ons werk mogelijk. Wij zijn trouwens nog op zoek naar een cameraman die vastlegt hoe onze producten worden gemaakt, dus mocht je iemand weten?

Verder kunnen mensen sinds kort onze dorpen in Thailand bezoeken. De bezoekers kunnen een dag doorbrengen met onze ambachtslieden. Daarbij krijgen ze de kans om mee te helpen met het maken van onze producten. Een hele leuke unieke ervaring, waarbij je bijzondere vaardigheden op doet!

Ook is hebben we een guesthouse waar bezoekers kunnen verblijven. Dit project hebben we kunnen opzetten met de inkomsten uit Ways of Change!

Als mensen rechtstreeks iets willen doneren, dan kan dat via onze website.

Als mijn lezers één ding moeten onthouden over Ways of Change, wat zou dat dan zijn?

Als je iets koopt bij Ways of Change dan draag je altijd bij aan een duurzame en strategische weg naar zelfredzaamheid. Je geeft de ambachtslieden met je aankoop kracht en je draagt bij aan positieve verandering. Ik hoop dat ieder Ways of Change item mensen eraan herinnert dat we allemaal verbonden zijn en dat we allemaal invloed hebben op elkaars leven!

Dankjewel Cara, voor dit leuke interview! De producten van Ways of Change kun je kopen via hun website: www.bywaysofchange.com. Ze verzenden wereldwijd. Op dit moment krijg je op alle items in de webshop 21% korting, als welkomstcadeau in Nederland!

Volg:

16 Reacties

 1. Avatar for Jennifer 25 maart 2017 / 08:22

  Supertof dat ze dit doet! En ik ga morgen uiteraard naar Floortje kijken, ben benieuwd!

 2. Avatar for Natacha 25 maart 2017 / 10:21

  Wat een superleuk interview Hailey! Ik werk zelf al een aantal maanden met Cara samen en heb een kleine collectie van hun sieraden in onze splinternieuwe webwinkel http://www.felizlifestyle.nl.
  Met nu een leuke feestelijke aanbieding:-))

  • Avatar for Hailey 26 maart 2017 / 22:51

   Wat ontzettend gaaf dat jij haar sieraden verkoopt! En wat een mooie webwinkel heb je! Ik kende je nog niet! Maar nu gelukkig wel! Hopelijk leidt deze aflevering ook tot nieuwe bezoekers naar je website!

   • Avatar for Natacha 27 maart 2017 / 10:05

    Dankje wel Hailey! En ja, ik hoop het ook! Feliz Lifestyle heeft namelijk nog meer van dit soort mooie projecten op de website die ook wat aandacht kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er bewuste lifestyle bloggers:-)

    • Avatar for Hailey 27 maart 2017 / 21:42

     Ik zie inderdaad dat je heel veel mooie producten verkoopt! Heel leuk!

 3. Avatar for Sara | When Sara Smiles 26 maart 2017 / 10:03

  Wat een mooi mens (en merk!) en goed interview. Heel inspirerend hoe Cara op haar manier bijdraagt aan een betere wereld, en dit doet met respect voor mens en natuur. Ik heb het merk opgeslagen en ik ga zeker kijken vanavond!

  • Avatar for Hailey 26 maart 2017 / 22:52

   Ja! Zo een ontzettend inspirerende vrouw! Fantastisch! Ik doe het haar geloof ik niet zo snel na! Heb je de aflevering gezien? Wat vond je ervan?

   • Avatar for Sara | When Sara Smiles 26 maart 2017 / 23:35

    Ja, ik heb de aflevering zeker gezien! Prachtig! Wat een inspirerende vrouw, zeg. Zo stralend en echt, zo tevreden (met zo weinig) en tegelijkertijd zo gedreven om haar omgeving een stukje mooier te maken. Wat een drive, pfoe… ik moet er niet aan denken om zo’n sober hutje zonder zelfs een relaxstoeltje ofzo te hebben (laat staan op het beton te slapen, hoe deed ze dat eerst?!). En om dagelijks in de wildernis achter mijn eten aan te gaan. Als ik me bedenk dat ze zo Westers en welvarend is opgevoed, vind ik het helemaal een wonderlijk verhaal. En echt een goede reminder hoe weinig een mens eigenlijk nodig heeft om gelukkig te zijn. Zo iemand wil je toch supporten? ????

    • Avatar for Hailey 27 maart 2017 / 15:17

     Je hebt helemaal gelijk, Sara! Echt ontzettend bewonderenswaardig wat zij doet! En hoe ze het doet! Ik doe het haar niet na! En inderdaad! Zo iemand wil je eigenlijk alleen maar steunen!

 4. Avatar for Ruud 26 maart 2017 / 22:12

  Ik vond de uitzending van Floortje erg interessant en ook inspirerend.
  Vooral omdat ik elk jaar in Thailand ben, met name in Pai, en ook regelmatig in Mae Hong Son.
  Kan ik haar verder helpen?

 5. Avatar for Merel 27 maart 2017 / 09:09

  Mooi interview met een inspirerende vrouw. Ik heb gisteren de aflevering bekeken en ben echt enorm onder de indruk! En de sieraden vind ik ook nog eens prachtig.

  • Avatar for Hailey 27 maart 2017 / 15:15

   Dankjewel! Ja! Ik vind de sieraden ook echt fantastisch mooi! Dit in combinatie met het mooie verhaal maakt mij enorm hebberig! Haha!

 6. Avatar for Jenn 28 maart 2017 / 23:57

  Mooi interview! Ik heb de aflevering nog niet gezien, maar ik ga hem nog terugkijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *