Follow my blog with Bloglovin

Waarom is eerlijke mode duurder?

Eerlijke en duurzame mode is vaak duurder dan fast fashion. Waar komt dat door? Waarom is eerlijke mode duurder? Ik vertel het je in dit artikel.

Ik schrijf graag over eerlijke en duurzame mode, maar ik spreek er ook graag over. Met enige regelmaat doe ik dit in de vorm van workshops op middelbare scholen. Wat ik vaak van de jongens en meiden te horen krijg, is dat ze best wel bij eerlijke merken willen winkelen, maar dat de kleding simpelweg te duur is. Wanneer zij dit zeggen, knik ik altijd begrip vol. Want eerlijk is eerlijk, ook ik moet geregeld slikken van de prijzen van mijn favoriete eerlijke merken.

Prijsverschil: 110 euro

Om maar een voorbeeld te noemen. Hieronder zie je twee keer een vergelijkbaar shirt. De linker is van het eerlijke merk Alchemist. Het is in Portugal geproduceerd in een fabriek met een duurzaamheidskeurmerk en hij kost € 139. Rechts zie je een vergelijkbaar shirt van Mango. Waar ‘ie is geproduceerd is niet duidelijk, maar hij kost maar € 19,99. Waarom zou je ervoor kiezen om € 110 meer uit te geven aan een outfit waarmee je dezelfde look kunt creëren?

Untitled design 4 - Waarom is eerlijke mode duurder?

De kosten van eerlijke productie vs oneerlijke productie

Een belangrijk onderdeel dat bijdraagt aan het verschil in de prijzen tussen eerlijke en fast fashion merken is de manier waarop de kleding wordt geproduceerd.

Sinds 1980 is er een tendens om de productie van onder andere kleding uit te besteden aan lagelonelanden. Deze lage lonen dragen er aan bij dat er bespaard kan worden op de productie van kleding en zo meer winst gemaakt kan worden. Sindsdien is het de norm geworden dat kleding die wij kopen, zijn geproduceerd in landen zoals Bangladesh, India en China.

Dit is op zichzelf geen probleem. De kosten van het levensonderhoud liggen nu eenmaal lager in deze landen dan in Europa. Wat dat betreft is het logisch dat productie in bijvoorbeeld Azië zorgt voor lagere kosten.

De schoen begint echter te wringen wanneer beter wordt gekeken naar de prijs die merken daadwerkelijk willen betalen. Het belang van de merken ligt bij het behalen van hoge winstmarges. In de loop der jaren zijn kledingmerken begonnen met een race naar de bodem. Iedere keer willen ze minder en minder betalen voor de productie van hun kleding.

Doordat de regeringen in lagelonenlanden afhankelijk zijn geworden van de orders uit het Westen, wordt zoveel mogelijk gedaan om tegemoet te komen aan de eisen uit het Westen. Daardoor is er een situatie ontstaan dat het minimumloon dat wettelijk door de regeringen van kledingproducerende landen is vastgesteld, lager is dan het loon dat iemand nodig heeft om daadwerkelijk in de kosten van het leven te kunnen voorzien.

Daarbij worden wetten en regels omtrent het minimumloon lang niet altijd nageleefd. Het gevolg is dat kledingmerken de kosten van de productie steeds meer en meer weten te drukken.

De kosten van eerlijke materialen vs oneerlijke materialen

Duurzame en eerlijke kleding zijn in de meeste gevallen gemaakt van eerlijke en duurzame materialen zoals biologisch katoen, gerecycled katoen, bamboe of tencel. De kosten voor de productie van eerlijke en duurzame materialen zijn hoger dan niet duurzame materialen. Behalve dat de grondstoffen vaak schaarser zijn, wat een weerslag heeft op de prijs, worden bij dit soort materialen ook maatregelen genomen om ze op een eerlijke en duurzame manier te produceren. Je begrijpt het vast, dit kent ook zijn prijs.

Massaproductie vs kleinschalige productie

Kledingketens zoals Primark, Mango en Zara zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot gigantische en wereldwijde bedrijven. Het zal je niet verbazen als ik je vertel dat zulke kledingketens vele malen groter zijn dan een duurzaam merk dat nog maar een paar jaar aan de weg timmert. Door hun grootte kunnen deze kledingketens op een zeer grote schaal produceren. Dit zorgt er ook voor de prijs voor de productie van een kledingstuk laag kan blijven. Kleine duurzame merken kunnen (en willen) niet massa’s produceren, wat een weerslag heeft op de prijs van hun kleding.

Milieu

De loonkosten zijn overigens maar het topje van de ijsberg als het gaat om productiekosten die fast fashion ketens weten te drukken. Doordat er nauwelijks wetten en regels zijn omtrent arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productie, kan de productie goedkoop worden gehouden.

De prijs om op een eerlijke, menswaardige en milieuvriendelijke manier kleding te maken, is dus niet (of nauwelijks) verdisconteerd in de prijs van fast fashion kleding. De kosten daarvan worden afgewenteld op de kledingarbeiders en het milieu, waardoor er alsnog voldoende winstmarge kan worden gemaakt bij een bedrag van € 19,99.

Kwaliteit

Kleding van fast fashion merken staat niet bekend om de goede kwaliteit.  Vaak hoor ik mensen klagen over shirtjes van de Primark die na vijf keer wassen niet meer draagbaar zijn.

Dit komt omdat de kwaliteit van de materialen niet goed is. Voor € 5 mag je ook geen topkwaliteit verwachten. Als dat wel zo zou zijn, zouden de marges op zo’n t-shirt veel minder zijn en dat willen de fast fashion merken uiteraard niet.

Daarbij is het verdienmodel van fast fashionmerken voor een groot deel afhankelijk van massaconsumptie. Hoe eerder jij een nieuw shirtje moet kopen, hoe meer het merk eraan verdient. Fast fashion merken zijn er dus bij gebaat om hun kleding van een beperkte kwaliteit te laten zijn, zodat de consument sneller een nieuwe aankoop doet.

Een dergelijke praktijk past niet bij de duurzame en eerlijke missie die fair fashion merken hebben. Een shirt van een fair fashion merk heeft een betere kwaliteit en gaat langer mee, maar dat zie je ook terug in de prijs. In plaats van vijf keer iets van mindere kwaliteit te kopen, koop je één goed product. Onderaan de streep maakt het waarschijnlijk niets uit, maar je moet even een psychologische grens over om zo’n dure aankoop te doen.

Waardering van de kleding  

Als je een shirtje van € 139 euro vergelijkt met een identiek shirt van € 19,99 ben je al snel geneigd om voor de goedkope variant te gaan, want voor € 139 kan je bijna zeven shirtjes van € 19,99 kopen. En zeven is beter dan één, toch?

De hoogte van fair fashion prijzen zijn niet een doel op zichzelf, maar een gevolg van eerlijke en duurzame productie. Echter, indirect dragen deze prijzen wel bij aan minimalisme.

Het is tegenwoordig normaal om minstens 30 outfits in de kast te hebben. Het is de norm geworden om veel goedkope kleding te hebben, maar in werkelijkheid hebben we niet zoveel kleding nodig.

Wanneer je mentaliteit ten opzichte van kleding verandert en je daardoor de waarde gaat inzien van kwalitatieve en eerlijke kleding, dan zal je ook op een andere manier consumeren. Je hebt dan liever zeven outfits in je kast die je écht draagt, dan 30 waarvan de helft ongedragen in je kast blijft liggen.

Betaalbare eerlijke kleding

De bovengenoemde reden zorgen ervoor dat eerlijke kleding in veel gevallen duurder is dan fast fashion. Er zijn echter ook voldoende eerlijke merken voor handen in een vergelijkbare categorie vallen als de Mango en Zara. Denk bijvoorbeeld aan Miss Green, Armedangels, Nobel Project, People’s Avenue en Geitenwollenshirts. Het volledige overzicht vind je in de in de Palace of Bliss Fair Fashion Merkengids. 

Verder geloof ik dat er een tijd komt waarin de keuze tussen fair en fast fashion niet langer beïnvloed wordt door de prijs. Steeds meer mensen beginnen de waarde van fair fashion in te zien. Hierdoor stijgt de vraag naar eerlijke kleding en dat zal op termijn de prijs ten goede komen.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening hierover. Vind jij eerlijke mode duur? En in hoeverre laat jij je keuze voor wel of geen eerlijke mode bepalen door de prijs? Wat is geeft daarin voor jou de doorslag?

Volg:

4 Reacties

 1. Avatar for Mariëlle 3 oktober 2017 / 09:07

  Wat een super duidelijk én goed artikel! Het is zeker waar dat het duurder is, maar niet altijd. Er zijn genoeg duurdere ‘merk’ merken die de prijs wel weten te vragen. En daarbij is er dan niks eerlijks of duurzaams… Ik kocht altijd goedkope kleding, maar ik koop nu liever minder zodat ik kan investeren! 🙂 Dat past ook wel bij minimalisme 🙂

  • Avatar for Hailey 3 oktober 2017 / 10:01

   Ah, wat leuk om te horen, Mariëlle! Dankjewel! Klopt inderdaad! Als er een merk op staat, dan is het ineens wel het geld waard om meer te betalen, terwijl het helemaal niet beter is geproduceerd. Ik kocht ook altijd goedkope kleding. Denk dat het daardoor voor mij toch nog steeds vaak slikken is. Ik moet toch nog wennen aan de “nieuwe” prijzen. Maar inderdaad wat je zegt, beter minder kwalitatieve en eerlijke kleren, dan een heleboel goedkope!

 2. Avatar for Marlieke 3 oktober 2017 / 11:55

  Fijn artikel! Het is inderdaad zo. En wat mij de laatste tijd steeds meer opvalt: steeds meer merken die niet eerlijk geproduceerd worden, vragen dezelfde prijzen als producten die wél eerlijk gemaakt zijn. Voor hetzelfde geld heb je dus iets wat de wereld een beetje mooier maakt!

  • Avatar for Hailey 8 oktober 2017 / 18:24

   Ja, daar heb je helemaal gelijk in, Marlieke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *