Follow my blog with Bloglovin

Waarom ik voor eerlijke kleding kies

Eerlijke kleding, fair fashion

fashion 1031469 1920 - Waarom ik voor eerlijke kleding kies

Ik weet het nog goed. De allereerste keer dat ik naar de Primark ging. Het was tijdens een weekendje Londen en de Primark was nog niet in Nederland. Ik kon mijn ogen niet geloven. Zo veel leuke kleren en het kostte allemaal niets! Na een paar uur zoeken en passen kocht ik voor € 72 een hele tas vol met kleren. Ongelooflijk vond ik dat! En dan bedoel ik “ongelooflijk” in de positieve zin van het woord. Een paar jaar later vind ik deze shopervaring nog steeds ongelooflijk, maar dan in de negatieve zin van het woord. Want inmiddels ben ik mij er goed van bewust dat deze kleren helemaal niet zo goedkoop zijn. Er is alleen iemand anders die de prijs ervoor betaalt.

Kleding is waardeloos geworden

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je voor € 5 een nieuw shirtje kan kopen en dat je voor nog geen € 20 een nieuwe broek hebt. Kleding is zo goedkoop geworden, dat je er niet eens meer over na hoeft te denken of je de kleren echt nodig hebt. In je portemonnee merk je het verschil tussen wel of niet kopen toch niet. Dus je neemt het maar mee, want “het kost bijna niets”.

Meer, meer, meer

Het gevolg is dat kleren hun waarde hebben verloren. We willen steeds meer, meer, meer kleren. We worden hebberig van de lage prijzen en blijven kopen. Onze kasten puilen uit met kleren die we niet dragen. En veel van deze kleren belanden in veel gevallen (ongedragen) in de prullenbak.

Grote winkelketens spelen in op deze “meer-meer-meer”-mindset. Zij vernieuwen hun collectie steeds sneller. Bij sommige ketens is dat zelfs iedere maand. Deze nieuwe collectie slaan wij vervolgens weer massaal in. Met ons koopgedrag vertellen wij de grote winkelketens dat wij blij zijn met deze fast fashion en zo blijft dit doorgaan.

Ik snap het goed hoor. Shoppen is leuk. Veel shoppen ook. Maar denk je eens in hoe hard er gewerkt moet worden om iedere maand wereldwijd een goedkope nieuwe collectie te produceren.

Uitbuiting van mens, dier en de aarde

Hiervoor moet verschrikkelijk hard worden gewerkt. En dat gebeurt ook. In landen zoals Bangladesh werken meisjes en vrouwen urenlang voor een hongerloon onder slechte arbeidsomstandigheden heel erg hard om onze kleren te maken. Dat shirtje kan € 5 kosten, omdat ergens op de wereld iemand is uitgebuit bij de productie van dat shirt.

Dat het in de kledingfabrieken van de grote modeketens niet goed is, werd in ieder geval pijnlijk duidelijk toen op 24 april 2013 in Bangladesh een kledingfabriek instortte. Hierbij kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en meer dan 2000 mensen raakten gewond. De wereld was hierna even in rep en roer. Maar de sweat shops zijn niet gesloten en de uitbuiting gaat door.

Niet alleen mensen worden uitgebuit bij de productie van onze kleren. Zo worden dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en tijdens hun leven mishandeld om uiteindelijk een afschuwelijke dood te sterven en te eindigen als bontkraag. En wat denk je dat de huidige kledingindustrie voor gevolgen heeft voor onze aarde? Onze mooie planeet wordt veelvuldig vervuild tijdens de kledingproductie en grondstoffen worden uitgeput.

Al dit leed dat schuil gaat achter onze kleding, zie je niet als je aan het winkelen bent. Dus het is ook helemaal niet gek als je hier nooit bij stil hebt gestaan. Of als je hier wel eens over na hebt gedacht, maar er nooit een conclusie aan hebt verbonden.

Misschien denk je nu “nou Hailey, wat loop je negatief te doen!”. Is niet mijn bedoeling. En ik veroordeel ook niet. Maar ik wil wel graag dat je weet wat er achter deze fast fashion industrie schuil gaat.

Ik wil eerlijke kleding

Dat ook ik mij regelmatig heb laten verleiden door de euroknallers van de kledingindustrie, dat mag wel duidelijk zijn. Ook ik weet al lang dat het allemaal niet koosjer is, maar ik doe er niet zo veel mee als ik zou willen.

Door deze gewetensstrijd ben ik in de loop van de jaren veel minder gaan winkelen. Toch knaagt het al een hele tijd aan me. Ik heb mij dan ook afgevraagd: als ik vegetariër ben en proefdiervrije cosmetica gebruik omdat ik tegen uitbuiting ben, zou dan niet hetzelfde moeten gelden voor mijn kleren? Mijn antwoord hierop is “ja”.

Ik heb eigenlijk al heel erg lang het verlangen om hier voor te gaan. Voor mij is nu de tijd om ook vol voor dit verlangen te gaan. Daarom kies ik voor eerlijke fashion. Eerlijk betekent voor mij kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt van duurzame en diervriendelijke materialen. Kleding die goed is voor mens, dier en milieu.

Er zijn al een heleboel mooie eerlijke kledingmerken die toffe kleren maken. Deze kleren zijn misschien wat duurder, maar dat is niet erg want dat is wat kleding dus eigenlijk kost. Hierdoor zal ik misschien (nog) minder kleding kopen, maar het daagt mij ook uit om creatief te worden. Zo vind ik tweedehands winkelen bijvoorbeeld een goed alternatief. Een andere optie is bijvoorbeeld oude kleding vermaken tot iets nieuws. Zo heb je wel afwisseling in je kast, zonder iets nieuws te hoeven kopen.

Eerlijke kleding bij Palace of Bliss

Het is mijn wens om Palace of Bliss een platform te maken voor eerlijke kleding. Ik wil mijn blog een plek maken waar jij mag mee kijken hoe ik mijn kast steeds groener maak. Ik wil mijn blog een plek maken waar je meer mag leren over eerlijke kleding. En ik wil mijn blog een etalage maken voor eerlijke kleding.

Ik heb zeker niet de bedoeling om je de les te lezen. Iedereen mag zijn of haar eigen beslissingen nemen. Bovendien doe ik het ook echt niet allemaal 100% goed. En al was dat wel zo, het is niet aan mij om over een ander te oordelen. Nee, ik hoop dat ik je kan informeren over eerlijke kleding en stiekem hoop ik dat ik je mag inspireren om hier eens over na te denken. Dat kan sowieso geen kwaad.

Heb jij al eens nagedacht over eerlijke fashion? Hoe sta jij hier tegenover?

Volg:

6 Reacties

 1. Avatar for Marlieke 25 februari 2016 / 09:29

  Hoi Hailey,

  Leuk artikel weer! Heb ‘m weer gedeeld. Echt super tof dat je op een trendy manier schrijft over duurzaamheid, eerlijke kleding en vegan eten. De look van de blog is ook mooi geworden. Nice!

  Groetjes,

  Marlieke

  • Avatar for Hailey 25 februari 2016 / 21:32

   Hi Marlieke! Dankjewel voor je reactie en het delen! Hopelijk wordt uitbuiting snel verleden tijd. Dus hoe meer mensen bewust worden gemaakt, hoe beter! Fijn dat je mijn nieuwe look mooi vindt! Leuk om te horen! Veel liefs, Hailey

 2. Avatar for Iris 25 februari 2016 / 09:48

  Mooie blog heb je! Ik ben het er helemaal mee eens en hoewel ik nog lang niet alles goed doe, heb ik al veel dingen veranderd. Vooral het afgelopen jaar ben ik mij er steeds meer in gaan verdiepen. Ik vind het heel inspirerend om dit soort stukken te lezen en ik ga je blog zeker in de gaten houden!

  • Avatar for Hailey 25 februari 2016 / 21:36

   Hoi Iris! Dankjewel voor je compliment! Leuk om te horen! Wat goed dat jij je er ook steeds meer in verdiept! Het gaat er denk ik niet zo om dat je alles goed doet. Alle kleine beetjes helpen! Dus doe wat je kan en wat goed voelt. Dat houd je het langste vol! Leuk dat je mij wilt blijven volgen! Blijf je ook reageren? Dat vind ik leuk! Veel liefs, Hailey

 3. Avatar for Linda 23 februari 2017 / 19:28

  Hoi Hailey, ik volg je pas sinds kort, dus ik vind het heel interessant om te lezen hoe je hiermee begonnen bent. Je schrijft sowieso erg prettig en ik vind het fijn om te merken dat je niet alleen groen maar inderdaad ook bewust probeert te leven. Volgens mij ben jij wel een slimme dame 😉 Keep up the good work!

  • Avatar for Hailey 26 februari 2017 / 23:07

   Wat een ontzettend lieve reactie, Linda! Dat waardeer ik echt enorm! En je maakt me verlegen! Haha! Heb een hele fijn avond! Veel liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *