Follow my blog with Bloglovin

Alleen proefdiervrije cosmetica voor mij!

Proefdiervrije cosmetica

Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik een groot dierenvriend. Ik houd van alle dieren. Zelfs als ze soms eng of irritant zijn (muggen en wespen), dan wil ik alsnog dat ze het goed hebben. Om die reden ben ik bijvoorbeeld zeven jaar geleden vegetariër geworden. Al in de eerste week van mijn vegetarische leven attendeerde iemand mij erop dat een vegetariër geen producten gebruikt die op dieren zijn getest.

Ik van mening dat iedereen dit voor zichzelf moet bepalen, maar deze opmerking is al die jaren in mijn hoofd blijven zitten. In het begin van mijn vegetarische leven wilde ik er niet aan. Ik moest al opnieuw leren eten. Nog iets nieuws erbij was echt te veel. Vond ik.

In de loop van de jaren ben ik stukje bij beetje producten van merken die op dieren testen gaan vermijden. Een aantal van mijn favoriete producten zijn echter van merken die wel op dieren testen (denk aan Clinique, Lancome, MAC, Givency). Ik wilde er dus niet helemaal aan. Ook hiervoor had ik steeds een (voor mijzelf) geldig excuus: “Ik heb zo lang gezocht naar deze mascara, deze eyeliner loopt niet uit als het hard regent, dit is echt mijn luchtje” en zo kan ik nog wel even door gaan.

Ik wil niet langer excuses verzinnen waarom ik niet volledig proefdiervrije cosmetica zou gebruiken. Als mijn liefde voor dieren te groot is om ze op te eten, dan is mijn liefde voor dieren ook zeker te groot om producten in hun ogen te smeren, zodat ik er leuk uit kan zien! Bovendien wordt cosmetica ook vaak getest op konijnen. Ik kan het echt niet langer over mijn hart verkrijgen dat de neefjes en nichtjes van Uk en Lizz moeten lijden voor mijn cosmetica. Genoeg is genoeg.

Proefdiervrije cosmetica 2 - Alleen proefdiervrije cosmetica voor mij!

Proefdiervrij is niet altijd proefdiervrij

 

Zo, dat is eruit. Nu denk je misschien, cosmetica testen op dieren dat is toch helemaal niet meer toegestaan in Nederland? Dat klopt, maar dat maakt niet dat alle cosmetica die in Nederland wordt verkocht ook proefdiervrij is. Ik zal je uitleggen hoe dit zit.

Sinds 11 maart 2013 is er in de EU een handelsverbod op cosmetica dat op dieren is getest. Dit geldt zowel voor nieuwe ingrediënten als voor eindproducten. Dit betekent dat alle cosmetica die tegenwoordig in de Nederlandse schappen ligt, voldoet aan het criterium van proefdiervrij. Dat is goed nieuws. Helaas betekent dit niet dat de merken die in de EU verkopen, niet meer op dieren testen.

Buiten de EU is het namelijk nog wel toegestaan om op dieren te testen. Bovendien zijn merken die hun producten in China verkopen verplicht om hun producten op dieren te testen. Zonder deze dierproeven krijgen zij geen toegang tot de Chinese markt. Hierdoor zijn merken die in China verkopen, per definitie geen proefdiervrije merken. Veel merkten die in China verkopen brengen dan ook twee producten op de markt: één proefdiervrij product voor de Europese markt en één niet proefdiervrij product dat is toegestaan de Chinese markt en landen buiten de EU.

Laat je dus niet bij de neus nemen door merken die beweren dat zij proefdiervrij zijn, omdat hun Europese producten niet op dieren zijn getest. Als deze merken hun ingrediënten of eindproducten in het buitenland testen en/of hun producten in China verkopen, dan zijn zij niet proefdiervrij. Ook niet als zij op hun website anders beweren.

Palace of Bliss proefdiervrije cosmetica review

 

Zoals gezegd, ik wil voortaan alleen nog proefdiervrije cosmetica gebruiken. Voor mij betekent dit twee dingen:

  1. dat ik niet proefdiervrije merken uit mijn make-up tas moet gaan weren;
  2. dat ik op zoek moet naar alternatieven voor een deel van mijn oude cosmetica.

Ik heb besloten om de niet proefdiervrije cosmetica die ik heb niet gelijk weg te gooien. Dit vind ik zonde. Voor de producten die ik bezit hebben gelukkig geen dieren direct hoeven leiden, dus nu kan ik ook stapje voor stapje afscheid nemen van de producten waar ik zo lang verknocht aan ben geweest.

Verder heb ik besloten om de proefdiervrije producten die ik aanschaf in mijn missie te reviewen op Palace of Bliss. Op deze manier kan je op de hoogte blijven van de producten die ik probeer en lezen hoe het mij is bevallen. Wellicht dat dit je inspireert om ook (vaker) bewust proefdiervrij te kopen.

Let jij erop of je cosmetica proefdiervrij is, of heb jij hier nog niet over nagedacht?

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *