Follow my blog with Bloglovin

Waarom de lokale politiek de kledingindustrie kan verbeteren (en waarom het dus belangrijk is dat jij op 21 maart 2018 gaat stemmen).

Op 21 maart 2018 kunnen we stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. . Ondanks dat gemeenteraadsverkiezingen niets met de kledingindustrie te maken lijken te hebben, is de rol van de lokale vertegenwoordigers misschien groter dan je in eerste instantie zou denken. Waarom jouw stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een positieve bijdrage kan leveren op de kledingindustrie, lees je op Palace of Bliss.

Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. We mogen gebruik maken van de vrijheid die wij hebben in Nederland om onze politieke vertegenwoordigers te kiezen. Al weken wordt er op straat, op tv, en online campagne gevoerd door partijen die vechten om onze stem. Eerlijk? Ik houd ervan. Het is een groot goed dat wij als Nederlandse burgers onze stem mogen uitbrengen en zo invloed kunnen uitoefenen op ons politieke klimaat.

De kans is groot dat je niet gelijk de link legt tussen het nut van jouw stem in de lokale politiek en de kledingindustrie. En toch, is die link er wel!

Misstanden in de kledingindustrie

Als je Palace of Bliss al een tijdje volgt, dan heb je waarschijnlijk al het nodige voorbij zien komen over de misstanden in de kledingindustrie. Kwesties zoals lage lonen, slechte arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling en dierenmishandeling zijn aan de orde van de dag.

De misstanden zijn voor een deel mogelijk door een gebrek aan wet- en regelgeving. Salarissen worden door de regeringen van de kledingproducerende landen laag gehouden om zo aantrekkelijker te zijn voor buitenlandse orders. Daarnaast ontbreekt het in de kledingproducerende landen vaak aan milieuregelgeving. Hierdoor kan kleding worden geproduceerd zonder acht te slaan op de gevolgen voor het milieu.

Internationale & Europese wetten als oplossing

Eerlijk is eerlijk. De oplossing voor deze problematiek is lastig. Dit komt doordat de misstanden samenhangen met armoede en socio-economische ongelijkheid. Daarbij zijn de desbetreffende overheden vaak niet in staat om de nodige investeringen te doen om het systeem te hervormen. De veranderingen hebben wil, tijd, kennis en geld nodig. Dit ontbreekt meestal allemaal.

Dit betekent echter niet dat de situatie uitzichtloos is. Mijns inziens ligt de oplossing voor een deel in het opstellen van internationale en Europese wetten, regels en verdragen, waarin mensenrechten, milieurechten en dierenrechten centraal staan. Eerlijke handel en leefbare lonen moeten de norm worden. Ook is het nodig dat de wetten en regels transparantie bevorderen binnen de kledingindustrie. Door hier wettelijke eisen aan te stellen, kan op politiek niveau het verschil worden gemaakt.

Lokale politiek draagt bij aan de oplossing 

Ondanks dat dit zaken zijn die op Europees en/of mondiaal niveau geregeld moeten worden, draagt de lokale politiek bij aan een oplossing voor de problemen in de kledingindustrie. En wel op de volgende manieren:

Je stem maakt het verschil

Om te beginnen kunnen we op lokaal niveau het verschil maken met ons stemgedrag. Stem, zowel in de lokale als in de landelijke politiek, alleen op partijen die aandacht hebben voor thema’s zoals eerlijke handel, ontwikkelingshulp en mensenrechten. Dit zijn immers de partijen waarbij de kans het grootste is dat zij, vanuit hun intrinsieke waarden, het voortouw nemen binnen deze thema’s. Direct of indirect kan dit leiden tot een hervorming van de kledingindustrie.

Bij de Partij voor de Dieren, Groenlinks, Christen Unie, Partij van de Arbeid en SP staan deze thema’s doorgaans hoog in het vaandel.

Door te stemmen voor een sociale gemeente, stem je ook voor een sociaal, compassievol en milieuvriendelijk Nederland en Europa. Houdt dit in gedachten als je morgen richting de stembus gaat.

Ga in gesprek met volksvertegenwoordigers

Naast je stemgedrag kun je ook het verschil maken door in gesprek te gaan met volksvertegenwoordigers. Spreek ze aan als je ze ziet of stuur ze een email. Laat hen weten dat je veranderingen in de kledingindustrie belangrijk vindt en vraag hen zich daarvoor in te zetten. Als meerdere mensen dit doen, wordt het vanzelf duidelijk dat dit onder het volk leeft en dat men hier iets mee moet.

Doordat lokale politici doorgaans toegankelijker zijn dan de landelijke, kun je juist met hen goed in gesprek gaan over de kwesties in de kledingindustrie. Als meer mensen dit doen, dan zal dat opvallen. Dit lokale geluid zal uiteindelijk ook in Den Haag terecht komen.

Word zelf betrokken in de (lokale) politiek

Ook kun je een steentje bijdragen door actief lid te worden van een politieke partij. Zelf ben ik lid van de Partij voor de Dieren. Als lid van een politieke partij heb je immers kortere lijnen tot de volksvertegenwoordigers waardoor het makkelijker wordt om met hen in gesprek te gaan.

Daarnaast kun je als partijlid middels je stem tijdens de Algemene Vergaderingen invloed uitoefenen op het partijprogramma.

Word betrokken, laat je stem horen en stuur aan op het verschil. Het lijken misschien baby steps, maar ze zijn wel essentieel om tot de noodzakelijke veranderingen te komen.

Ga dus stemmen!

Laat morgen je stem niet onbenut. Jij hebt het vermogen om een verschil te maken op de toekomst van de kledingindustrie. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan!

Breng jij op 21 maart 2018 je stem uit? Waarom wel of niet? En wat laat je hierin de doorslaggeven?

Volg:
Deel deze blog!

6 Reacties

 1. Avatar for Mariëlle 20 maart 2018 / 08:49

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik heb geen tijd gehad om me er in te verdiepen en ik ben nieuw in deze stad haha.. Mijn stempas heb ik ook niet meer, maar ik onthoud het voor volgend jaar!

  • Avatar for Hailey 20 maart 2018 / 17:05

   Oh, ik wist volgens mij niet dat je naar een andere stad bent verhuisd! Waar ben je naar toe verhuisd? En volgende keer beter inderdaad :-)!

 2. Avatar for Jessica J. 20 maart 2018 / 09:38

  Ik vind het geweldig dat je dit onder de aandacht brengt. Wij Belgen moeten pas in oktober gaan stemmen. Ik kijk al uit naar dat hele mediacircus… *rolt met de ogen*

  • Avatar for Hailey 20 maart 2018 / 17:06

   Wat lief, dankjewel! Waarvoor moeten jullie stemmen in oktober? De landelijke politiek of de lokale?

   • Avatar for Jessica J. 21 maart 2018 / 12:27

    Gemeentelijk en provinciaal. Volgend jaar Vlaams, federaal en Europees. Nodeloos ingewikkeld land, dit.

    • Avatar for Hailey 26 maart 2018 / 18:10

     Wow! Dat is meteen heel veel! Haha! Hoef je wel ten minste maar 1x naar de stembus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *