Follow my blog with Bloglovin

In slechts twee uur leerde ik ukelele spelen!

Onlangs leerde ik in slechts twee uur tijd ukelele spelen bij uked.nl. Hoe ik dit heb ervaren, vertel ik je in dit artikel

Als je mij op Instagram volgt, dan heb je er wellicht al iets over voor bij zien komen. Ik heb namelijk een nieuwe hobby: Ukelele spelen! En ik ben hier zó ongelooflijk enthousiast over! In slechts twee uur tijd heb ik namelijk ukelele leren spelen. En dat niet alleen, het lukt mij zelfs al om ukelele te spelen én erbij te zingen. Hiermee is een droom werkelijkheid geworden!

Mijn music journey 

Als kind en tiener zong ik veel en was ik best ambitieus op dat gebied. Ik droomde ervan naar het conservatorium te gaan en mijn dagen te vullen met zingen en muziek. Als gevolg van deze muzikale aspiraties, heb ik ook meerdere pogingen ondernomen om te leren een muziekinstrumenten te bespelen. Gitaar en piano om precies te zijn.

Meerdere malen heb ik een periode piano- en gitaarles heb gehad. Maar nooit was dit lang genoeg om de techniek onder de knie te krijgen. Ook mijn voornemens om deze instrumenten te leren bespelen, waren zonder het gehoopte resultaat. Mijn wens om een muziekinstrument te kunnen bespelen belandde zodoende in de ijskast.

Daarbij verloor ik langzaam maar zeker mijn plezier in zingen, waar ik vorig jaar nog een blog over scheef. Ik vertelde je dat ik de wens had om het zingen en muziek maken weer op te pakken, maar het tegenovergestelde gebeurde.

Daar waar ik vorig jaar nog één keer per maand zangles volgde, deed ik dit jaar helemaal niets meer met zingen en muziek. Ik zong niet eens meer echt in de auto of onder de douche. Natuurlijk miste ik het wel, maar ik had er ook vrede mee gesloten dat mijn muzikale tijden achter mij laten. Het was niet anders.

…Totdat ik Uked ontdekte

42CDE077 051D 433F A1FB 7AC214DE057A - In slechts twee uur leerde ik ukelele spelen!

Dit alles begon te veranderen toen ik Uked.nl ontdekte. Dit is opgericht door Liselotte Goed en Barbara Tammes en zij geven workshops op de ukelele. Barbara en Liselotte hebben zelf aan den lijve ondervonden hoe het is om de droom van een instrument bespelen op te geven. Zelfs hebben zij echter ook ervaren hoe makkelijk het is om de het bespelen van de ukelele onder de knie te krijgen. Zij hebben het daarom tot hun missie gemaakt om zoveel mogelijk mensen ukelele te leren spelen en hen “uked” te krijgen.

Op hun website bieden zij onder andere  workshops aan waarin je binnen twee uur een nummer leert spelen op de ukelele. En dat niet alleen. Binnen die twee uur is het zelfs al mogelijk om erbij te zingen. Dit klonk mij als muziek in de oren (ha!), dus ik besloot om een workshop te boeken.

Waarom is het zo makkelijk om ukelele te leren spelen?

De reden waarom het redelijk makkelijk is om een ukelele te leren spelen is omdat het maar vier snaren heeft die dichtbij elkaar liggen. Daardoor kost het minder kracht om de ukelele te bespelen. Verder kan je door met de beheersing van slechts vier basisakkoorden (C, G, A-mineur, F) al duizenden (!!) liedjes spelen.

De workshop bij Uked

Vol verwachting reisde ik afgelopen zaterdag naar de Snorfabriek in Utrecht. Ik had zo veel zin in de workshop, dat ik bijna uit elkaar spatte van het enthousiasme!

De workshop werd gegeven door de vrolijke en vriendelijke Jessemijn. Jessemijn had zelf ooit een workshop gevolg bij Uked, omdat zij zich afvroeg of het nog mogelijk was om op latere leeftijd (38 jaar) een muziekinstrument te leren bespelen. Het antwoord was in het geval van Jessemijn duidelijk “ja” aangezien zij de workshop gaf. Het filmpje hieronder bewijst het ook! Dit gaf mij goede hoop voor wat komen ging.

 

Na een korte uitleg mochten we allemaal een ukelele uitzoeken. Ik kon kiezen uit drie verschillende ukelele’s; de sopraan (kleinste maat), de concerto (middenmaat) en de tenor (grootst). Ik koos voor een concert en was ready to go.

IMG 0826 - In slechts twee uur leerde ik ukelele spelen!

Eerst leerden we de vier basisakkoorden: C, G, A-mineur en F. Daarnaar leerde we deze combineren. Zonder dat we het doorhadden, speelde we toen al het nummer I’m Yours van Jason Mraz. Niet lang daarna nodigde Jessemijn ons uit om mee te zingen.

Toen het mij lukte om deze akkoorden te spelen terwijl het ik aan het zingen was, werd ik bijna emotioneel. Jarenlang heb ik ervan gedroomd om mijzelf op een instrument te begeleiden, maar het leek onmogelijk. In nog geen uur tijd speelde ik een instrument én zong ik erbij. Ik wist niet wat ik meemaakte! In totaal heb ik vier nummers leren spelen tijdens de workshop en bij allen heb ik gezongen.

Mijn eigen ukelele
FFC107F6 E0C8 4BA4 AB31 1FA7CF07B740 - In slechts twee uur leerde ik ukelele spelen!

Blij ei 🙂

Toen de workshop was afgelopen, wist ik dat er geen ontkomen aan was. Ik moest en zou en ukelele meenemen. Zo blij als een kind kwam ik thuis met mijn ukelele. En voor het eerst sinds een hele lange tijd heb ik iets gezongen voor mijn vriend.

Natuurlijk ben ik in de die twee uur tijd niet een virtuoos ukelele speler geworden, maar de basis is gelegd. De ukelele heeft het muzikale vuurtje in mij weer aangewakkerd en het heeft mij zin gegeven om weer muziek te maken. Ik ben helemaal uked en ik ben ontzettend benieuwd om te ontdekken hoe deze muzikale reis vanaf hier verder gaat!

Ook een workshop proberen bij Uked?

E2CC048F 51EF 4FED 9F47 F34A970073DB - In slechts twee uur leerde ik ukelele spelen!

Ben je na dit verhaal ook benieuwd naar de ukelele (doen, doen!)? Uked biedt maandelijks de workshop die ik heb gevolgd aan via haar website. De kosten daarvan bedragen € 35. Daarnaast bieden ze ook online workshops aan en hebben ze een webshop met ukelele’s. Meer informatie over Uked en de workshops vind je op hun website.

Heb jij al eens de ukelele gespeeld?

Volg:
Deel deze blog!

3 Reacties

 1. Avatar for Hermien - KouweKleren 9 november 2017 / 11:45

  Wat coool! Ik heb al veel te lang een ukelele liggen, maar ik ben zo slecht in stemmen dat ik er nog altijd niets mee heb gedaan. Dit wil ik wel proberen.

  • Avatar for Hailey 9 november 2017 / 11:48

   Wat leuk dat je ook een ukelele hebt! Er zijn gratis apps voor op je telefoon waarmee je de uke kunt stemmen. Die werken perfect! Ik had thuis een stemapparaat liggen, maar die bleek kapot te zijn. Ik heb toen de app Guitartuna gedownload en die gebruik ik nu!

 2. Avatar for Linda - Zaailingen 10 november 2017 / 10:38

  Wat fijn voor je! Zou zo zonde zijn om dat vuurtje voorgoed te laten doven. Veel plezier weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *