Follow my blog with Bloglovin

5 tips tegen een herfstdip!

herfstdip

De laatste jaren is er bij mij iets nieuws gaande: ik houd ineens van de herfst. Voorheen was dit totaal niet het geval. Maar een jaar of twee geleden, werd ik me ineens bewust van de bomen die in de herfst van kleur veranderden en hoe mooi dit is. Het viel me op dat het ochtendlicht in de herfst prachtige is en ook rook en waardeerde ik voor het eerst de herfstgeuren.

Ondanks dat ik meer een lente/zomermens ben, keek ik eind augustus zelfs al wel stiekem uit naar de herfst. En nu is het herfst. Yes! Maar alles leuk en wel, ik heb ook ontdekt dat er een nadeel kleeft aan deze tijd van het jaar. Ik heb namelijk last van een herfstdip!

Dit is geen boehoe-artikel

No worries, dit wordt geen “boehoe-artikel” waarin ik loop te janken omdat ik heel zielig ben. Dat valt allemaal wel mee. Maar ik wil wel mijn dip graag van mij afschrijven, je vertellen wat ik nu merk omdat een herfst dip vaker voorkomt dan je misschien denkt én ik deel met je wat ik tegen deze dip ga doen.

Wat is een herfstdip

Voordat ik verder ga op mijn eigen symptomen, lijkt het mij goed om stil te staan bij wat een herfstdip nu precies is.

Zodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen en de dagen korter worden, kan het lichaam van slag raken door een tekort aan zonlicht. Hierdoor wordt minder cortisol aangemaakt in de hersenen en dat verstoort onze biologische klok. Dat is erg onhandig, want dit kan allerlei verschillende klachten veroorzaken zoals:

 • Lusteloosheid
 • Vermoeidheid (en daardoor behoefte aan extra slaap)
 • Somberheid
 • Moeite met concentratie
 • Meer eetlust
 • Geen zin meer om het huis te verlaten of om leuke dingen te doen
 • Huilbuien
 • Prikkelbaarheid

Deze klachten kunnen zich in meer en mindere mate voordoen. Op het moment dat je erg veel last hebt van bovengenoemde klachten, kan het zelfs zo zijn dat er sprake is van een herfstdepressie. In zo’n geval heb je last van klachten die gelijk zijn aan een gewone depressie, alleen worden deze veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht. Mocht je het vermoeden hebben dat dit het geval is, dan adviseer ik je om snel een afspraak te maken met je huisarts.

Als je in lichte mate last hebt van bovenstaande klachten en deze duren niet meer dan twee weken, dan kan je spreken van een herfstdip.

Waardoor weet ik dat ik last heb van een herfstdip

Wat voor mij een groot teken aan de wand is dat er iets niet helemaal pluis is, is mijn sterk verminderde behoefte om te sporten. Ik houd enorm veel van sporten. Het liefst sport ik iedere dag meerdere uren. Op dit moment heb ik daar niet tot nauwelijks behoefte aan. Alleen al het idee dat ik mijn huis moet verlaten (wat ook al een teken van een dip kan zijn), is enorm vermoeiend. Dat betekent toch wel echt dat er iets niet helemaal goed gaat. Bovendien word ik vervolgens ook weer ongelukkig van het feit dat ik niet ben gaan sporten. En dat bevordert de situatie zeker niet.

Verder ben ik ook niet echt vooruit te branden. Het liefste blijf ik thuis op de bank zitten en doe ik niet zo veel. Zelfs Netflix aanzetten vind ik op sommige momenten heel zwaar (boehoe, haha!).

Ook bloggen wil op dit moment niet echt lukken. Ik heb enorm veel ideeën, maar dat allemaal uitwerken en op papier zetten is te veel van het goede.

En hier ben ik echt he-le-maal klaar mee! Dus ik 5 tips opgesteld die mij zullen helpen om uit mijn herfstdip te komen. Als jij ook last hebt van een herfstdip, dan kunnen deze tips je hopelijk ook helpen!

5 tips tegen een herfstdip
 1. Weer meer gaan sporten

Op de momenten dat ik denk “nee, ik wil niet sporten, want dat kost kracht” wil ik mijzelf een flinke trap onder de kont geven om toch te gaan sporten. Misschien is het sporten door de omstandigheden wel wat zwaarder dan normaal, maar het zal vast niet onmogelijk zijn. Als ik het huis uit ben, dan krijg ik vanzelf wel weer veel zin om mijn lijf te bewegen.

Merk jij dat je ook minder actief en sportief bent dan normaal? Doe dan met me mee! Sleur jezelf van de bank en ga sporten! Je maakt tijdens het sporten namelijk dopamine aan. Dit is een stofje die ervoor zorgt dat je je blij voelt. En dat is nou precies wat je (we) nodig hebt!

 1. Vaker een wandeling maken overdag

Om ervoor te zorgen dat ik voldoende vitamine D aanmaakt, wil ik vaker overdag een rondje gaan lopen. Ik ben absoluut geen wandelaar, maar het helpt mij vast om mij snel beter te voelen. Nu alleen nog maar de kracht vinden om dit ook daadwerkelijk te gaan doen :-).

In plaats van wandelen kan je er ook voor kiezen om vaker de fiets te pakken.

 1. Minstens één keer per week buiten de deur werken

Op dit moment ben ik in een positie waarin ik een deel van mijn werkzaamheden vanuit huis achter mijn laptop kan uitvoeren. Ik heb gemerkt dat dit me niet altijd het meest productief maakt. De was, mijn konijnen, Netflix. Allemaal afleiders die mij niet helpen om effectief te zijn.

Als ik er voor zorg dat ik minstens één keer per week buiten de deur werk, dan dwing ik mijzelf op die manier om productiever te zijn. Dit artikel is het bewijs dat dit werkt, want deze is buiten de deur geschreven.

Werk jij voor jezelf? Dan kan deze tip je vast ook helpen om je productiviteit wat op te schroeven.

 1. Meer structuur

Om mij nog een stapje verder te helpen ga ik de komende tijd een duidelijkere structuur voor mijzelf opstellen, zodat ik hopelijk minder snel toe kan geven aan lusteloosheid. Het buiten de deur werken valt hier in zekere zin ook onder, maar ook dingen zoals op tijd naar bed gaan en een duidelijke dagplanning met gezette tijden maken horen hierbij. Ik heb aan Sinterklaas een Bullet Journal gevraagd om dit plan handen en voeten te geven!

Heb jij ook last van een herfstdip? Bekijk eens op welke punten jij wat meer structuur aan kunt brengen in je leven. Zo doorbreek je het patroon van de lamlendigheid.

 1. Wat meer leuke dingen inplannen

Wat mijn hopelijk ook zal helpen om sneller uit mijn dip te komen, is door wat meer leuke dingen in te plannen. Dit kan wat groter zijn zoals bijvoorbeeld het inplannen van een van de 6 sporten die op mijn bucketlist staan of wat kleiner door meer met vrienden af te spreken.

Ik hoop in ieder geval heel erg dat ik snel over dit dipje heen ben en weer lekker actief zal zijn. En als dat lukt, dan zal jij ook heel snel weer meerdere keren per week blogs van mij online zien verschijnen!

Heb jij ook een last van een herfstdip of is dit fenomeen je onbekend?

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

Volg:
Deel deze blog!

13 Reacties

 1. Avatar for Eva 7 november 2016 / 09:27

  Vervelend je herfstdip! Je hebt in ieder geval goede tips om er weer helemaal bovenop te komen! Komt vast helemaal goed 🙂

  • Avatar for Hailey 7 november 2016 / 14:37

   Dankjewel! Ik hoop het ook! En hopelijk ook een beetje snel! Haha!

 2. Avatar for Claire 7 november 2016 / 12:48

  Herkenbaar! Ik heb ook echt een dip met dit weer. Ik probeer elke dag naar buiten te gaan en vooral leuke dingen te blijven doen. Het is zo makkelijk om je terug te trekken met een dekentje en snacks, maar het helpt niet echt haha.

  • Avatar for Hailey 7 november 2016 / 14:38

   Nee, klopt! Ik zit nu ook buiten de deur te werken (jeej!), maar eigenlijk wil ik naar huis en Netflixen! Haha! Of naar een zonnig eiland!

 3. Avatar for Lidia 7 november 2016 / 14:36

  Heel herkenbaar hoor die herfst dip, ik zie het bij best veel bloggers eigenlijk (of ligt dat aan de blogs die ik volg;-P) en zelf herken ik het ook wel een beetje. Mij helpt het ook inderdaad om iedere keer maar weer te kiezen voor die wandeling, het werk dat er ligt en de leuke dingen doen. Maar het is al fijn om te weten wat het is en wat je er aan kunt doen toch!

  • Avatar for Hailey 7 november 2016 / 14:40

   Wel “fijn” om te horen dat ik niet de enige ben! En dat je merkt dat andere bloggers hier ook last van hebben! Iets met gedeelde smart ;-)! Zeker fijn om te weten wat ik eraan kan doen! Hopelijk merk ik snel het effect hiervan!

 4. Avatar for Iris 7 november 2016 / 17:28

  Heel herkenbaar! Hoewel ik best kan genieten van de kleuren van de herfst en ik het eigenlijk echt een leuk seizoen vind ben ik niet uit huis te krijgen de laatste tijd. Ik maak wel bijna elke dag een wandelingetje, maar motivatie voor veel meer dingen ho maar. Het komt ook een beetje omdat ik sinds een paar maanden in een nieuwe stad woon en voornamelijk thuis werk en ik merk dat ik het contact wat mis. Zeker in een grote stad als Den Haag vind ik het soms lastig om ineens nieuwe mensen te leren kennen. Ik sportte ook altijd heel veel en dat schiet er nu ook bij in omdat ik nog een nieuwe sportschool moet vinden. Tijd voor een flinke schop onder mijn hol en wat meer initiatief nemen. Goed dat je er een artikel over schrijft, dit motiveert weer een heel stuk! <3

  • Avatar for Hailey 9 november 2016 / 14:06

   Ja, herfst kan heel mooi zijn (als het niet regent :-D), maar het heeft zeker nadelen! Wat jammer om te lezen dat jij er ook zoveel moeite mee hebt! Ik kan me wel indenken dat het allemaal net iets lastiger is nu je in een nieuwe stad woont. Nieuwe mensen leren kennen en de stad ontdekken kost energie. Dat is nou net wat je nu minder hebt. Lastig! Ik las van de week op Twitter dat Sophie van Naoki.nl op zoek is naar andere zzp’ers die in Den Haag wonen waarmee ze samen kan werken. Ze werkt nu voor zichzelf en mist collega’s om haar heen. Ze is op zoek naar mensen die het gezellig vinden om samen ergens te zitten tijdens het werken. Misschien is dat iets voor jou? Dan ben je er even uit en ontmoet je meteen een leuke nieuwe meid! Denk er maar over na!

   • Avatar for Iris 9 november 2016 / 19:01

    Klopt inderdaad, ik heb al een tijdje geleden afgesproken met Sophie en dat was hartstikke gezellig! Bedankt in ieder geval voor het meedenken 🙂

 5. Avatar for Mariëlle 24 november 2017 / 09:09

  Ik denk dat deze tips je zeker zullen helpen!! Ik heb volgende week een proefles turnen, daarmee dwing ik mezelf om ook weer aan de bak te gaan 🙂 En structuur werkt voor mij ook heel goed. Oh en bewust iets inplannen hoef ik niet te doen, er staan altijd al genoeg leuke dingen op de planning het weekend haha

  • Avatar for Hailey 28 november 2017 / 16:53

   Wat leuk dat je gaat turnen! Heb je dat al eerder gedaan of ga je daar nu mee beginnen? Dat is hoe dan ook een erg leuk vooruitzicht! Leuk om te lezen hoe jij dit tackelt!

 6. Avatar for Sophie 24 november 2017 / 11:17

  Ik slik vanaf september dagelijks een extra vitamine D & B12 supplement, anders ben ik ook niet vooruit te branden en blijf ik het liefst tot 12:00 in bed liggen haha. Ik ben ook veel ‘socialer’ in de lente en zomer, in de koudere en donkere maanden blijf ik het liefst binnen. Ik hoop dat je eroverheen komt! <3

  • Avatar for Hailey 28 november 2017 / 16:55

   Vitamine slikken is inderdaad een goed idee. Ik deed dit ongeveer drie keer per week, maar sinds ik me zo naar voel heb ik het opgeschroeft naar iedere dag. Het gaat al iets beter gelukkig, maar ik zit nog wel in het staartje van mijn dipje! Slik je nog andere supplementen? Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *