Follow my blog with Bloglovin

Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

DSCN0743 - Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

Wat gaat de tijd toch snel! Het is deze week alweer negen jaar geleden dat ik met een volle koffer en backpack naar de VS vertrok om rechten te studeren aan de University of California Berkeley. Al sinds ik een klein meisje was, droomde ik ervan om in de Verenigde Staten te studeren. Op 13 augustus 2008 werd deze droom werkelijkheid. Deze fantastische tijd heeft een grote invloed gehad op wie ik vandaag de dag ben. Daarom vertel ik je graag iets meer over mijn droom die uitkwam. Vandaag het eerste deel van mijn verhaal, waarin ik je vertel over mijn meisjesdroom en de weg die ik heb moeten bewandelen om in Berkeley uit te komen.

Een meisjesdroom

Je hebt van die kinderen, die de hele dag buiten spelen en hutten bouwen. Ik was overduidelijk niet zo’n kind. Ik bleef het liefst binnen om tv te kijken. High school series zoals Saved by The Bell, 90201 en Dawson’s Creek waren mijn favoriet. Het leek mij fantastisch om ook op een Amerikaanse high school te zitten. Ik wilde naar prom en een cheerleader worden. O ja, en tijdens graduation een toga aan en een hoedje op! I wanted it all!

Zoals dat een goede dromer betaamt, onderzocht ik de mogelijkheid om een periode naar een Amerikaanse high school te gaan. Ik vond een aantal organisaties die dit mogelijk maakten, maar het kostte ook flink wat geld. Hoe vaak ik ook mijn berekeningen er op los liet, het ging mij nooit lukken om alleen met mijn zakgeld en de opbrengsten van mijn bijbaan deze droom waar te maken.

Gelukkig ontdekte ik snel dat het ook mogelijk is om via de universiteit op uitwisseling te gaan naar de Verenigde Staten. Dit gaf mij meer tijd om een plan te smeden en mijn droom waar te maken. De universiteit was weliswaar niet hetzelfde als high school (lees: prom en cheerleader worden), maar hé, het komt er behoorlijk dichtbij. Daarmee werd studeren in de Verenigde Staten de nieuwe droom.

Eén van de beste universiteiten ter wereld, daar wilde ik wel naar toe 

594 45881619539 726 n - Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

Ongeveer het eerste dat ik deed toen ik begon met mijn rechtenstudie, was nagaan wat ik moest doen om via de universiteit in de Verenigde Staten te kunnen studeren. Mijn faculteit had een paar mooie uitwisselingsprogramma’s in de Verenigde Staten, waaronder met de University of California Berkeley. Berkeley is de beste publieke universiteit van de wereld, en ambitieus als ik ben, wilde ik daarom graag naar deze universiteit.

Hiervoor was een uitgebreid cv, een gemiddelde van een zeven of hoger en goede Engelse spreek- en schrijfvaardigheid nodig. Vanaf dat moment ben ik keihard aan de slag gegaan om aan alle voorwaarden te voldoen. Een uitwisseling naar het buitenland was pas mogelijk in mijn master, dus ik had drie jaar de tijd om mijn zaakjes op orde te krijgen.

Er waren maar twee plekken per semester beschikbaar, dus ik moest naast goede cijfers en een goed cv ook wel een beetje geluk hebben. Ik zou namelijk niet de enige zijn die kans wilde maken op dit plekje.

Ik werd toegelaten, maar de uitdaging was daarmee nog niet voorbij 

Na drie jaar was het eindelijk zover; ik deed mee met de toelatingsprocedure. Tot mijn grote vreugde kreeg ik al snel te horen dat ik één van de twee gelukkigen was die naar Berkeley mocht! Woehoe!

Ondanks dat dit het startsein was van mijn meisjesdroom, was het vreugdedansje dat ik deed nog niet heel groot. Doordat ik vanuit huis geen financiële steun kreeg en ik een maximale studentenlening had voor mijn studie in Nederland, was ik aangewezen op fondsen. Het was een hele spannende periode, maar uiteindelijk is het mij gelukt om voldoende fondsen op te halen. Mijn droom kon beginnen.

Op 11 augustus 2008 stapte ik in het vliegtuig naar California. Ruim 14 uur en een behoorlijke voedselvergiftiging later, kwam ik eindelijk aan op de plek waar ik zolang van had gedroomd: Berkeley! 

100x leuker, mooier en fantastischer dan ik had durven dromen

PICT0960 e1502407094137 - Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

Op aanraden van Nederlandse studenten die voor mij in Berkeley zijn geweest, ben ik in het I-House gaan wonen. Dit was een studentenhuis (dorm) waar zowel Amerikaanse als internationale studenten woonden. Het I-house heeft voor een groot deel gemaakt dat mijn tijd in Berkeley zo ontzettend waardevol was. Ik kan pagina’s volschrijven over alle mooie mensen die ik heb ontmoet in dit huis en alle leuke dingen die ik met ze heb gedaan. Ieder weekend ging we er wel op uit om California te ontdekken en bijna ieder avond gaf wel iemand een feestje.

Ik heb het zo ontzettend leuk gehad in Berkeley. Toen ik uit Nederland vertrok hoopte ik dat Berkeley leuk zou zijn, maar het was uiteindelijk nog 100x leuker, mooier en fantastischer dan ik ook had durven dromen.

DSCN0114 - Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

Voor het eerst in mijn leven gelukkig

DSCN0306 e1502407162480 - Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

Behalve alle mooie ervaringen die ik heb meegemaakt, heeft Berkeley mij nog iets anders gegeven. Zoals ik al wel vaker heb ik verteld, is mijn grote valkuil om teveel van mijzelf te eisen. Inmiddels ben ik mij goed bewust van deze valkuilen en de gevolgen ervan, waardoor ik hier zo mindful en bewust mee om probeer te gaan.

Toen ik studeerde was ik mij hier absoluut nog niet van bewust. Ik wist wel dat ik een harde werker was, maar wat het echt met mij deed, wist ik niet. Tijdens mijn studie was ik vaak gespannen, doordat ik constant bezig was met goede cijfers halen en een mooi cv opbouwen.

In Berkeley was dit anders. Ik was daar veel onbezorgder en ik kon volop genieten van de plek waar ik was en dat wat ik aan het doen was. Ik voelde me eindelijk weer rustig en tevreden. En misschien voelde ik me wel voor het eerst in mijn leven écht gelukkig.

Oude patronen

Ik heb heel lang gedacht dat dit onbezorgde gevoel kwam omdat Berkeley aanvoelde als een lange vakantie. Alles was leuk en niets moest per se. Dit was niet hoe het echte leven werkt.  Eenmaal teruggekomen in Nederland viel ik dan ook redelijk snel terug in mijn oude patronen van hard werken en veel van mijzelf eisen. Het gevoel van rust, geluk en tevredenheid verdween als snel en ik vergat dat ik dit ooit heb gekend.

Het Berkeley gevoel

404834 10150551253743908 1027451370 n - Studeren in de Verenigde Staten: mijn American Dream kwam uit

Als je Palace of Bliss al een tijdje volgt, dan weet je dat ik na een periode van werkloosheid voor mijzelf ben begonnen. Dit was absoluut niet hoe ik had gepland dat het leven zou lopen. Er ging dan ook een hoop twijfel vooraf aan mijn beslissing om deze weg in te slaan.

Hetgeen dat mij de moed heeft gegeven om toch deze sprong te wagen, is omdat de keus voor mijzelf te beginnen mij een gevoel van rust gaf. Het is hetzelfde gevoel van rust dat ik ook in Berkeley ervoer. Door het “Berkeley gevoel” wist ik, dat ik deze weg in ieder geval een kans moest geven. Want hé, als het even meezit kan iedere dag aanvoelen als een studieperiode in Berkeley. En natuurlijk wil ik dat maar al te graag!

The American dream

De weg die ik ben ingeslagen is zeker geen picknick, zoals de Amerikanen dat zeggen, maar het geeft mij wel de kans om uit de rat race te stappen en op mijn eigen tempo en manier iets voor mijzelf te creëren.

Mijn uitgekomen meisjesdroom heeft mij niet alleen een toffe ervaring gegeven, maar ook een nieuwe manier om te kijken naar de dingen uit het leven. Het heeft mij een nieuwe maatstaf gegeven voor mijn leven jaren, die mij hopelijk zal helpen om vaker te kiezen voor rust en tevredenheid. En dat is voor mij the American dream.

Heb jij wel eens een langere tijd in het buitenland doorgebracht? Wat heeft deze periode jou gebracht?

Volg:
Deel deze blog!

7 Reacties

 1. Avatar for Linda - Zaailingen 13 augustus 2017 / 09:49

  Oh oeps, ik voel me zo verwend als ik zie hoe hard jij hiervoor gewerkt hebt! Ik heb wel altijd heel hard gewerkt voor mijn studie, maar had verder niet echt een plan en was nooit bezig met mijn cv. Mijn professor regelde voor iedereen die dat wilde dat je een tijdje bij een collega een onderzoek kon doen. Dat wilde ik sowieso graag eens meemaken, maar het werd bij ons dus bijna in je schoot geworpen. Ik koos ervoor om naar Santa Cruz te gaan (75 km onder Berkeley ;)) vanwege de combinatie van een tof onderzoeksproject, een begeleider die nogal groot is in het vakgebied én de locatie. Mooi weer en een ultiem hippiestadje 🙂
  In mijn eerste huis woonden alleen promovendi die tot diep in de nacht werkten, de vakgroep waar ik terecht kwam was heel klein en niet zo sociaal en ik heb nooit een internationaal gezelschap kunnen vinden. Dat was nogal eenzaam. Daarna ben ik verhuisd naar een huis waar wel altijd iemand thuis was en leerde ik wat mensen kennen waarmee ik tripjes kon maken. Toen heb ik wel geleerd dat wonen in een ander land nogal verschilt van een reis maken en dat je tot op zekere hoogte kan zorgen voor je eigen geluk.

  • Avatar for Hailey 15 augustus 2017 / 23:51

   Wat tof dat jij in Santa Cruz hebt gezeten! Daar heb ik een keer een road tripje naar toegemaakt! Goed om te lezen dat je een leuker huis hebt gevonden en tripjes hebt kunnen maken. Heb je nog contact met mensen van toen?

 2. Avatar for Kim 13 augustus 2017 / 13:34

  Oooh America. Wat gaaf! Ik heb zelf niet in het buitenland gestudeerd maar sta nu wel op het kantelpunt omdat emigreren door mijn relatie er waarschijnlijk wel inzit. En dat vind ik rete spannend!

  • Avatar for Hailey 15 augustus 2017 / 23:56

   Wat spannend, Kim! Heb je al besloten of je gaat? Zo nee, waar is dat van afhankelijk? Zo ja, wanneer vertrek je?

 3. Avatar for Lidia 14 augustus 2017 / 07:42

  Mooi om te lezen! Ik ben verschillende korte keren in het buitenland geweest, maar meer in derde en tweedewereld landen. Dat heeft me onwijs veel gebracht en ik heb inderdaad ook prachtige mensen ontmoet. Het heeft me vooral heel dankbaar gemaakt voor de mogelijkheden die we hier in het westen hebben.

  • Avatar for Hailey 16 augustus 2017 / 00:02

   Wow, ja dat geloof ik meteen! Dat moet een totaal ander soort ervaring zijn geweest! Lijkt me ook heel bijzonder en kostbaar om een langere periode in zulke landen te verblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *