Follow my blog with Bloglovin

Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

In dit artikel lees je meer over het duurzame herenkleding merk SKOT Fashion. Ook lees je hier een review van het overhemd White Fun.

Wanneer ik het heb over fair fashion, dan gaan mijn gedachte altijd uit naar dameskleding. Sure, ik geef toe dat dit voor een deel komt dit omdat dit mijn eigen interesse heeft. Maar desinteresse is niet het de reden waarom je mij niet zo vaak over fair fashion voor mannen hoort. Dit komt vooral omdat het aanbod nog erg beperkt is. Gelukkig komt hier verandering. Het Nederlandse kledingmerk SKOT verovert namelijk de markt met duurzame overhemden voor mannen! Yes!

Hoe SKOT begon

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 2 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

Een aantal vrolijke van de SKOT overhemden.

SKOT is opgericht door de ambitieuze Ruben van Veen. Ruben werkte zo’n acht jaar geleden als expat in New York. In de corporate wereld waarin Ruben werkzaam was, was the sky the limit, maar het maakte hem niet gelukkig. Ruben vond de wereld waarin hij leefde kortzichtig, individualistisch en teveel gericht op geld.

Ruben ging op zoek naar werk waarin hij vanuit een holistische benadering zich kon inzetten voor verbinding, balans en eenheid in de natuur. Hij ging onder andere aan de slag als CFO bij  The Ocean Cleanup. Aangezien de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, was het voor Ruben al snel duidelijk dat hij hierin het verschil wilde maken.

De grote ommezwaai kwam toen hij Social Entreprise Day in Utrecht bezocht. Dit is een dag waarop ondernemers die het doel hebben om de wereld mooier te maken, bij elkaar komen. Hij bezocht hier verschillende inspirerende lezingen en zo werd het voor hem duidelijk: hij ging zijn eigen sociale onderneming starten.

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 2 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 3 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

De Missie

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 5 1024x681 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

De missie van SKOT is duidelijk: door middel van hun overhemden, de mode-industrie 100% duurzaam maken. Dit doen ze door het duurzaamste shirt ter wereld te ontwikkelen. Voor SKOT betekent duurzaam dat hun kleding een minimale impact heeft op de natuur en een maximaal positieve impact heeft op de mensen die hun kleding maken. Op die manier dragen ze eraan bij dat de balans in de kledingindustrie wordt hersteld en mode voor iedereen leuk is en blijft.

SKOT heeft dan ook de ambitie om een internationaal bekend duurzaam modemerk te worden! Met een positief, avontuurlijk en authentiek geluid. Daarom wordt achter de schermen hard gewerkt om de productieprocessen nog duurzamer te maken. Ook wil SKOT op de lange termijn haar collectie uitbreiden met andere items, om zo nog meer mensen te kunnen bereiken.

De materialen

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 11 1024x681 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

Het textiel

Het textiel waarvan de overhemden zijn gemaakt, is met veel zorg en aandacht uitgekozen. Behalve dat dit een hoogwaardige kwaliteit moest zijn, moet ook alles zo duurzaam mogelijk met de kleinst mogelijke impact op het milieu.

Alle overhemden zijn daarom gemaakt van gecertificeerd (GOTS of OSC) biologisch katoen uit Israël. Dat betekent dat er geen chemicaliën of pesticiden zijn gebruikt bij de verbouwing van het katoen. Het textiel wordt geweven in Italië.

De knopen

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 12 1024x681 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

De knopen van de shirts zijn gemaakt van natuurlijke materialen. De knopen die worden gebruikt in de Fun collectie (zie foto) zijn gemaakt van gerecyclede kokosnoot. Dit is afkomstig uit de voedselindustrie. Jaarlijks is er ruim 60 miljard kilo kokosnootafval. Door hiervan knopen te maken, wordt het afval op een goede en creatieve manier hergebruikt.

De knopen die in de Serious collectie worden gebruikt, zijn gemaakt van parelmoer dat afkomstig is uit een beschermd rifgebied in het noorden van Australië. Parelmoer is een onderdeel van de schelp van weekdieren.

De productie

Skot fashion shity 1024x1008 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

Alle overhemden worden geproduceerd in de Karbel fabriek, in Istanbul. Dit is een BSCI gecertificeerde fabriek en dit certificaat waarborgt dat de arbeidsnormen en mensenrechten worden gerespecteerd. Behalve dat er bij deze fabriek goede arbeidsomstandigheden zijn, is deze fabriek ook een van de beste op het gebied van productie van overhemden. En voor SKOT is (terecht) alleen het beste goed genoeg.

Het houdt niet op bij de vervaardiging van de collecties. Ook als het gaat om de mensen die de shirts maken, wil SKOT alleen maar het beste. Hun fabrikant is kundig, transparant en goed voor haar personeel. Ruben heeft de fabriek regelmatig bezocht, waardoor hij weet dat het bij zijn producten écht goed zit.

White fun: review

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 681x1024 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

SKOT is voor de bewuste man, die er zoveel tijdens zijn werk als in zijn vrije tijd goed uit wil zien en daarbij een positieve impact wil hebben op mens en milieu. Dat komt goed uit, want mijn vriend draagt graag overhemden en was nog op zoek naar een duurzaam alternatief. Van SKOT kreeg hij het White Fun overhemd. Dit overhemd is het favoriete overhemd van SKOT-oprichter, Ruben. Wij snappen waarom.

Dit is niet een standaard wit overhemd. De kokosnoot knopen vallen direct op, en geven het overhemd een bijzondere look. Het stiksel van de onderste knoopsgat je is net even iets anders dan de andere. Dit soort details maken het overhemd net wat meer bijzonder.

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 1024x681 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

Het materiaal van het overhemd voelt zacht en soepel aan. Ook is het materiaal redelijk flexibel, waardoor het zich naar het lichaam vormt en een goede pasvorm heeft. De stof is wat dun, waardoor het shirt goed ademt. Het is goed voelbaar dat de stof van een hoge kwaliteit is. De kraag van het overhemd is stevig en blijft goed in model. Ook na het wassen!

Mijn vriend is erg blij met zijn SKOT-overhemd en ik trouwens ook. Hij ziet er namelijk super knap uit in het shirt!

Skot fashion duurzame mannenkleding.jpg 10 681x1024 - Fair fashion voor mannen: overhemden van SKOT

 

Je eigen SKOT-overhemd?

Behalve de White Fun heeft SKOT nog 11 andere soorten overhemden. Ze kosten tussen de € 79 en € 99. Neem dus zeker een kijkje op de website van SKOT als je nog op zoek bent naar een mooi en duurzaam overhemd. Want zo zie je er te gek uit én zorg je er samen met SKOT voor dat de wereld een stukje duurzamer wordt.

Kende jij SKOT al?

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SKOT, waarvoor veel dank!Ook veel dank aan mijn knappe vriend die model wilde staan voor dit artikel!

 

Volg:
Deel deze blog!

7 Reacties

 1. Avatar for Hermien - KouweKleren 27 februari 2018 / 09:01

  Wat leuk dat je vriend wilde poseren in zijn nieuwe overhemd! Ik probeer bij merken die ook mannenkleding maken ook aandacht te besteden aan die collecties op mijn blog, als is verreweg het grootste deel van mijn lezers vrouw. Ik denk dat mannenmerken een beetje achterblijven omdat er gemiddeld bij vrouwen meer te winnen valt qua het duurzaam omgaan met hun kledingkast. Maar dat maakt het des te fijner al er wel merken zijn zich op mannen richten.

  • Avatar for Hailey 27 februari 2018 / 14:25

   Wat goed dat jij al veel aandacht besteed aan mannencollecties! Het is inderdaad zo dat vrouwen meer shoppen dan mannen. Anderzijds zijn mannen daardoor misschien ook wel eerder geneigd om te investeren in goede, duurzame kleding, zodat ze nóg minder vaak hoeven te winkelen. Er valt nog veel te winnen voor die doelgroep! Heel fijn inderdaad dat een merk zoals SKOT in dat gat in de markt is gesprongen!

 2. Avatar for Linda - Zaailingen 27 februari 2018 / 10:16

  Ah tof dit! En goed om te weten. Mijn vriend gaat braaf steeds naar de Nukuhiva, maar vindt daar dan niks en belandt alsnog bij Esprit ofzo. Gelukkig kiest hij dan wel kleding van goede kwaliteit en gaat het ook superlang mee, maar meer eerlijke opties voor mannen zijn zeer welkom!

  • Avatar for Hailey 27 februari 2018 / 14:27

   Ja, eerlijke opties voor mannen zijn zeker meer dan welkom! Esprit doet trouwens al wel het een en ander om duurzamer en eerlijker te produceren, dus dat is best een aardig alternatief!

   • Avatar for Linda - Zaailingen 27 februari 2018 / 20:23

    Dat is fijn om te horen. Ik was sowieso wel onder de indruk van hoe lekker dik en vormvast die shirts zijn 🙂

 3. Avatar for Ruben
  Ruben
  2 maart 2018 / 13:40

  Hi Hailey,

  wat een prachtige post heb je geschreven! En de foto’s geven een erg mooi beeld van de overhemden, supertof!

  • Avatar for Hailey 5 maart 2018 / 16:20

   Leuk om te horen, Ruben! Heel graag gedaan! Gebruik de foto’s vooral. Als je zo goed wilt zijn om mij daarbij als fotograaf te noemen, heel graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *