Ik moet wat bekennen: ik vind bewust kleding kopen best uitdagend. I know, het is misschien vreemd om dat van mij te horen. Drie jaar geleden heb ik fast fashion immers helemaal afgezworen en nam ik mij stellig voor om alleen nog maar fair fashion te kopen. Het is een besluit waar ik nog steeds achter sta. De werkelijkheid is alleen dat ik af en toe best worstel met dit besluit.
Helaas is het nu eenmaal nog niet zo dat de Kalverstraat uitpuilt met fair fashion winkels. Als je duurzaam en bewust wilt winkelen dan ontkom je er bijna niet aan om daar wat research voor te doen. Dit vind ik niet erg. Maar toch verloor ik op een gegeven moment het plezier in fair fashion winkelen.
Het werd dus tijd mijn eigen winkelgedrag en mentaliteit onder de loep te nemen. Dit heeft erin geresulteerd dat ik mijzelf tegenwoordig acht simpele maar essentiële vragen stel wanneer ik weer ga winkelen. Deze vragen hebben mij enorm geholpen! Welke vragen ik mijzelf stel en hoe zij jou ook kunnen helpen, leg ik graag uit.
Wat was er aan de hand?
Toen ik net de keuze maakte voor fair fashion was ik heel radicaal: ik wilde alleen nog maar duurzame of tweedehands kleding kopen. Een behoorlijke tijd heb ik mij hier strikt aan weten te houden. Op een gegeven moment merkte ik alleen dat mijn liefde voor mode veranderde. Ik werd er niet meer zo blij van als ik dat voorheen deed.
Natuurlijk was ik blij dat ik niet meer iedere twee weken de halve H&M leegkocht, maar ik was de andere kant opgeslagen en kocht bijna niets meer. Dit kwam doordat veel van de fair fashion kleding die op dit moment beschikbaar is in Nederland niet mijn smaak is of niet in mijn budget past.
Tweedehands kopen is zeker een goed alternatief, maar ook lang niet altijd voor mij de beste. Tweedehands sokken of ondergoed kopen vind ik geen optie. Net als dat ik het geen optie vind om € 50 voor een onderbroek te betalen. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik dat simpel weg nog niet kan.
Daarnaast is dat wat ik graag wil hebben ook lang niet altijd tweedehands te vinden. Ook kan tweedehandskleding winkelen erg tijdrovend zijn. Als ik op zoek ben naar een mooi uniek item dat geen haast heeft, dan kan ik absoluut genieten van tweedehands winkelen. Maar eerlijkheid gebied mij ook toe te geven dat ik lang niet altijd zin of tijd heb om een speurtocht te maken van een simpel en noodzakelijk kledingstuk.
Zo verloor ik gaandeweg een beetje het plezier in mijn missie om fair fashion mainstream te maken. Voor mij is hoeveel plezier ik ergens mee heb een belangrijke graadmeter voor de vraag of ik nog op de goede weg zat. Hoe pijnlijk ik het ook vond, ik moest toegeven dat ik van het pad was geraakt.
De Bewust Shopping checklist
Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe manier om te gaan met mijn verlangen om duurzaam en bewust om te gaan met kleding. Zodoende ben ik mijzelf gaan afvragen wat ik kan doen op het moment dat fair fashion niet in mijn stijl of budget beschikbaar is. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op 8 vragen die ik mij zelf stel. Als de antwoorden op deze vragen acht keer “ja” is, dan sta ik het mijzelf toe om een item te kopen, ook als het item misschien niet helemaal duurzaam is.
Van de vragen die ik mijzelf stel, heb ik onderstaan stroomdiagram gemaakt:
Door onder andere bij mijzelf na te gaan of kleding lang meegaat, het mij blij zal maken, het bij mijn huidige garderobe past én ik het ook lang zal dragen, kan ik mijzelf helpen om een bewuste keus te maken. Hierdoor kan het voorkomen dat ik soms een niet fair fashion kledingstuk koop. Doordat ik wel zeker weet dat ik het vaak zal dragen en ik er ook echt blij van word, weet ik dat ik een goede keus maak.
Volhouden is belangrijker dan perfectie
Ergens vind ik het best jammer dat de 100% fair fashion-regel de deur uit is gegaan. Uiteraard wil ik nog steeds dat niemand hoeft te lijden voor mijn kleding en wil ik ook die de aarde hiermee schade. Dat is onveranderd gebleven.
Tegelijkertijd weet ik ook dat eerlijkheid het langst duurt. Daarom is deze kleine aanpassing in de wijze waarop ik mijn fashion keuzes maak het beste. Op deze manier weet ik zeker dat ik mijn fair fashion missie ook volhoud en dat vind ik op de langere termijn veel belangrijker dan het perfect doen.
Het is trouwens niet zo dat ik nu veel fast fashion koop en helemaal de andere kant door ben geslagen. Ik heb in de afgelopen vier maanden één kledingstuk gekocht dat niet fair is. Ik vind dat netjes. De mogelijkheid om weer breder te kunnen kijken, heeft mij het plezier weer teruggegeven en dat is voor mij een heel veel waard!
Hopelijk heb jij er ook wat aan!
Ik weet dat ik niet de enige ben die worstelt met haar principes. Wellicht dat jij je herkent in deze duurzame struggle. Is het niet op het gebied van fashion, dan herken je de struggle misschien wel binnen een van de andere duurzame keuzes die jij probeert te maken. Ik wil je laten zien dat de struggle menselijk is. Soms moet je kleine aanpassingen maken die je helpen om op de langere termijn je levensstijl vol te houden. Ik geloof dat dit op de langere termijn ervoor zal zorgen dat je het beste doet voor jezelf én voor de wereld.
Topper!! Echt een goed schema 🙂
Auteur
Dankjewel! Super lief!
Echt heel goed dit! Meer van dit soort flow schema’s 🙂