Follow my blog with Bloglovin

Ik ga op reis! Maar kun je eigenlijk wel reizen als vegan?

In dit artikel lees je mijn overwegingen over of je als vegan wel kunt reizen

Over een paar dagen is het eindelijk zover: ik pak mijn backpack en reis voor een maand af naar het zonovergoten Thailand! Het wordt de eerste keer dat ik ga backpacken én ik een niet-westers land bezoek. Ik heb er enorm veel zin in, maar jongens, jongens ik vind het ook spannend, hoor! Ik ben eigenlijk alleen maar Italië gewend. Dat is redelijk dichtbij huis en ik weet (inmiddels) wat ik er kan verwachten. Natuurlijk heb ik mij al volop ingelezen in de Thaise cultuur en steden, maar ja, ergens over lezen is toch iets anders dan het zelf ervaren.

En daarbij ben ik ook nog een vegan. Hoe ga ik dit doen? Kan ik in Thailand überhaupt 100% vegan zijn en zo ja, hoe dan?

Mijn reisgeschiedenis

Voordat ik dieper inga op mijn voorbereidingen om te reizen als vegan, wil ik je kort iets vertellen over mijn reisgeschiedenis. Thuis gingen we bijna nooit op vakantie. We hadden daar de financiële middelen niet voor, dus het was niet iets waar ik als kind veel over nadacht.

Op vakantie gaan en reizen heb ik eigenlijk van mijn vriend geleerd. Hij ging nagenoeg iedere schoolvakantie ergens naar toe met zijn ouders. Wat dat betreft waren wij dus wel twee tegenovergestelden. Door mijn vriend heb ik geleerd dat het oké was om op vakantie te gaan en dat je jezelf dat ook mocht gunnen. Sindsdien ben ik regelmatig op vakantie geweest, maar altijd binnen Europa en voor maximaal twee weken.

De wens om ook een keer een écht verre reis te maken kwam bij mij zo’n vier jaar geleden. Ik kijk graag naar Drie Op Reis en werd hierdoor steeds meer benieuwd naar andere landen en culturen. De enige echte verre reis die ik tot nu toe heb gemaakt was toen ik in Berkeley ging studeren, maar dat was toch anders. Stiekem ben ik ook benieuwd naar hoe het is om met je backback het avontuur aan te gaan en te ervaren hoe het er aan de andere kant van de wereld uit ziet.

Dat het moment bijna daar is dat ik dit ook daadwerkelijk ga doen, voelt nog een beetje onwerkelijk. Het beeld dat ik hierbij heb is ontstaan door de dingen die ik op tv heb gezien en verhalen die ik van vrienden heb gehoord. Toch vind ik het erg leuk dat ik nu eindelijk zelf eens mag ervaren hoe het is om een verre reis te maken en te backpacken.

Kun je als vegan reizen door Thailand?

Best wat vrienden en kennissen van mij zijn naar Thailand geweest. Eigenlijk zeggen ze allemaal tegen mij dat het goed mogelijk is om in Thailand vegetarisch te eten, maar vegan niet zo zeer. Dit komt vooral doordat door veel gerechten vissaus wordt gedaan. Ook is het normaal in de Thaise keuken om dierlijke ingrediënten te gebruiken, waardoor men het minder gewend is om vegetarisch of veganistisch te eten. De vraag die zich hierdoor aan mij opdringt is “kun je als vegan wel reizen door Thailand?”.

Mijn plan de campagne

Waar ik vooral bang voor ben is dat ik regelmatig chagrijnig en geërgerd raak, omdat ik niets kan (wil) eten bij de restaurantjes waar ik verzeild raak. Ook in mijn vertrouwde Italië is dit al meer dan eens gebeurd en ik kan je vertellen: leuk is anders.

Voor een groot deel kwam dit ook steeds doordat ik niet zo goed voorbereid was. Ik verwacht dat het heus wel mogelijk zal zijn om vegan te eten in Thailand, maar dat een goede voorbereiding de helft van het werk is.

Daarom heb ik het volgende plan voor mijzelf opgesteld:

1. Waar mogelijk eten bij restaurants die staan op HappyCow

De website HappyCow.com is een website waar vegan en vegetarische restaurants wereldwijd op staan. Door van tevoren deze website af te speuren, kan ik in ieder geval steden goed voorbereid bezoeken. Dit is natuurlijk niet zo onbezorgd als maar gewoon een restaurant binnenlopen en maar zien waar je uit komt, maar het scheelt wel een hele hoop stress verwacht ik.

2. Leren hoe ik in het Thais uitleg dat ik vegan ben

Ik heb begrepen dat de meeste Thai redelijk Engels spreken. Dit betekent alleen niet dat zij ook per se weten wat het betekent als je uitlegt dat je vegan ben. Daarom is het toch handig om te weten hoe je in het Thais zegt dat je vegan bent.

Nu schijnt het zo te zijn dat er in het Thais niet een woord hiervoor is, maar het woord “Djee” lijkt hier het meeste op. Djee eten betekent dat er naast geen vlees, vis en dierlijke producten, ook geen ui, knoflook en andere sterke kruiden wordt toegevoegd aan het eten. De nuance uitleggen wordt denk ik lastig, dus ik moet er misschien genoegen mee nemen dat mijn eten soms wat flauwtjes zal smaken. Maar hej, als er geen dierlijke producten in zitten, is dat het helemaal waard!

3. Fruit, fruit, fruit

 Wat waarschijnlijk volop te verkrijgen is in Thailand, is fruit. Alleen fruit eten heeft niet per se mijn voorkeur omdat ik dan waarschijnlijk snel honger krijg, maar het is wel een optie. Ik verwacht dat ik voor in de ochtend fruitrijke ontbijtjes zal hebben.

4. Een voorraadje eten meenemen

Om er voor te zorgen dat ik zo min mogelijk hoef te stressen als ik niet 1, 2, 3 vegan eten vind, neem ik eten mee uit Nederland. Onbijtkoekrepen doen het bij mij altijd goed. Ik denk dat ik daar een flinke voorraad van meeneem, zodat ik altijd iets te eten voorhanden heb.

5. Go with the flow

Het is mijn bedoeling om tijdens mijn reis vegan te eten. In de afgelopen twee jaar sinds ik vegan ben, heb ik ook geleerd dat het niet altijd gaat om vegan te eten of dat er niet echt iets fatsoenlijks vegan voor handen is.

Ik heb besloten om dan maar met de flow mee te gaan. Dit betekent in sommige gevallen dat ik een uitgeklede versie  van een vegetarisch of vleesgerecht zal eten.

Mocht het onverhoopt voorkomen dat het écht niet lukt om vegan te eten, dan moet ik dus misschien toch voor een vegetarische optie kiezen (of voor mijn Snelle Jelle). Of zo een situatie voor zal komen vraag ik me af. Helemaal nu ik voorbereid op pad ga, maar je weet het natuurlijk nooit. Aan mijn intentie zal het in ieder geval niet liggen!

Heb jij nog tips voor mij?

Mocht jij nou al een fervent wereldreiziger zijn en heb jij nog goede tips voor mij over hoe ik vegan kan reizen, dan hoor ik ze graag! Ik hoor het ook graag van je als in Thailand bent geweest en je nog goede tips voor me hebt!

Ga jij binnenkort nog op reis? Zo ja, reis je dat als veganist of ben je (nog) niet zo ver?

 

Doordat ik in januari op reis ben, zal het in die maand wat stiller zijn op Palace of Bliss. Er komt trouwens nog wel iets leuks en nieuws aan, maar daarover meer. Ik hoop dat je tijdens mijn vakantie nog regelmatig een bezoekje brengt aan de website. Er staan inmiddels meer dan 200 artikelen op Palace of Bliss. Als je ze nog niet allemaal hebt gelezen, dan is januari 2018 een perfect moment omdat alsnog te doen ;-).

Volg:
Deel deze blog!

2 Reacties

  1. Avatar for Mariëlle 24 december 2017 / 10:16

    Wat gaaaaf!! Heel veel plezier toegewenst 🙂 En vegan eten komt echt wel goed denk ik hoor 🙂

    • Avatar for Hailey 28 december 2017 / 15:35

      Dankjewel!! Het is al bijna écht zo ver! Spannend!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *