Follow my blog with Bloglovin

Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

In dit artikel vind je een verslag van het project van Stichting F6. Political catwalk

fullsizeoutput 1931 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalkEen ding dat al heel lang op mijn bucketlist stond, was een modeshow bijwonen tijdens de Amsterdam FashionWeek. Afgelopen 16 juli is deze wens meer dan in vervulling gegaan. Ik mocht aanwezig zijn bij de Political Catwalk én ik zat in de jury van deze fantastische modeshow! En fantastisch was het zeker, want tijdens de Political Catwalk tonen politici kledingstukken die door jongeren zijn gemaakt! Zo’n fantastisch en bijzonder project!

Wat is de Political Catwalk

IMG 9508 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

Political Catwalk is een initiatief van Stichting F6. Stichting F6 wil jongeren meer bewust maken van politiek & democratie. Tegelijkertijd wil de stichting politici bewust maken over hoe jongeren denken over dit onderwerp én hen samenbrengen door ontmoetingen tussen jongeren en politici te organiseren.

De Political Catwalk is een bijzonder project waarmee jongeren en politici samen worden gebracht. Zo’n 20 jongeren mochten kleding ontwerpen voor politici. In deze ontwerpen zijn de ideeën van de jongeren over politiek en democratie verwerkt. Dit jaar was het thema “Be Yourself” en verwees naar de diversiteit in de samenleving.

Tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam werden de ontwerpen getoond door politici. Zo heeft de Political Catwalk jongeren de kans om kennis te maken met het vak van modeontwerper, maar ook biedt het hen de kans om op een laagdrempelige en positieve manier in contact te komen met politici.

IMG 9482 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

Creatief proces

De jongeren die deelnamen aan het project hadden allen nagenoeg geen ervaring met modedesign. Ze zijn in een periode van ongeveer 10 weken intensief begeleid door designer Sepehr Maghsoudi. Behalve dat ze leerden ontwerpen en naaien, leerden ze ook het een en ander over duurzaamheid in de mode. Ze kregen een cursus upcyclen en gebruikten deze kennis ook in hun creaties.

Hoe ik bij de Polical Catwalk terecht ben gekomen 

IMG 9512 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

Weet je nog dat afgelopen maart de Tweede Kamerverkiezingen waren? Ik heb deze verkiezing op de voet gevolgd en dit inspireerde mij om een stuk te schrijven over wat mode en politiek met elkaar te maken hebben. Laat dit nou net veel raakvlakken hebben met dat waar de Political Catwalk over gaat!

Zo werd ik door de voorzitter van Stichting F6, Peter-Paul  Kleinlooh, gevraagd om een bijdrage te leveren voor het magazine dat ter ere van de show is uitgebracht én om plaats te nemen in de jury. Er zijn haast geen woorden om te omschrijven hoe vereerd ik mij voelde!

De dag van de geweldige show

IMG 9495 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

In de aanloop naar de Political Catwalk bezocht ik het atelier en sprak ik met een aantal designers. Ik had al het één en ander gezien, maar dat was toen nog niet af. Ik was natuurlijk reuze benieuwd hoe de collecties eruit zagen!

Daarnaast was ik best een beetje nerveus, want ik zat in de jury met twee hele indrukwekkende en inspirerende dames, namelijk couturier Monique Collignon en modejournaliste van de Telegraaf en Vrouw Kim Querfurth. Zo leuk om hen te mogen ontmoeten en om samen met hen de ontwerpen te beoordelen! Monique en Kim zijn twee onwijs gezellige en lieve dames. We hebben het dan ook vooral enorm gezellig gehad en zenuwen waren totaal niet nodig!

Ik was uiteraard niet de enige met zenuwen. De ontwerpers, de politici en de organisatie liepen voor aanvang van de show met enigszins gespannen bekkies rond. De creaties zagen er backstage al prachtig uit. Er werd nog een generale repetitie gedaan en toen was het showtime!

2 1 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

1 1 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

3 1 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

Het was fantastisch om alle politici te zien rocken op de catwalk. Ze genoten er allemaal stuk voor stuk van. En ze liepen trouwens fantastisch goed! Alsof ze ieder weekend een modeshow lopen! Zo leuk om te zien hoe natuurlijk het er allemaal uit zag!

Ook de ontwerpen waren heel mooi! Het thema kwam goed terug in de verschillende ontwerpen en gaf een mooie en diverse collectie. Monique, Kim en ik hebben, na lang beraad, Narjiss Bakali uitgeroepen tot de winnares van de aanmoedigingsprijs. Zij heeft een knalroze omgekeerde vrouwen-symbool jurk ontworpen, dat werd gedragen door Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul. De jurk stond voor gendergelijkheid, was zeer uniek en zat goed in elkaar. Een terechte winnares!

IMG 9517 - Political Catwalk | Jongeren en politici vinden elkaar op de catwalk

Van links naar recht: Sepehr Maghsoudi. Hailey. Narjiss Bakali, van den Hul, Kim Querfurth, Monique Collignon

Benieuwd naar de ontwerpen?

Als je na dit verhaal benieuwd bent geworden naar de ontwerpen, dan heb ik goed nieuws voor je! De collectie is tijdelijk voor publiek toegankelijk. Van donderdag 20 juli tot 2 augustus is deze te bewonderen in de Hallen Amsterdam. Er zitten prachtige creaties bij, dus een tripje naar de Hallen is zeker je moeite waard!

Als je de collectie gaat bekijken, vergeet dan niet een foto te maken en mij te taggen op social media: @blisspalace of Facebook en @hills_palaceofbliss op Instagram.

 

Volg:

1 Reactie

  1. Avatar for Sara | When Sara Smiles 27 juli 2017 / 09:52

    Wat een awesome initiatief en wat tof dat je mocht jureren! Een grote eer! Wat een mooi project en wat goed dat op deze manier op een event als fashion week zulke maatschappelijke discussies worden aangewakkerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *