Follow my blog with Bloglovin

Ik doe mee met de palmolie challenge. Doe jij met mij mee?

in dit artikel vertel ik waarom ik mee doe aan de palmolie challenge

Gisteren (1 november 2017) is de Palmolie Challenge van PalmolieVrij begonnen. Palmolie wordt in veel producten gebruikt. Wat veel mensen echter niet weten is dat palmolie ervoor zorgt dat grote stukken regenwoud in Zuid-Oost Azie in een rap tempo worden ontbost om plaats te maken voor palmolieplantages. Dit heeft enorme gevolgen voor het milieu en voor de dieren die in deze gebieden worden.

Al een hele tijd heb ik de behoefte om mijn palmolie consumptie onder de loep te nemen, maar ik vind het lastig. Tijden de gratis 30 dagen durende Palmolie Challenge leer je hoe je palmolie het beste kunt vermijden. Ik ga hier aan meedoen, omdat ik wil leren wat ik aan mijn palmolie consumptie kan doen. Doe jij met mij mee?

Wat is palmolie?

Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse oliepalm (Elaeis guineensis). Palmolie is goedkoop waardoor het erg populair is bij fabrikanten. Daarnaast zorgt het ervoor dat voeding niet smelt, maar toch lekker blijft smaken. Daarom vind je palmolie veel in voeding zoals koekjes, taart en chocolade. Maar ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen wordt palmolie veelvuldig gebruikt. Steeds vaker wordt palmolie gebruikt als biobrandstof. De verwachting is zelfs dat palmolie in 2020 10% van de fossiele brandstoffen in het wegtransport heeft vervangen.

De gevolgen van de palmolie industrie

Palm Oil - Ik doe mee met de palmolie challenge. Doe jij met mij mee?

Palmolie is zo populair, dat momenteel de vraag groter is dan het aanbod. De oliepalm groeit voor een groot deel in Indonesië en Maleisië. Om te kunnen voldoen aan de vraag worden regenwouden gekapt of zelfs platgebrand om zo ruimte te maken voor palmolie plantages.

Plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken worden van hun grond verdreven en verschillende diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en orang-oetan worden door afname en versnippering van hun leefgebied tot de rand van uitsterven gebracht. Als deze industrie niet een halt wordt toegeroepen, zal dit ernstige gevolgen hebben.

In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op de gevolgen van de palmolie. Weet in ieder geval dat het goede nieuws is dat het mogelijk is om (zoveel) mogelijk palmolie vrij te leven.

De Palmolie Challenge

Tijdens de palmolie Challenge leer je stap voor stap hoe je palmolie kunt vermijden. Iedere week krijg je per email een opdracht die je hierbij gaat helpen, namelijk

 Week 1: het vermijden van palmolie in alledaagse voedingsmiddelen

 • Week 2: het vermijden van palmolie in verzorgingsproducten
 • Week 3: het vermijden van palmolie “on the road”
 • Week 4: het vermijden van palmolie in schoonmaakmiddelen

Om je te helpen niet de moed te verliezen, krijg je regelmatig tips in je inbox die je zullen helpen om de challenge tot een goed einde te brengen.

Ik wil het leren

Eerlijk is eerlijk, ergens voelt de issue van de palmolie als nóg iets dat ik eigenlijk zou moeten vermijden. De vegan lifestyle heb ik net onder controle en nu komt er weer iets nieuws. Maar juist omdat ik vegan ben en dieren worden bedreigd als gevolg van de palmolie industrie, wil ik leren hoe ik beter met palmolie om kan gaan.

Ik zou het leuk vinden als je samen met mij deze uitdaging aan gaat. Je kan alleen maar als een wijzer mens uit deze challenge komen, toch?

Meld je aan!

Aanmelden voor de Challenge is gratis en kan via de website van PalmolieVrij.

Doe je met mij mee?

 

Bronnen: palmolie.info

Foto’s: WWF

Volg:
Deel deze blog!

13 Reacties

 1. Avatar for Katrien
  Katrien
  2 november 2017 / 17:10

  Ik doe al mee! Ik ga niet echt strikt alles vermijden deze maand (dingen met palmolie die ik al thuis heb weggooien is zonde), maar ik hoop tegen het einde van deze challenge genoeg geïnformeerd te zijn om in de toekomst palmolie te vermijden

  • Avatar for Hailey 6 november 2017 / 16:48

   Wat goed dat je ook meedoet! Dat idee heb ik zelf ook inderdaad! Ik ben benieuwd hoe het je bevalt!

 2. Avatar for Mariëlle 2 november 2017 / 18:15

  I’m in!! Al vond ik de twee mails tot nu toe nog niet zo heel interessant om te gaan lezen. Hopelijk komt dat nog 🙂

  • Avatar for Linda - Zaailingen 2 november 2017 / 19:22

   Ja, ik natuurlijk ook! Ondanks dat ik er al bijna een jaar mee bezig ben, leer ik nog steeds weer bij en blijf ik verder zoeken naar alternatieve producten en heb ik zelfs nog niet eens alles met palmolie al op kunnen maken. Zoals Katrien zegt, lijkt het me een goed idee om eerst vooral de informatie op te nemen, zodat je betere keuzes kan maken als je een nieuw product gaat kopen. Dan komt het geleidelijk aan wel goed 🙂

   • Avatar for Linda - Zaailingen 2 november 2017 / 19:23

    Oh, die reactie was voor Hailey, maar ook leuk dat jij meedoet, Mariëlle 😉 Ik hoop wel dat je de mails nog interessant gaat vinden, al is het maar omdat er een paar van mij tussen zitten volgende week 😛

   • Avatar for Hailey 6 november 2017 / 16:50

    Zo goed dat jij al een jaar hiermee bezig bent, Linda! Ik vind het al erg fijn om geholpen te worden door PalmolieVrij! Ik ben benieuwd naar alles wat ik de komende tijd ga leren!

  • Avatar for Hailey 6 november 2017 / 16:49

   Wat goed dat je ook mee doet! De email van Linda zullen in ieder geval erg interessant zijn! Dat weet ik zeker!

 3. Avatar for Tine
  Tine
  2 november 2017 / 20:12

  Wat een goed idee! Ik wil al lang minderen met palmolie, maar wa snooit ect gemotiveerd genoeg om helemaal te stoppen. Deze challange is perfect! Ik heb me meteen ingeschreven 🙂

  • Avatar for Hailey 6 november 2017 / 16:51

   Leuk om te horen, Tine! Ik hoop dat je er wat aan hebt!

 4. Avatar for Jenn 2 november 2017 / 20:22

  Interessant, ik heb me ingeschreven!

  • Avatar for Hailey 6 november 2017 / 16:52

   Leuk, Jenn! Hopelijk help de challenge je verder!

 5. Avatar for Evelyne
  Evelyne
  3 november 2017 / 17:13

  Ik wist niet dat palmolie in zoveel producten te vinden was. Ik neem even een kijkje..

  • Avatar for Hailey 6 november 2017 / 16:52

   Ja, echt in enorm veel! Hopelijk helpt de website je aan wat meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *