Follow my blog with Bloglovin

De acht factoren van mindfulness #1: niet oordelen

Niet oordelen, mindfulness
suitcase 1156516 1920 - De acht factoren van mindfulness #1: niet oordelen

Foto: Pixabay.com

Denk je eens in. Je loopt op straat en je ziet daar iemand lopen met een grote, blauwe hanenkam en zeker wel 25 piercings in het gezicht. Wat denk je dan? De kans is groot dat er allerlei gedachten door je hoofd schieten over deze persoon. Misschien vind je het prachtig, of misschien vind je het juist lelijk, misschien vind je het eng of misschien denk je er helemaal niet over na.

Wij mensen hebben in de meeste gevallen ons oordeel snel klaar. Dat gaat vrijwel automatisch en vaak hebben we niet eens door dat we oordelen over dingen, mensen of gebeurtenissen. Dat is jammer, want in de meeste gevallen is het oordeel dat wij vellen negatief. Al deze negatieve gedachten hebben invloed op hoe wij ons voelen.

In mijn artikel over “de 8 factoren van mindfulness” vertelde ik je dat “niet oordelen” een factor van mindfulness is. Door niet te oordelen verminder je stress en onrust in je leven. Maar wat betekent dat precies? En hoe doe je dat? Vandaag leg ik je dat uit.

Oordelen over de ander

 

Het is in onze samenleving vrij normaal geworden om te oordelen over van alles en nog wat. En we genieten er soms zelf van. Denk bijvoorbeeld aan een programma zoals Idols. Het hele concept van dit programma is gebaseerd op oordelen. Vooral als iemand niet goed kan zingen, hebben we ons oordeel klaar.

Maar ook in het dagelijks leven oordelen wij veel. Die ene collega die twee stukken taart pakte, of die vriendin die wéér een nieuwe vriend heeft. We vinden er allemaal iets van en plakken er een label op. Iets is “goed” of “fout”.

Oordelen over jezelf

 

En hoe vaak oordelen we niet over onszelf? We moeten vaak zoveel van onszelf en als dat niet gaat zoals verwacht, dan staat je innerlijke criticus meestal gelijk paraat om je te vertellen wat je allemaal niet goed doet.

Jezelf belemmeren

 

Al dit oordelen levert veel onrust, stress en negativiteit op. Want laten we wel stellen, constant maar een oordeel hebben over iets is hartstikke vermoeiend en helemaal niet prettig.

Je belemmert jezelf bovendien om een situatie te zien zoals die werkelijk is. Als je meteen een negatief oordeel klaar hebt over de persoon  met een blauwe hanenkam en piercings, dan ontneem je jezelf de mogelijkheid om te ontdekken dat onder die hanenkam een vriendelijke jongenman zit die boodschappen doet voor zijn bejaarde buurvrouw. Je ontneemt jezelf de mogelijkheid om misschien wel iets te leren van die persoon! Je maakt je wereld zo onnodig klein en dat is zonde!

Oordelen gebeurt vaak onbewust

 

Het lastige is dat wij ons er vaak helemaal niet van bewust zijn dat wij aan het oordelen zijn over andere mensen. Het gebeurt automatisch en zonder dat wij het weten zetten wij ons klem in onze negatieve gedachten.

Niet oordelen

 

Niet oordelen is de eerste factor van mindfulness. Het gaat erom je jij je ervan bewust wordt dat je oordeelt. Zo kan je bij jezelf te rade gaan waarom je oordeelt. Vervolgens kan je een bewuste keuze maken: blijf ik oordelen of stop ik hiermee?

De kans is groot dat als jij je ervan bewust bent dat je oordeelt, dat je hiermee stopt. Hierdoor ontstaat er veel meer ruimte voor mildheid en vriendelijkheid. Je haalt negativiteit weg uit je gedachten en dit zal een positief effect hebben op hoe jij je voelt en op hoe je in het leven staat.

Oefen met niet oordelen!

 

Een goede manier om te oefenen met de mindfulnessfactor “niet-oordelen” is door jezelf voor te nemen een uur lang niet te oordelen. Zo word jij je ervan bewust hoe vaak je oordeelt in een uur tijd. En tijdens dat uur kan je steeds weer de keuze maken of je wel of niet wilt blijven oordelen. Als dit goed gaat dan kan je dit uitbreiden naar twee uur, vier uur, een dag etc. Ontdek eens wat dit met je doet.

O ja, en mocht je tijdens het oefenen toch oordelen, dat is dat oké, hè!? Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Veroordeel het niet, maar observeer het and have fun with it!

Heb jij vaak je oordeel klaar over jezelf, anderen of situaties? Hoe ga jij hiermee om?

Lees alle artikelen over de 8 factoren van
mindfulness

Klik op de onderstaande links om mij andere artikelen over de 8 factoren van mindfulness te lezen. Iedere keer als een nieuw artikel wordt gepost, voeg de link toe aan onderstaande lijst. Veel lees plezier!

 1. De 8 factoren van mindfulness
 2. Niet oordelen
 3. Geduld
 4. Eindeloos beginnen
 5. Vertrouwen
 6. Niet streven
 7. Acceptatie
 8. Loslaten
 9. Compassie
Volg:

2 Reacties

 1. Avatar for Mariska 30 april 2016 / 11:13

  Interessant stuk! Het gebeurt toch ook veel onbewust en daarom is het zo belangrijk om je bewust te worden van alles.

  • Avatar for Hailey 2 mei 2016 / 14:24

   Dankjewel! Klopt inderdaad! Voordat je het door hebt schieten allerlei oordelen al door je hoofd en reageer je volledig automatisch. Door er meer van bewust te zijn dat je oordeelt, kan je het de halt toe roepen :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *