MUD JEANS| lease of recycle je jeans!

MUD JEANS| lease of recycle je jeans!

Mud Jeans

Ken je MUD Jeans al? MUD Jeans in een Nederlands denim merk dat in 2013 het sustainable fashion concept “Lease a Jeans” ontwikkelde. Het idee is dat iedereen voor een maandelijks bedrag een jeans kan leasen. Ben je uitgekeken op je jeans, dan kan je het terugsturen en inwisselen voor een nieuw model. Ruim 5000 mensen hebben sinds de start van MUD Jeans hun oude jeans ingewisseld. Omdat duurzaamheid voor MUD Jeans niet stopt bij het leasen, gaat MUD Jeans nu 3000 oude broeken recyclen tot nieuwe jeans! Lees je mee?

Hoe MUD Jeans begon

Het verhaal van MUD Jeans begon in 1983 toen directeur Bert van Son op 23-jarige leeftijd naar China verhuisde om aan de slag te gaan in de textielindustrie. Hier werd hij geconfronteerd met fabrieksmedewerkers die met gevaar voor eigen veiligheid en gezondheid, onder hoge druk goedkope kleding moesten maken. Hij nam zich voor dat hij hier op een dag verandering in wilde brengen.

In 2013 kwam dit voornemen uit toen hij het concept “Lease a Jeans” introduceerde. Met dit innovatieve modeconcept brengt hij een duurzame manier van kledingconsumptie op de markt. Inmiddels is MUD Jeans uitgegroeid tot een duurzaam modemerk, die als enige modewerk werkt volgens het principe van de circulaire economie.

Hoe werkt het?

MUD Jeans zet zich dagelijks in voor de ontwikkeling naar een circulaire kledingindustrie. Dit doet ze door haar producten te recyclen en upcyclen (oude broeken repareren). De broeken worden gemaakt van katoen met een BCI en GOTS certificaat. Dit is katoen dat op een minder schadelijke manier is produceert dan “gewoon” katoen. Deze broeken kan je direct kopen, maar je kan ze ook eerst leasen via het “Lease a Jeans” concept.

Mud jeans

Lease a Jeans

Hierbij krijgt de gebruiker de mogelijkheid om voor een maandelijks bedrag een jeans te leasen. Dit doe je voor minimaal een jaar. Gaat je jeans in de tussentijd kapot, dan heeft MUD Jeans een reparatieservice waar je bij terecht kan. Na het jaar krijg je de mogelijkheid om je jeans te kopen of terug te sturen. Je kunt dan een nieuwe jeans uitzoeken of je krijgt een tegoedbon voor je volgende lease.

Op deze manier voorkom je dat je oude jeans in de kast blijft verstoffen en kan je gemakkelijk na een jaar een mooie nieuwe jeans uitzoeken.

Mud jeans

Vintage jeans

 

Inmiddels hebben 5000 mensen een jeans gehuurd en deze geretourneerd aan Mud Jeans. Ruim 2000 van deze jeans zijn “geupcycled” en worden in de webshop verkocht als unieke vintage jeans. Het leuke hieraan is dat ze de naam krijgen van hun voormalige drager. Zo krijgen deze oude broeken een tweede leven en heb jij een uniek paar jeans in je kast hangen!

Oude jeans worden gerecycled

 

De overige 3000 broeken gaat MUD Jeans recyclen tot nieuwe jeans. Om extra aandacht te geven aan dit duurzame initiatief, zal het MUD Jeans Team onder leiding van directeur Bert van Son, tijdens de “MUD Jeans Recycle Tour” de broeken persoonlijk naar Spanje brengen zodat ze aldaar gerecycled kunnen worden.

De oude broeken worden in de fabriek verwerkt tot vezels en vervolgens gesponnen tot garen, geverfd en samen met nieuw katoen gewoven tot nieuwe denimstof. Deze stof bestaat voor 20 procent uit gerecycled materiaal, wat op dit moment technisch het hoogst haalbare percentage is. Hiervan worden nieuwe broeken gemaakt die vanaf najaar 2016 verkrijgbaar zijn en waarvoor veel minder grondstoffen nodig is.

Recycle tour

Mud Jeans

Als aftrap van de MUD Jeans Recycle Tour vindt op zondag 1 mei 2016 van 15.00 tot 18.00 uur een Bon Voyage event plaats bij pop-up restaurant Gustafson op het Westergasterrein in Amsterdam. Mocht je nog een oude jeans hebben, dan kan je die tijdens dit event inleveren om te laten recyclen. Als dank voor je moeite krijg je een gratis drankje!

Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de gerecyclede broeken van MUD Jeans en zal dit zeker in de gaten houden! 

Een andere manier om je oude kleding een tweede leven te geven is tijdens de Palace of Bliss Kledingruil. De toegang is gratis, dus mis het niet!

Volg:

5 Reacties

 1. Avatar for Desi 1 mei 2016 / 17:32

  Ik vind dit zo’n slim idee! Echt een handige duurzame manier om met spijkerbroeken om te gaan.

  • Avatar for Hailey 2 mei 2016 / 14:21

   Ja, klopt! Dat vind ik ook! Optimaal gebruik van de grondstoffen!

 2. Avatar for budgetcontainers.nl 31 maart 2017 / 14:56

  Super slim idee zeg! Veel beter dan dat iemand zijn broek weggooit omdat hij of zij hem zat is. Goed initiatief!

  • Avatar for Hailey 13 april 2017 / 13:06

   Dat klopt inderdaad! Ik ben het helemaal met je eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *