Als je Palace of Bliss al een tijdje volgt, weet je dat ik probeer om jou te informeren over de misstanden in de kledingindustrie. Ik laat je zien wat er goed gaat in de kledingindustrie, bij welke merken je zonder schuld kunt shoppen, en welke materialen duurzaam zijn. Ondanks dat er veel goede initiatieven zijn, gaat er helaas ook veel mis in de kledingindustrie. Om je een indruk te geven van wat er dan precies mis is, heb ik de 5 grootste misstanden voor je op een rijtje gezet.
1. Lage lonen
Een groot probleem in de kledingindustrie is dat de werknemers té lage lonen verdienen. In veel landen waar onze kleding wordt gemaakt, ligt het minimumloon ver onder het leefbare loon. Een leefbaar loon is een loon dat voldoende is om te kunnen voorzien in alle basisbehoeften. Veel kledingwerknemers verdienen een salaris dat onvoldoende is om te voorzien in de basisbehoeften.
De fabrieken en regeringen houden de salarissen zo laag, om op deze manier aantrekkelijker te zijn voor het Westen en meer orders binnen te halen. Hoe lager de prijs, hoe groter immers de kans dat een order naar jouw land of fabriek gaat in plaats van naar de concurrent. De kledingarbeiders zijn hiervan de dupe. Zij werken keihard, voor een loon dat nauwelijks voldoende is om eten van te kopen.
2. Slechte arbeidsomstandigheden
Behalve dat werknemers in de kledingindustrie te lage lonen betaald krijgen, voeren zij hun werkzaamheden ook uit onder slechte arbeidsomstandigheden. Werknemers maken soms werkdagen van zestien uur. Overuren worden vaak niet uitbetaald. Verhalen van werknemers die geen plaspauze mogen houden en (seksueel) geïntimideerd worden, zijn geen uitzondering.
Als gevolg van de lange werkdagen kampen veel werknemers met gezondheidsklachten. Doordat de werknemers urenlang onafgebroken hetzelfde werk doen, op werkplekken die slecht zijn ingericht, lijden velen van hen aan RSI.
3. Milieuvervuiling
De kledingindustrie is na aardolie, de meest vervuilende industrie ter wereld. Dit komt onder andere doordat het verbouwen van katoen belastend en vervuilend is. In het artikel over de herkomst van jeans vertelde ik je al dat voor het verbouwen van één kilo katoen ongeveer 10.000 liter water nodig is. Hierdoor ontstaan watertekorten voor de lokale bevolking en wordt de bodem aangetast.
Verder worden bij de verbouwing van katoen pesticiden gebruikt en wordt katoen vaak geverfd voordat het wordt verwerkt tot een kledingstuk. Dit is allemaal schadelijk voor het milieu. Het vervuilt de grond en het oppervlaktewater. Dit heeft gevolgen voor alle flora en founa in de nabije omgeving.
Behalve de katoenproductie heeft ook de productie van stoffen zoals polyester, wol, en nylon een flinke weerslag op de aarde. Keer op keer zorgt de productie van deze stoffen voor uitstoot en vervuiling.
4. Dierenleed
Dieren zijn helaas ook vaak het slachtoffer van de misstanden in de kledingindustrie. Enerzijds worden dieren slachtoffer van de kledingindustrie doordat hun leefgebied wordt gebruikt en vervuild voor de productie van kleding. Anderzijds zijn zij slachtoffer omdat zij worden gebruikt als grondstof. Leer, bont, wol en zijde zijn allen stoffen die worden gemaakt van dieren.
De dieren worden in de meeste gevallen onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Dieren zoals schapen en angorakonijnen worden keer op keer op een gruwelijke en pijnlijke manier geschoren of kaalgeplukt. Zodra zij niet meer voldoende opleveren zullen zij, net als de dieren die bestemd zijn voor leer, zijde en bont, een wrede en pijnlijke dood sterven.
5. Kinderarbeid
In verhouding tot een aantal jaar geleden, komt kinderarbeid al een stuk minder voor. Hierdoor zal je tegenwoordig niet zo snel een kind tegenkomen in een kledingfabriek. Op plaatsen waar minder controle plaatsvindt, zoals in kleinere werkplaatsen, ateliers en huizen, komt kinderarbeid helaas nog wel voor. Daarnaast gebeurt het ook nog veelvuldig dat kinderen worden gevonden op katoenplantages in landen zoals Turkije.
Deze kinderen zijn genoodzaakt om te werken, omdat hun ouders te weinig verdienen. Zonder de bijdrage van het kind, zullen sommige gezinnen het nóg moeilijker hebben om rond te komen. Terwijl ze meehelpen om de kost te verdienen, missen ze de kans op onderwijs en daarmee de kans op een betere toekomst.
Jij kunt het verschil maken
Je leest het, er is nog voldoende ruimte voor verbetering in de kledingindustrie. Het goede nieuws is dat jij je steentje kunt bijdragen, door (vaker) te kiezen voor eerlijke kleding. Zo geef je immers met je portemonnee een signaal af, dat je graag kleding draagt die goed is voor mens, aarde en dier. Als je wilt weten welke merken eerlijk zijn, kun je altijd een kijkje nemen in de Palace of Bliss Eerlijke Merkengids
Een andere manier is door eens aan je favoriete kledingmerk te vragen hoe en waar hun kleding is geproduceerd. En door hen vervolgens te vragen om over te stappen op een eerlijke productiemethode. Hoe meer mensen dit doen, hoe sneller dit zal leiden tot een verandering bij kledingmerken.
Wist jij al dat dit de grootste misstanden in de kledingindustrie zijn?
Ik wist dit maar al te goed… Ik ben bloggers die hier aandacht aan spenderen zó ontzettend dankbaar! Gelukkig beginnen meer en meer mensen te zien hoe de vork nu écht in de steel zit.
Dat is leuk om te horen, Jessica! Dat klopt! Hoe meer mensen weten wat er echt aan de hand is hoe beter! Zo kunnen mensen ten minste een geïnformeerde keuze maken als zij iets kopen!
Supergoed dat je hier aandacht aan besteedt. Én het ook zo duidelijk verwoordt. Ik denk dat mensen ergens wel weten dat er misstanden zijn in de modewereld, maar om het zo duidelijk in een rijtje opgesomd te zien komt toch wel veel meer binnen. Goed rijtje, dus!! En ik denk dat mensen nog te weinig weten van wat die misstanden dan precies inhouden. Wat jij zegt, dat ook aan productie van wol misstanden vooraf gaan, is volgens mij iets dat maar weinig mensen beseffen (en eerlijk? Ik was me er ook niet van bewust tot enkele maanden geleden. Ik voelde me wel een beetje een naïeveling toen ik daarachter kwam).
Ik blijf me erom verwonderen dat veel merken die momenteel hun leven beteren, slechts één of maximaal twee van de vijf misstanden aanpakken. Alleen milieuvervuiling. Of alleen arbeidsomstandigheden. Maar duurzame en eerlijke productie (met een goed hart omgaan met je omgeving) is een holistische benadering en zou natuurlijk eigenlijk voor het aanpakken van alle vijf de punten moeten gelden. Hopelijk zien steeds meer merken en consumenten dit in. Goed om deze punten dus te blijven benadrukken! 🙂
Dankjewel, Sara! Ik ben het helemaal met je eens! Het is eigenlijk verbazingwekkend dat ten eerste deze misstanden er zijn en tweede dat merken die streven naar verbetering, dit vaak maar doen op 1 punt. Waarom is dat toch? Is de industrie zo verpest dat alles aanpakken niet meer mogelijk is? Althans, niet in een keer? Ik hoop dat dit op een dag écht beter wordt. Tot die tijd zullen jij en ik ons best doen om meer bewustzijn te creëren. Ik vroeg me trouwens af of je nog iets van TOMS hebt gehoord naar aanleiding van je vraag over hun collectie met & Other Stories?
Geweldig artikel Haily en bedankt dat je je inzet hiervoor. Omdat er qua mannenkleding (maar ook vrouwenkleding) nog bijna niks goeds en eerlijks is, wat ook nog eens leuk en betaalbaar is, ben ik daarin een project begonnen. Het heet The Basics Revolution en het idee is dat wij door kwalitatief goede basiskleding die daadwerkelijk positieve impact biedt aan derdewereldlanden aan de arbeiders in de fabrieken en zo de kledingindustrie te genezen! Je kunt er meer lezen en ons volgen via http://thebasicsrevolution.com/
Groet,
Jelle Schuitemaker
The Basics Revolution
Hi Jelle,
Bedankt voor je bericht. Wat te gek dat je The Basics Revolution bent begonnen. Ik heb zojuist een kijkje genomen op je website en het ziet er super uit. Je visie en missie spreekt mij absoluut aan! Klopt het dat jullie collectie nog niet online is? Daar ben ik nu natuurlijk extra nieuwsgierig naar! Ga door met de goede dingen die je doet! Ik vind het te gek!
Groetjes,
Hailey