Follow my blog with Bloglovin

De acht factoren van mindfulness #2: geduld

mindfulness geduld

butterflies 1542631 1280 - De acht factoren van mindfulness #2: geduld

Het is inmiddels al weer een tijdje geleden sinds ik voor het laatst een artikel heb geschreven in het kader van de serie “acht factoren van mindfulness”. Aangezien ik heel veel heb gehad aan mindfulness en het ervoor heeft gezorgd dat ik een relaxter mens ben geworden (lees het hier), wil ik je graag meer vertellen over de verschillende aspecten van mindfulness. Een van deze aspecten is geduld. Voor mij is dit een van de lastigste van de mindfulness factoren.

Ongeduld

In de afgelopen periode heb ik regelmatig sollicitatiegesprekken gevoerd. Een vraag die tijdens zulke gesprekken bijna standaard wordt gesteld is “wat zijn je slechte eigenschappen?”. Op deze vraag kan ik zonder twijfelen antwoorden dat ik een ongeduldig mens ben. Dit ongeduld uit zich vooral in mij door het gevoel dat ik regelmatig zou willen dat dingen sneller zouden verlopen. Snellere resultaten en snellere oplossingen, daar houd ik van.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar Palace of Bliss, dan komt het gevoel van ongeduld ook regelmatig opborrelen als ik kijk naar mijn bezoekersaantallen. Ondanks dat ik mijzelf heb voorgenomen om mijn bezoekersaantallen geen doel op zichzelf te laten zijn, wil ik wel graag dat mijn blog groeit. Geregeld merk ik dat ik zou willen dat mijn blog sneller groeit dan het doet en dat ik op zoek ben naar een manier om deze groei te bewerkstelligen. Als ik niet uitkijk dan liggen frustratie, stress en onrust op de loer.

De wijsheid van geduld

Het is de kunst om niet de dingen in het leven te willen versnellen en beïnvloeden. Het hebben van geduld gaat gepaard met de wijsheid om in zien en te aanvaarden dat sommige dingen tijd nodig hebben en dat het geen zin heeft om te willen dat dit anders is. Geduld hebben betekent dat je accepteert dat alles een eigen tempo of proces heeft en dat het enige dat jij hoeft te doen, is afwachten. Meer niet. En ook dit aspect van mindfulness onder de knie krijgen, vraagt waarschijnlijk geduld.

Geduld betekent overigens niet dat je dus passief moet wachten tot alles in het leven zich aan je ontvouwt. Je mag uiteraard wel dingen ondernemen om de tijd misschien een beetje te helpen. Het verschil tussen dit doen vanuit geduld en ongeduld, is dat jij je ervan bewust bent dat alles altijd verandert en dat de toekomst zich vanzelf aan je openbaart. Hier hoef jij niets extra’s voor te doen. Dit maakt het leven lichter, vrij van druk en stress. Dat willen we allemaal denk ik wel.

Van rups tot vlinder

Een mooi voorbeeld van geduld vind ik de transformatie van een rups naar een vlinder. Het heeft geen zin om de cocon van een rups die in het proces is om een vlinder te worden, vroegtijdig te openen omdat je ongeduldig bent. Het enige wat dit tot het gevolg heeft, is dat de rups nooit een vlinder zal worden. Dat kan vast niet de bedoeling zijn.

Net als de rups die tijd nodig heeft om een vlinder te worden, zijn er ongetwijfeld ook processen in jou en zeker ook in mijn leven die tijd nodig hebben om uiteindelijk tot hun volle potentie te komen. Als ik deze wijze les betrek op Palace of Bliss, is het enige dat ik echt kan doen regelmatig interessante content schrijven en hopelijk groeit mijn website uiteindelijk in haar eigen ritme.

En tsja, als ik soms eens merk dat ik weer ongeduldig ben, dan kan ik alleen maar geduldig wachten tot ik dit aspect van de mindfulness onder de knie heb.

Ben jij net als ik een ongeduldig persoon of heb jij daar niet zoveel last van?

Lees alle artikelen uit de serie  “8 factoren van mindfulness”

Klik op de onderstaande links om mijn andere artikelen over de 8 factoren van mindfulness te lezen. Iedere keer als een nieuw artikel wordt gepost, voeg ik de link toe aan onderstaande lijst. Veel leesplezier!

De 8 factoren van mindfulness

Niet oordelen

Geduld

Eindeloos beginnen

Vertrouwen

Niet streven

Acceptatie

Loslaten

Compassie

 

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *