Follow my blog with Bloglovin

Mijn weg naar een minimalistisch bestaan

Mijn weg naar minimalisme

Je mag het best weten: ik ben een beetje een sloddervos. Ik laat makkelijk mijn spullen slingeren waardoor er binnen de kortste keren een chaos ontstaat. Tegelijkertijd vind ik het ook heel belangrijk dat mijn huis netjes en opgeruimd is. Een hele onhandige combinatie kan ik je vertellen ;-). Door mijn sloddervossen gedrag kost het mij veel tijd en energie om mijn huis op te ruimen. Lukt me dit niet, dan geeft mij dit onrust en frustreert het mij. En daarvan word ik vervolgens niet blij. Zo kom ik voordat ik het weet in een neerwaartse spiraal terecht en dat wil ik uiteraard niet. Daarom ben ik sinds een jaar bezig met minimaliseren: bewust afstand doen van spullen die ik niet nodig heb en alleen spullen houden waar ik gelukkig van word.

Mijn relatie met spullen: quick fixes

Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik een paar jaar geleden werkte als jurist. Carrière maken, geld verdienen en succesvol zijn stonden bovenaan mijn prioriteitenlijstje. Ik vond dit belangrijk, omdat ik dan alles zou kunnen kopen wat mijn hart begeerde. Ik ben niet opgegroeid met veel. Als kind vond ik dat verschrikkelijk. Daarom nam ik mijzelf voor om later rijk en succesvol te worden, zodat ik nooit meer iets tekort hoefde te komen.

Door deze mindset ging kopen voor mij gelijk staan aan mij goed voelen. Vooral toen ik studeerde en de eerste jaren van mijn werkende leven was ik veel aan het winkelen. Kleding, make up, accessoires. Het waren allemaal quick fixes om mijzelf goed, mooi en succesvol te voelen.

In werkelijkheid kocht ik vaak goedkope en nutteloze spullen, die ik niet of nauwelijks gebruikte. Zodra de rush van het kopen was weggeëbd, ging ik weer op zoek naar nieuwe spullen die mijn leegte konden vullen. Zo verzamelde ik een hoop spullen om mij heen tot uitpuilende lades en kasten aantoe.

Bewuster kopen

Toen ik een aantal jaar geleden de overstap maakte naar een bewuste levensstijl, ging mijn koopgedrag als eerste op de schop. Sindsdien koop ik veel minder spullen en zoveel mogelijk duurzaam. Desondanks maakte mijn bewuste winkelgedrag niet gelijk dat ik ook afstand kon doen van de spullen die ik al had.

Ruimte in mijn huis, ruimte in mijn hoofd

Doordat ik mij bewuster ben geworden van mijn patronen (en dus mijn sloddervossengedrag), ben ik gaan inzien dat ik er baat bij zou hebben om te minimaliseren. Minder spullen betekent immers minder rommel en meer ruimte. Zowel in mijn huis als in mijn hoofd. Dit draagt eraan bij dat ik mij goed en opgeruimd voel. Een gevoel van tevredenheid en geluk is hiervan een automatisch gevolg.

Stappen in de goede richting

Vorig jaar heb ik een goede eerste stap in de richting van het minimalisme gezet door The Minimalism Game te spelen. Ik ben er alleen zeker nog niet. Twee maanden geleden ben ik verhuisd en ik ben me tijdens de verhuizing rot geschrokken van hoeveel spullen ik nog had. Dat was erg confronterend, maar tegelijkertijd ook heel goed. Het heeft mij doen inzien dat er nog veel spullen zijn waar ik nog afstand van kan doen. Ik ben nu heel kritisch alle dozen aan het uitpakken en neem hiervoor de tijd.

Minimaliseren is een proces en dat is oké. Ik heb jarenlang allerlei spullen om mij heen verzameld en daar krampachtig aan vast gehouden. Het kost tijd om deze patronen te doorbreken. Iedere keer als ik iets wegdoe of doneer, doe ik een stap in de richting van het minimalisme. Dat is goed en smaakt naar meer.

Minimalistisch geluk: tevredenheid & voldoening

Mijn minimalistische mindset en mijn weg naar mijn minimalistischer bestaan, draagt absoluut bij aan mijn geluksgevoel. Iedere keer wanneer ik weer in staat ben om spullen los te laten, geeft dit een enorm gevoel van tevredenheid en voldoening. Het is heerlijk om te zien hoe mijn nieuwe appartement een reflectie wordt van mijn minimalistische mindset.

Minimalistische inspiratie in aantocht!

Uiteraard wil ik je ook helpen en inspireren op jouw weg naar een gelukkiger en minimalistische leven. Daarom zal ik ook geregeld blogs met tips, tricks en updates over minimalisme plaatsen. Want less is more, toch?

Vertel eens, heb jij je weg gevonden naar een minimalistische levensstijl? Waarom wel of misschien juist niet? Ik hoor graag jouw mening!

Pin voor Later - Mijn weg naar een minimalistisch bestaan Mijn reis naar een minimalistisch bestaan - Mijn weg naar een minimalistisch bestaan

Volg:
Deel deze blog!

8 Reacties

 1. Avatar for Jenn 25 september 2018 / 08:40

  Haha, ben jij mij? Die eerste alinea, die had ik kunnen schrijven! Het minder kopen doe ik al een paar jaar eigenlijk, maar opruimen was toch wel een dingetje. Afgelopen zomer ging ik wel heel drastisch aan de gang: we gingen verbouwen. En ja, dan heb je alle spullen toch in je handen, kun je net zo goed kijken of het de moeite waard is om weer een plekje te geven of niet. Nu is zelfs de slaapkamer (dat was altijd een beetje een verzamelpunt voor troep, ‘daar komt toch niemand behalve wij’) een rustige ruimte. Heel gek misschien, maar ik merk ook echt dat ik beter slaap.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   26 september 2018 / 12:49

   Hahaha! Dat is heel grappig! Fijn ook om te weten dat ik hierin niet alleen ben, Jenn! Eigenlijk is zo’n verbouwing (of in mijn geval verhuizing) best fijn: het geeft een perfecte kans voor een schone lei. Letterlijk en figuurlijk! Goed om te lezen dat je ook merkt dat je rustiger slaapt! Ik weet zeker dat de rust in de ruimte ermee te maken heeft! Dat is ook een onderdeel van Fung Shui en schijnt ook invloed te hebben op hoe jij je voelt! Goed bezig dus!

 2. Avatar for Jessica J. 25 september 2018 / 09:44

  Wat zou ik graag enkel nog maar spullen in huis hebben waarmee we écht iets doen. Ik ben begonnen met de Minimalism Challenge, maar ben ergens halverwege week drie blijven steken. Niet omdat het niet opluchtte, maar omdat het uitzoeken me tijd kostte die ik even niet kon opbrengen. Dit artikel heeft me de moed gegeven om er terug tegenaan te gaan. Wat kijk ik uit naar zo’n opgeruimd huis met alleen maar nuttige spullen. Laat die updates maar komen, Hailey. 🙂

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   26 september 2018 / 12:52

   Dat herken ik wel! De eerste weken was de challenge best goed te doen, maar naar mate je meer moet uitzoeken kan het overweldigend worden. Maak het dan gewoon weer klein, zou ik zeggen. Ik plaats van iedere dag heel veel uitzoeken, zoek je een keer per week of maand één ding uit. Alleen één la, alleen één plank. Dat lucht en ruimt ook op en zo houd je het leuk! Ik ga me best doen je verder helpen en inspireren! ?

 3. Avatar for Hermien - Kouwekleren 25 september 2018 / 09:52

  Ha ik herken dit wel! Mijn doel is niet per se om heel veel weg te doen, maar vooral streng te zijn op wat erin komt. Ik probeer wat ik heb goed te gebruiken en wat ik wegdoe in elk geval een goede bestemming te geven. Ik vind het heel leuk dat je hierover gaat schrijven.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   26 september 2018 / 12:52

   Leuk om te lezen hoe jij dat doet, Hermien! Heel goed dat je zo bewust bent! Ook over waar je spullen naar toe gaan! Heel knap!

 4. Avatar for Mariëlle 26 september 2018 / 14:29

  Ik ben zelf echt super geordend, laat nooit iets slingeren, maar kocht vroeger wel heel veel. En maar organizen haha… Nu weet ik gelukkig dat minimaliseren dé oplossing is 🙂 I love it!

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   9 oktober 2018 / 14:34

   Wat fijn dat jij super georganiseerd bent! Heerlijk lijkt mij dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *