Follow my blog with Bloglovin

Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

DSC09359 1 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

Als fair fashion enthousiast is er niets zo leuk als een nieuw fair fashion merk ontdekken. Onlangs ontdekte ik het merk MATTER. Zij zijn gevestigd in Singapore en zij maken unieke en eerlijke kleding voor de moderne en reislustige vrouw. Dat klinkt interessant, toch? Ik kan je nog veel meer over Matter vertellen én ik wil je ook hun gekke wikkelbroek laten zien, dus lees snel verder!

Hoe Matter begon

MATTER is in 2014 opgericht door twee vriendinnen, Renyun Ho & Yvonne Sunner. De vriendinnen hielden veel van reizen en zo kwamen zij op het idee om een product op de markt brengen dat een combinatie was van alles dat zij fijn vonden aan reizen. Dat hun product in ieder geval een combinatie moest zijn van handgemaakt ambacht, reisvriendelijke broeken en cultuur, was al heel snel duidelijk. Na een succesvolle crowdfunding reis door India, was het ontstaan van Matter een feit!

Liefde voor prints, cultuur en het ambacht

DSC09296 1 2 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

De stoffen waarmee de collecties van MATTER worden gemaakt, worden met de hand geweven in kleine dorpjes in India en Indonesië. Behalve dat dit de ambachtslieden positieve kansen geeft, maakt dit de stoffen van MATTER ook uniek. Geen perfect en egaal geweven stoffen, maar pure stoffen die de emotie van de kledingmaker reflecteert.

Doordat de productie van kleding mensenwerk is, is het van groot belang dat de kledingmaker op een respectvolle en duurzame manier kan produceren. MATTER houdt dan ook rekening bij hun productieschema met locatie omstandigheden zoals feestdagen, verjaardag van de kledingmaker en weersomstandigheden. Zo kunnen de kledingmakers produceren op een manier die past bij hun leven en gebruiken.

Ook helpt MATTER hun kledingarbeiders om stappen te nemen richting economische onafhankelijkheid. Doordat MATTER onder andere is ontstaan uit de liefde voor andere culturen, bestaat hun kleding veel uit print. Dit zijn inheemse prints die zijn vertaald naar moderne designs die aansprekend zijn voor het grote publiek. Door op deze manier om te gaan met design, leren de kledingmakers op een andere manier naar het ontwerpproces kijken en kunnen ze hun skills inzetten voor een bredere markt. Zo maakt MATTER een verandering mogelijk in het leven van hun kledingmakers.

Daarnaast wil MATTER ook een positieve verandering teweeg brengen bij haar klanten. Door inzicht te geven in waar, waarom en door wie kleding is gemaakt, wil MATTER een community creëren van mensen die geven om de herkomst van hun kleding.

DSC09266 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

De materialen

DSC09308 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

De collecties van MATTER bestaan grotendeels uit natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen. Ook zijde wordt in sommige gevallen gebruikt bij MATTER. Wees daar dus alert op als je iets van hen wilt aanschaffen en je vegan bent.

MATTER werkt met kledingmakers uit India en Indonesië. Om de impact van de materialen zo klein mogelijk te maken, werkt MATTER zoveel mogelijk met grondstoffen die komen uit de landen waar de kledingmakers werkzaam zijn. Een deel van de collectie is gemaakt van biologisch katoen.

De stoffen die nodig zijn voor de collecties worden door de ambachtslieden in dorpen geweven. Het naaiwerk wordt gedaan in gecertificeerde fabrieken in India en Indonesië.

De collectie

17917557 1167451170025580 9075398028844774613 o - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

Dat ze bij MATTER een grote liefde hebben voor inheemse culturen en prints is in één oogopslag duidelijk als je naar hun collectie kijkt. De meeste kledingstukken hebben mooie prints die, in ieder geval bij mij, gelijk de associatie met niet westerse culturen oproept.

Daarnaast hebben hun kledingstukken ook een uniek design. Hun wikkelbroek is daarvan een goed voorbeeld. Een design zoals deze kom je niet vaak tegen. Doordat MATTER zich richt op mensen die houden van reizen, zijn hun kledingstukken comfortabel, hebben ze een los design en zijn ze gemaakt van lichte materialen.

Dit zijn een paar voorbeelden van stukken uit hun collectie:

Untitled design - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

Matter Prints 12 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

collage matter prints dames - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

De wikkelbroek a.k.a. de Dhoti

DSC09348 2 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

In het begin van deze blog had ik het al over de wikkelbroek. Bij MATTER noemen ze dit de Dhoti. Van MATTER heb ik een Dothi met zwart/witte strepen gekregen. Doordat de lijnen best dun zijn, lijkt het van een afstand alsof ze broek grijs is. Toen ik de broek uitkoos, heb ik ook gedacht dat ik een grijze broek zou krijgen, maar dat was dus niet zo. Gelukkig vind ik zwart/wit misschien nog wel mooier dan grijs, dus ik ben zeer content met de kleur van de broek!

DSC09265 1 2 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

DSC09258 2 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

Het wikkelen van de broek spreekt redelijk voor zichzelf, doordat er in de band van de broek gaten zitten waardoor je de lussen kunt halen. Aan één kant heeft de dothi een grote broekzak, die de broek asymmetrische maakt. De grote broekzak in combinatie met de wikkel geven de broek een mooi en uniek design.

Deze dothi is van licht katoen gemaakt en daardoor voelt het licht en luchtig aan. Ik kan mij zo indenken dat deze broek ideaal is als je op reis bent! Aankomende januari ga ik een paar weken naar Thailand. Ik weet zeker dat ik de dothi dan vaak ga dragen! #cantwait

DSC09321 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

 

DSC09316 1 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

Verder is de stof voor de dothi met de hand geweven in de Indiase plaats Lunkaransar en hij is in Dehli in elkaar gestikt.

Je kunt de dothi dragen als een high waist broek, of de band een aantal keer omslaan. Als je een paar hakken onder de dohti draagt, zoals ik dat op de foto doe, dan is de broek wat chiquer. Maar je kunt hem ook heel goed stijlen met ballerina’s of sandaaltjes voor een meer casual look.

De dothi vind je in de webshop van MATTER en hij kost $ 129 (dat is ongeveer € 108).

MATTER is one of a kind! 

DSC09353 1 2 - Maak kennis met het eerlijke merk MATTER

Ik vind MATTER een heel mooi en vooral uniek kledingmerk. Het spreek mij aan dat ze de mensen achter de stoffen onder de aandacht brengen bij hun klanten en dat ze benadrukken dat de productie van kleding mensenwerk is.

Daarnaast vind ik dat ze met hun one of a kind designs een opvallende en unieke speler zijn in de markt van fair fashion en een frisse look en feel geven.

Ik ben absoluut enthousiast over MATTER en ik weet zeker dat ik mijn dothi nog vaak zal dragen!

Meer informatie over MATTER en de gehele collectie vind je op hun website. MATTER verzendt je bestelling trouwens helemaal gratis! Woehoe!

Kende jij MATTER al? Wat vind je van hun verhaal en collectie?

De Dothi heb ik van MATTER opgestuurd gekregen! Waarvoor veel dank! Uiteraard heb ik mijn mening over MATTER hierdoor niet laten beïnvloeden.

Volg:

2 Reacties

  1. Avatar for Hermien - KouweKleren 14 september 2017 / 16:19

    Ik heb al eens in hun webshop geneusd en ik werd er zeker blij van. Wat je zegt, mooie stukken met een uniek randje, mede door de gebruikte stoffen. De broek vind ik heel tof maar ik vrees dat ‘ ie mij niet zou flatteren. Jou staat ‘ie geweldig! Ik ben wel een beetje verliefd op hun classic jumpsuit.

  2. Avatar for Lidia 14 september 2017 / 16:47

    Wat leuk, ik kende Matter nog niet. Ik ga eens een kijkje nemen in de webshop, want ik ben weg van etnische prints;-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *