Follow my blog with Bloglovin

Waarom je voor yoga niet lenig hoeft te zijn

Moet je voor yoga lenig zijn

Yoga lenig 1024x683 - Waarom je voor yoga niet lenig hoeft te zijn

Een week of twee geleden werd ik na mijn yoga opgewacht door een jongen. Hij had een vraag. Hij wilde beginnen met yoga, maar hij is niet lenig. Hij durfde daarom niet meteen met mijn lessen mee te doen. Daarom wachtte hij mij op om te vragen of hij als niet lenig persoon alsnog met mijn lessen mee mocht doen.

Dat je lenig zou moeten zijn om yoga te kunnen doen is een van de grootste misverstanden over yoga. Als ik iedere keer een euro zou krijgen wanneer iemand zegt niet lenig genoeg te zijn voor yoga, dan zat ik nu met mijn billen bloot op een zonnig eiland te drinken uit een kokosnoot. Ondanks dat dit mij heerlijk lijkt, wil ik dit misverstand over yoga en lenigheid uit de wereld helpen.

Instagram Yogi’s

Het is ook niet heel gek dat vaak wordt gedacht dat je lenig moet zijn voor yoga. Op social media zie je constant allerlei prachtige foto’s voorbij komen van yogi’s die zich in de meest indrukwekkende houdingen dubbel gevouwen liggen. Een foto van een niet lenig iemand die yoga doet, zie je nooit voorbij komen op Instagram. Ik vind het dan ook geen wonder dat door de foto’s van de “Instagram Yogi’s” het beeld ontstaat dat je lenig moet zijn om yoga te kunnen doen.

Yoga gaat niet om lenigheid

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat yoga helemaal niet over lenigheid. Het uitgangspunt bij yoga is dat je jezelf bewust bent van hoe je lichaam voelt tijdens de oefeningen. En wat het ook is dat je voelt tijdens een oefening, het is allemaal goed. Het gaat er om dat je ontdekt en accepteert wat je lichaam kan.

Door bewust aanwezig te zijn bij wat je voelt in je lichaam, geef je bovendien je “mind” de mogelijkheid om meer tot rust te komen. In plaats van af te dwalen in je gedachten, blijf je in het hier en nu. Zo kan je leren om naar je lichaam te luisteren en leer je jezelf uiteindelijk ook beter kennen. Iedere keer als je weer op je yogamat staat, word je je weer een stukje bewuster van je lichaam en daardoor ook van je geest. Dat is waar yoga over gaat en dit kan je ook bereiken als je niet je tenen kan aanraken.

Yoga lenig 2 - Waarom je voor yoga niet lenig hoeft te zijn

Lenigheid is het gevolg

Nu is het wel zo dat je tijdens yoga veel oefeningen uitvoert die uiteindelijk je lenigheid bevorderen. Je zal dan ook merken dat je vanzelf leniger wordt als je vaker yoga doet. Lenigheid is een gevolg van yoga en zeker geen randvoorwaarde om aan yoga te kunnen beginnen.

Go do yoga!

Dus, heb jij nooit een yogales gevolgd omdat je dacht dat je daar niet lenig genoeg voor bent? Ren dan zo zen als je kan, naar een yogastudio bij jou in de buurt en probeer het uit! Je zal het vast heerlijk vinden! Ook als je jezelf niet dubbel kan vouwen! En als je nou niet weet met welke stijl je het beste kan beginnen, klik dan hier om dat te ontdekken.

Namasté!

Heb jij nooit yoga gedaan omdat je dacht niet lenig genoeg te zijn? Heb ik je overtuigd om het wel te proberen?

Volg:

4 Reacties

 1. Avatar for Cai (Linea Polefit)
  Cai (Linea Polefit)
  27 maart 2016 / 13:36

  Precies wat ik nodig had; vertrouwen om als a-flexibel vrouwtje een yoga vouwtje te gaan proberen. Dank voor dit artikel!

  • Avatar for Hailey 28 maart 2016 / 14:53

   Graag gedaan, Cai! Goed om te horen dat het artikel je vertrouwen heeft gegeven! Dan is mijn missie geslaagd! Yoga is te fijn om niet te proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.