Misschien heb je er al wel eens van gehoord, kleren die zijn gemaakt van bamboe. Deze textielsoort wordt steeds populairder, want het voelt zijdezacht aan en het kreukt niet. Bovendien is bamboe van zichzelf zeer duurzaam. Veel duurzame modemerken kiezen voor bamboe als alternatief voor bijvoorbeeld katoen. Maar hoe maak je van bamboe een textiel? En is dat wel zo duurzaam? Ik heb het voor je uitgezocht.
De bamboe teelt
Wat heel gunstig is aan bamboe is dat het van nature heel duurzaam is. De bamboeplant heeft namelijk alleen de natuurlijke regenval nodig om metershoog te kunnen groeien en kan vier tot zes keer per jaar geoogst worden. Daarnaast heeft het geen pesticide, bestrijdingsmiddel of kunstmest nodig om goed en snel te kunnen groeien. Dit maakt dat bamboe weinig aandacht nodig heeft en daardoor geen negatieve invloed heeft op het milieu. Dit maakt bamboe ideaal om kleding van te maken.
Het verwerkingsproces
Helaas is het proces dat nodig is om van bamboetextiel te maken, niet zo duurzaam en milieuvriendelijk. Om van bamboe een zachte stof te kunnen maken, is een chemisch verwerkingsproces nodig. Opgehakte bamboestukken moeten in een chemisch bad omgesmolten worden tot een cellulosepap. Van deze cellulose kunnen dunne draden worden gemaakt waarmee de textiel wordt gebreid.
Het zoutbad dat nodig is voor dit verwerkingproces bevat allerlei chemicaliën die slecht zijn voor mens, milieu en dier als deze in het milieu terecht komen. Dit gebeurt met enige regelmaat omdat de zouten niet worden hergebruikt. Dit is dus niet bepaald duurzaam te noemen.
Closed cycle
Gelukkig zijn werken inmiddels een aantal van de duurzame modemerken aan een zogemaande “closed cycle”. Hiermee worden de zouten uit het zoutbad hergebruikt en wordt voorkomen dat ze in het milieu terecht komen. Dat is een goede ontwikkeling, want zo kan de duurzame grondstof bamboe ook duurzaam worden verwerkt.
En de panda?
Eén van de eerste dingen waar ik aan moest denken toen ik hoorde over kleren van bamboe, was de panda. Hoe duurzaam is kleding van bamboe als de panda vervolgens geen eten meer heeft? Gelukkig is hiervan geen sprake. Bamboetextiel wordt namelijk gemaakt van moso bamboe en de panda eet alleen de bashana Fangiana bamboe, dus het dieet van de bamboe is gelukkig niet in gevaar!
Bamboe is ok!
Ondanks dat het verwerkingsproces van bamboe nog niet geheel duurzaam is, ben ik toch van mening dat de voordelen van bamboe opwegen tegen de nadelen. Kleren die gemaakt zijn van bamboe voelen zijdezacht en gaan langer mee dan kleding gemaakt van bijvoorbeeld katoen. Wat ook een interessante eigenschap is van bamboekleding is dat het minder snel gaat ruiken dan andere textielsoorten. Dit komt doordat bamboe van nature antibacteriële eigenschappen heeft en deze blijven zelfs na het verwerkingsproces behouden. Hierdoor ruikt kleding gemaakt van bamboe minder snel, zelfs na een paar dagen dragen! Ik heb het zelf getest en het is echt zo!
Zelf heb ik bamboeshirts van ROYAL BAMBOO. De shirts van ROYAL BAMBOO zijn zeer zacht, zitten lekker en hebben een mooie pasvorm. Ik ben daar dan ook heel erg enthousiast over! Voor de blog Eat.Pure.Love., waar ik gastblogger ben, schreef ik eerder al een blog over dit merk. Als je meer wilt weten over dit merk, klik dan hier en lees er alles over!
Conclusie
Al met al is mijn conclusie dat bamboe een goed en duurzaam alternatief is voor andere textielsoorten. Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkeling die dit textiel in de komende jaren zal doormaken!
Heb jij al kleding van bamboe in je klerenkast hangen?