Follow my blog with Bloglovin

Klaagvrije maandag: ik doe mee!

Klaagvrije maandag

girl 850117 1280 1024x682 - Klaagvrije maandag: ik doe mee!

Al scrollend op Facebook viel mijn oog op een event dat aankomende maandag 23 januari zal plaatsvinden: klaagvrije maandag. Dat vond ik erg interessant klinken. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en na het een en ander te hebben gelezen, nam ik mij voor om mee te doen. Aankomende maandag 23 januari heb ik een klaagvrije maandag en ga ik een hele dag niet klagen. Misschien vind je het leuk om met mij mee te doen?  

Klaagvrije maandag 

De klaagvrije maandag is een initiatief van Sandra Brandt die zelf al meer dan 365 dagen klaagvrij leeft. Sandra begon met klaagvrij leven toen zij op haar 25ste ziek werd. Zij ontdekte dat zij zonder klagen gemakkelijker met haar ziekte kon leven. Deze mindset heeft haar handvaten gegeven om beter om te gaan met de moeilijke dingen van het leven en om te leven in het hier en nu. Zij wil anderen inspireren om ook een klaagvrij bestaan het hebben, en zo is de klaagvrije maandag ontstaan.

Hoe werkt het?

Het principe spreekt voor zich: gedurende een dag klaag je niet. Je spreekt geen klagende woorden uit en ook denk je geen klagende gedachten. Mocht je onverhoopt toch klagen, is dat geen probleem. Het is goed dat je het hebt opgemerkt dat je aan het klagen bent. Daarna mag je gewoon weer opnieuw beginnen. Je kunt dus niet falen!

Aan het einde van de klaagvrije dag weet je volgens Sandra beter wat je behoeftes zijn. De energie die je anders zou gebruiken voor een klaagzang, kun je gebruiken om te ontdekken waarom je klaagt. Zodra je dat weet kun je de oorzaak van het klagen aanpakken en kun je je dag weer klaagvrij voortzetten. Dat klinkt goed, toch?

Mijn reden om een klaagvrije maandag te hebben

Sinds ik ruim twee jaar geleden een mindfulnesscursus heb gevolgd, probeer zo positief mogelijk in het leven te staan. Er was een tijd in mijn leven, dat dit wel anders was. Ik noemde mezelf een pessimist en dat vond ik prima. Door mindfulness heb ik geleerd dat negatief denken mij niets oplevert. Daarom probeer ik tegenwoordig uit te gaan van het positieve.

Ondanks mijn goede intenties, moet ik toegeven dat ik mezelf er geregeld op betrap dat ik aan het klagen ben. Ik ben dan bijvoorbeeld toch aan het mopperen op iets dat niet gaat zoals ik had gehoopt, of ik baal ervan dat ik de verkeerde rij heb gekozen in de supermarkt. Onopgemerkt sluipen zulke gedachtes bij mij binnen. Als ik me hier niet van bewust ben, kan dat geklaag invloed hebben op mijn gemoedstoestand en mijn humeur verpesten. Ontzettend zonde!

Het lijkt mij heerlijk om klaagvrij door het leven te gaan, dus zo’n klaagvrije maandag lijkt mij een goed begin. Ik ben benieuwd hoe ik het zal ervaren én of het me zal lukken!

En jij? Doe je met me mee?

 

Volg:

2 Reacties

  1. Avatar for Tine 20 januari 2017 / 07:57

    Wat een leuk initiatief, ik had er nog nooit van gehoord! Ik ben zelf een behoorlijke optimist, zelfs een beetje op het naïeve af (ik ga altijd van het best mogelijke scenario uit), maar toch durf ik nog wel eens klagen. Over het weer, over mijn buikje, over een volle wasmand… Ik doe mee maandag!

    • Avatar for Hailey 20 januari 2017 / 17:31

      Wat leuk! Laat je mij weten hoe het je bevalt?! Daar ben ik wel benieuwd naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *