Follow my blog with Bloglovin

Ik doe mijn spullen weg

Minimalisme

apartment 2094699 1280 - Ik doe mijn spullen weg

Op 31 december 2016 postte ik een vooruitblik op 2017. In dit artikel deed ik de bekentenis dat ik een horder ben. Ik nam mij voor om mijn leven te beteren door in 2017 te “ontspullen”. Inmiddels is 2017 al een flinke tijd onderweg, maar mijn huis staat nog even vol als in december. Ai! Maar ik heb gelukkig een oplossing gevonden! Deze week zag ik namelijk op social media dat bloggers Sanne van Het Grote Groene Geluk en Kim Bruining van Kimbruining.com meedoen aan de “30-day Minimalism Game”. Ik heb besloten om, op mijn eigen manier, mee te doen!

30-day Minimalism Game 

De 30-day Minimalism Game is bedacht door Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus die op hun website The Minimalist schrijven over minimaliseren. Minimaliseren gaat over tevreden zijn met minder, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen. Deels gaat dit over het bezitten van minder spullen, maar je kunt dit ook doortrekken naar andere gebieden in je leven zoals minder stress of een minder grote drive om veel geld te verdienen.

Bij de 30-day Minimalism Game gaat het echter concreet over ontspullen. Je speelt dit spel samen met een vriend(in) en beide doe je iedere dag iets weg. Hierbij geldt dat je op de eerste dag één ding weg doet, op de tweede dag twee dingen, op de derde dag drie dingen and so on. Waarschijnlijk zal het na twee weken een stuk moeilijker zijn om dingen te vinden die je weg moet doen, maar aan het einde van de maand heb je wel een stuk meer kastruimte! Degene die dit het langste volhoudt wint.

Verder is het de bedoeling dat alles wat je weg wilt doen, aan het einde van de dag uit je huis is. Je mag zelf kiezen of je het verkoopt, weggooit of weggeeft.

Een stok achter de deur 

Voor mij is dit spel een goede stok achter de deur om eindelijk te beginnen met ontspullen. Wat ik fijn vind aan deze methode is dat je klein begint. Ik loop er namelijk al vier maanden tegen aan dat ik niet de tijd vind om al mijn kasten uit te ruimen. Als ik het op deze manier aanpak, dan is het ook een tijdrovende gebeurtenis. Door iedere dag een paar dingen weg te doen, maak ik het veel kleiner en is ontspullen beter behapbaar. Of nou ja, in ieder geval gedurende de eerste dagen van de challenge.

Mijn versie van de 30-day Minimalism Game

Wel maak ik mijn eigen versie van het spel. Zo zal ik niet het spel tegen iemand spelen, maar ik doe het zelf (tenzij iemand de strijd aan wil gaan?). Ook hoef ik niet per se de uitgezochte spullen aan het einde van de dag het huis uit te hebben. Dat wat nog bruikbaar is wil ik namelijk verkopen of weggeven. Het kan zijn dat hier wat meer tijd voor nodig is. Ik begin mijn challenge vanaf vandaag, 7 april. Het is wel mijn bedoeling om alle uitgezochte spullen op 8 mei uit huis te hebben.

Ik ben erg benieuwd hoe deze challenge mij zal bevallen. Ik heb in ieder geval enorm zin om wat ruimte te maken in mijn huis! Aan het einde van challenge zal ik een update geven van hoe het is geweest!

En jij? Doe je met mij mee?

 

Volg:

20 Reacties

 1. Avatar for Chantal
  Chantal
  7 april 2017 / 06:48

  Goed idee! Ik ben er tijdens mijn zwverlof al aan begonnen 🙂 en nu ook weer aan het opruimen. Liggen zakken met kleding klaar voor het goede doel! En er gaat nog wel
  Meer weg: leesboeken en DVDs.

  Succes!!

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:07

   Boeken en DVD’s kan je goed via Bol.com verkopen. Met het verkopen van mijn boeken ben ik al een tijdje geleden begonnen en dat is best lucratief via Bol!

 2. Avatar for Lidia 7 april 2017 / 07:32

  Leuk dat je het ook doet! Ik zie verschillende mensen voorbijkomen op IG die het ook doen. Ik ben er nog niet aan toe;-p, maar ik heb een tijd geleden wel flink gemariekondoot, haha.

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:08

   Dat snap ik! Mijn vriend vraagt me al jaren of ik spullen kan weg doen en steeds wilde ik niet. Nu is ineens een knop om en kan ik niet wachten tot ik morgen weer iets kan uitzoeken! Jou moment om alles weg te doen komt vanzelf! <3

 3. Avatar for Jenn 7 april 2017 / 08:27

  Leuk, ik ben ook lekker aan het ontspullen, dus als je echt nog een tegenstander zoekt doe ik wel mee! Succes 😀

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:10

   Haha! Dat is leuk om te horen, Jenn! Op zich wil ik wel een tegenstander, alleen had ik op dag 1 al meer spullen om weg te gooien doordat ik een mand open trok. Achteraf gezien vond ik het een beetje onzinnig om niet alles uit die mand gelijk wel te doen, maar daardoor loopt het hele systeem wel gelijk in het 100! Is het je tot nu toe al wel gelukt om iedere dag iets weg te doen?

   • Avatar for Jenn 11 april 2017 / 23:42

    Haha, ik was de challenge eigenlijk al weer een beetje vergeten om eerlijk te zijn. Maar ik ben wel lekker bezig geweest, maar verdeeld over de afgelopen dagen zit ik wel op (of zelfs boven) het ‘schema’ denk ik.

 4. Avatar for Jessica J. 7 april 2017 / 10:26

  Wat een goed idee! Ik zou het ook eerder op mezelf doen; binnenkort eens werk van maken! Ik heb zo veel onnodige prullen in huis… Succes!

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:11

   Ja! Het is echt bevrijdend, dus ik kan het je van harte aanbevelen! Het voelt echt goed om ruimte te maken!

 5. Avatar for Iris 7 april 2017 / 11:02

  Wat goed dat je dit gaat doen! Zelf heb ik al heel veel weggedaan en ben ik daarna altijd bezig geweest met wat ik wel en niet wil houden. Ik doe dus zelf niet mee, maar als ik dit aan het begin had geweten van mijn opruimwoede had ik dit echt tof gevonden. Succes, ben heel benieuwd wat je bevindingen zijn!

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:12

   Wat leuk om te horen, Iris! Ik ben benieuwd of de challenge hetzelfde effect op mij zal hebben; constant blijven opruimen. Ik hoop het in ieder geval!

 6. Avatar for Charissa van der Vlies 7 april 2017 / 11:50

  Succes, ik herken dit erg. Mijn moeder was een echte hoarder en dat was heel pijnlijk, maar merk ook dat ik die eigenschap heb, zij het niet zo erg als haar. Ik kan ook heel rigoreus veel te veel weg gooien 😉 Ben sowieso erg all or nothing.

  Vooral na het overlijden van mijn moeder heb ik veel van haar spullen mee naar huis genomen. Ik woon heel klein dus het moet echt weg. Ook door de energie die er aan kleeft, maar kon het vorig jaar nog niet weg doen, miste haar zo. Maar ook al het oude spul waar ik niet meer blij van wordt en niet bij deze fase in mijn leven past. Ik ben al wel begonnen en maak stappen maar het is een langzaam proces. Het voelt zo lekker om dingen te laten gaan. Adem, ruimte! Morgen ga ik ook weer een paar uurtjes met name kleding uitzoeken. Ik heb al een pro ingehuurd om te helpen met mijn huis. Opruimen en handiger indelen voor betere flow zeg maar. Succes en geniet ervan! Ruimte voor mooie nieuwe energie!

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:18

   Wow! Dankjewel voor je eerlijke reactie (en sorry voor mijn late reactie). Wel heftig om te horen dat je moeder een echte hoarder was. Was dat ook al zo toen je thuis woonde? Zo ja, als ik vragen mag, hoe was het om in zo’n huis op te groeien? Ik ben inmiddels al een paar dagen bezig en ben allerlei spullen tegen gekomen waarvan het bijna bizar is dat ik ze nog heb. Dat ik zeg dat ik een beetje een hoarder ben is niet spottend bedoeld. Het is echt een beetje zo.

   Het loslaten is een proces, maar vooralsnog voelt het wel erg bevrijdend. Ik hoop dat dit bij jou ook het geval zal zijn.

   Zelf kan ik het ook moeilijk vinden om spullen los te laten waar herinneringen aan kleven. Ik probeer toch dingen weg te doen vanuit de gedachte dat mijn herinnering niet in de spullen zit. Met het weggooien van de spullen, gaat niet mijn herinnering weg. Hierdoor wordt het soms makkelijker om toch ergens af stand van te doen. Wie weet helpt die gedachte jou ook!

 7. Avatar for Geertruurzaam 7 april 2017 / 13:11

  Succes!
  Ik doe niet mee, heb al heeeeel veel opgeruimd maar het blijft een never ending story. Dat kan ook niet anders hier, met 4 opgroeiende kinderen, maar zo blijf ik altijd bezig. En zodra je denkt ‘klaar’ te zijn, wordt je nog opgeruimder en begin je gewoon weer opnieuw 🙂

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:20

   Dat geloof ik meteen, Geertrui! Dat opruimen eigenlijk nooit echt klaar is, omdat je steeds weer nieuwe dingen om je heen verzamelt. Met kinderen zal dat helemaal snel gaan! Wel goed om te horen dat jij er steeds mee bezig blijft!

 8. Avatar for Iris 7 april 2017 / 13:28

  Ben benieuwd hoe het zal gaan voor je!
  Ga je ook een foto plaatsen van de resultaten;)? Daar ben ik dan weer reuze benieuwd naar!

  Knap ook, ik denk niet dat ik het zou kunnen om zo structureel dingen weg te doen. Ik heb meer af en toe opruimwoede en net als bij jou kan het dan even duren voor ik een goede gelegenheid heb gevonden om de spullen te verkopen of weg te wegen. Of als het echt onbruikbaar is – te recyclen!

  Succes en liefs!

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:29

   Ik post geen foto’s op Instagram, want dat past niet in mijn feed, maar ik heb al wel wat foto’s gemaakt. Ik zal aan het einde van de 30 dagen wel een overzichtje plaatsen met wat foto’s en/of een collage. Af en toe zo een opruimwoede kan ook heel effectief zijn. Dat heb ik ook wel eens, alleen houdt die nooit lang genoeg vast om echt effectief te zijn. Wel goed om te lezen dat je het wel herkent!

 9. Avatar for Sara | When Sara Smiles 8 april 2017 / 17:28

  Wat supergoed dat je je hiermee bezighoudt, zeg! Ik ben benieuwd wat er uit gaat komen, van wat voor spullen je allemaal afstand kunt doen en waar je veel moeite mee hebt. Heel veel succes! 🙂

  • Avatar for Hailey 10 april 2017 / 23:32

   Leuke vraag, Sara! De dingen waar ik moeite mee heb om afstand van te doen! Ik zal dat ook bijhouden! Leuk! Dankjewel voor je opmerking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *