Follow my blog with Bloglovin

Hoe weet je of een kledingmerk duurzaam & eerlijk is?

Hoe weet je of een kledingmerk duurzaam & eerlijk is?

Misschien ligt het aan mij, maar het lijkt tegenwoordig alsof allerlei duurzame en groene kledingmerken en labels als paddenstoelen uit de grond schieten. Het ene na het andere duurzame merk wordt gelanceerd. De een zegt nog duurzamer te zijn dan de ander. Persoonlijk kan ik er niet genoeg van krijgen. Toch vraag ik me ook vaak af hoe duurzaam de merken/collecties écht zijn.

Een groeiende vraag naar duurzame kleding 

Dat duurzame kleding steeds populairder wordt, blijkt onder andere uit de cijfers die onlangs zijn gepubliceerd door het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research. Uit hun onderzoek en analyses is gebleken dat de vraag naar duurzame textielvezels zoals biologisch katoen, bamboe, papier en hout tot 2025 zal stijgen met 7,3 procent.

Deze stijgende vraag is voor een deel ingegeven door de wereldwijde toenemende nadruk op duurzame consumptie. Grote modeketens zoals C&A, Zara en Mango spelen in op deze toenemende vraag door duurzame collecties op de markt te brengen. Deze collecties bestaan uit kleding gemaakt van duurzame materialen. Meer en meer worden deze collecties de stokpaardjes van de grote merken.

Greenwashing

Natuurlijk is het een positieve ontwikkeling dat de grote spelers in het veld inspelen op deze toenemende vraag. Wat echter problematisch is, is dat deze collecties niet hele verhaal lijken te vertellen.

Het enkele feit dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen, maakt het productieproces namelijk nog niet milieuvriendelijk. En de grote hoeveelheden kleding die fast fashion merken produceren, zijn nog steeds belastend voor het milieu. Daarbij kan het nog steeds zo zijn dat mensen en dieren worden uitgebuit bij de productie van de collecties. Ook als het gaat om een duurzame collectie.

Kledingmerken smeren een groen laagje over hun initiatieven om in te spelen op de groeiende vraag naar duurzame kleding. Zo denkt de consument al snel dat hij er goed aan doet om te kopen bij deze merken. Ondanks dat het desbetreffende merk in de essentie helemaal niet zo goed bezig is. Dit fenomeen heet greenwashing en is tegenwoordig aan de orde van de dag.

Waar kijk je naar als consument?

De vraag die zich automatisch opdringt is “hoe kun je als consument de échte groene merken van de neppe onderscheiden”.  Dit kun je doen door naar de volgende dingen te kijken:

Onderbouwing

Merken kunnen de mooiste verhalen vertellen over hun collecties en intenties, maar onder aan de streep telt alleen hetgeen ze ook daadwerkelijk aannemelijk kunnen maken.

Ga dus niet af op mooie verhalen over duurzaam textiel, maar onderzoek wat een merk aannemelijk maakt over hun productie, werkwijze en arbeidsomstandigheden.

Je kunt dit doen door te bekijken of bijvoorbeeld duurzaamheid- en prestatierapportages van het merk openbaar zijn. En als dat zo is, wat staat erin? Worden de resultaten onderbouwd en geanalyseerd? Of is het alleen een verhaal over goede bedoelingen en intenties? Als het laatste het geval is, dan zegt een rapportage nog steeds niet veel.

Een voorbeeld van een goede rapportage is de deze Brand Performance Check van Fillipa K. Hierin staat precies staat wat ze in 2017 wel en niet hebben gedaan.

Wees kritisch op de informatie die je aangereikt krijgt en neem niet alles zondermeer aan voor waar.

Transparantie

Ook kan de mate van transparantie van een merk inzicht geven over hoe duurzaam en eerlijk het is. Heeft een merk op de website informatie staan over haar productieproces? Is ze open over de fabrieken waarmee zij samenwerkt en de regels die de fabrieken moeten naleven? In hoeverre geeft zij inzicht in wat er speelt in de productieketen en de wijze waarop hierop wordt geanticipeerd?

Ook kun je kijken of een merk transparant is over haar productie, door te bekijken of zij foto’s, films en verhalen over de werkplekken van de kledingarbeiders op haar website heeft staan. Immers, als een merk goede stappen neemt, dan is zij daar trots op en wil ze dat maar al te graag laten zien!

Aangesloten bij een betrouwbare organisatie

Een andere manier om de echte van de neppe te onderscheiden, is door te onderzoeken of een merk is aangesloten bij een betrouwbare organisatie die een keurmerk afgeeft. Doorgaans worden er strenge eisen gesteld aan de afgifte van dergelijke keurmerken.

De Fair Wear Foundation is een goed voorbeeld van zo’n organisatie. Jaarlijks moeten merken inzicht geven in hetgeen zij hebben gedaan om mensenrechten te beschermen in hun productieproces. De Fair Wear Foundation controleert hier streng op en geeft inzicht in de resultaten. Een dergelijk keurmerk zegt daarom ook iets over de prestaties en intenties van een merk. In dit artikel lees je meer over kledingkeurmerken.

Binnen de keurmerken kan een onderscheid worden gemaakt tussen keurmerken die regels stellen op het gebied van mensenrechten en milieuvriendelijke productie. Wees je daar dus van bewust.

Stel vragen

Wil je meer weten over de wijze waarop kleding is geproduceerd en kom je er via de website niet uit? Neem dan contact op met het merk en stel de vragen die je hebt. Wees ook hier kritisch op de antwoorden en vraag naar concrete onderbouwingen.

Rank a Brand

Rank a Brand is een onafhankelijke en betrouwbare merkenvergelijkingssite die consumentenmerken in diverse sectoren beoordeelt en vergelijkt op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ook vele kledingmerken zijn gerankt door Rank a Brand. Ben je benieuwd naar een kledingmerk, dan kun je altijd bekijken of zij al door Rank a Brand zijn gerankt.
Palace of Bliss Fair Fashion Merkengids

Alle merken die zijn opgenomen in de Palace of Bliss Fair Fashion Merkengids heb ik onderzocht op basis van bovenstaande punten. Mocht zelf uitgebreid onderzoek doen naar een kledingmerk niet mogelijk zijn, dan kun je altijd hier een kijkje nemen. Je kunt mij ook altijd benaderen met je vragen over een merk door een mail te sturen naar hailey@palaceofbliss.nl. Samen komen we er vast wel uit!

Hoe beoordeel jij of een kledingmerk duurzaam en eerlijk is?

Hoe weet je of kleding eerlijk is - Hoe weet je of een kledingmerk duurzaam & eerlijk is?

fair fashion Merkengids overzicht duurzame kledingmerken - Hoe weet je of een kledingmerk duurzaam & eerlijk is?
Volg:
Deel deze blog!

1 Reactie

  1. Avatar for Mariëlle 16 mei 2018 / 08:15

    Super goed artikel! Het kan soms nog best moeilijk zijn, gelukkig komen er steeds meer échte goede merken bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *