Follow my blog with Bloglovin

Hoe mindfulness mijn leven veranderde

Hoe mindfulness mijn leven veranderde

Hoe mindfulness mijn leven veranderde - Hoe mindfulness mijn leven veranderde

Mijn hele leven ben ik behoorlijk streng voor mijzelf geweest. Goed mijn best doen op school, een goede vriendin zijn, interessante hobby’s hebben en most imporantly een hele succesvolle advocaat worden. Tijd om stil te zitten was er niet. Ik moest altijd maar door, door, door van mezelf. Dit veranderde toen ik een mindfulness cursus volgde.

Van gestrest naar rustig

Doodmoe en gestrest was ik. Dat is ook niet zo gek, want ik had constant allerlei gedachten over van alles en nog wat. Gedachten over het verleden, gedachten over de toekomst, gedachten over mijzelf, gedachten over anderen. Vaak waren dit helemaal niet zulke prettige gedachten. Met tot gevolg dat ik mij voortdurend zorgen maakte, aan het piekeren was en totaal niet lekker in mijn vel zat.

Iemand adviseerde mij toen om een cursus mindfulness te doen. In eerste instantie wilde ik daar niets van weten. Ik dacht dat een mindfulness cursus veel te zweverig was en daarom niets voor mij zou zijn. Ik ging dus vrolijk door met piekeren en gestrest zijn. Niets aan de hand.

Dit veranderde toen ik per toeval in een tijdschrift stuitte een artikel over mindfulness. Ik ontdekte dat mindfulness helemaal niet zweverig is. Sterker nog, uit onderzoek van Harvard University is zelfs gebleken dat mensen die mindfulness beoefenen, zich gelukkiger voelen dan mensen die dit niet doen. En ja gelukkig zijn, dat wilde ik eigenlijk ook wel. Dus ik besloot mij toch op te geven voor een mindfulness cursus.

Wat er vervolgens gebeurde, heb ik van tevoren niet voor mogelijk gehouden. Ik veranderde langzaam aan van een strenge, gestreste, piekeraar naar mild en meer relaxt iemand!

Dit komt vooral doordat ik de volgende dingen leerde tijdens de mindfulness cursus:

1.     Leven in het hier en nu

Meditatie is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Ik dacht altijd dat mediteren betekende dat je aan niets denkt. Dat is het dus niet, want gedachten komen constant te pas en te onpas je hoofd binnen stormen, of je dat nu wilt of niet.

Wel kan je er voor kiezen om je tijdens je meditatie niet mee te laten voeren door je gedachte. Door keer op keer je aandacht weer te focussen op je ademhaling, blijf je in het hier en nu en kan je rustiger worden. Als ik tegenwoordig merk dat mijn gedachten de overhand nemen, richt ik mij op mijn ademhaling en word ik weer rustig.

Probeer het maar eens! Al is het maar een minuut. Je zal je daarna al een stuk beter voelen. Echt waar!

2. Ik ben mijn gedachten niet

Doordat ik heb geleerd mij niet constant mee te laten voeren door mijn gedachten, kan ik nu ook makkelijker afstand nemen van mijn gedachten. Dus als ik eens een onaardige gedachte heb, dan kan ik er nu voor kiezen om die gedachte niet af te maken. Dat is veel prettiger dan allemaal onaardige denken.

3. Acceptatie

Ook heb ik door mindfulness geleerd om de dingen  van het leven te accepteren zoals ze zijn. Soms loopt het leven nu eenmaal niet zoals je dat hebt gewild. Dat is vervelend, maar je schiet er ook niets mee op door je daar tegen te verzetten.

Ik kan nu bijvoorbeeld heel boos zijn omdat ik nu werkloos ben, maar daarmee verander ik de situatie niet mee. Door de situatie accepteren zoals die is, kan ik rust en kracht vinden om verder te gaan.

Altijd mindful?

Dit is in een notendop van wat mindfulness mij heeft gebracht. Of ik nu een gelukkig mens ben, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik nu een stuk gelukkiger ben dan voor dat ik begon met mindfulness.

Nu vraag je je misschien af of ik sindsdien alle dagen van mijn leven mindful door het leven stap. Nee, dat helaas niet. Nog vaak genoeg ben ik aan het piekeren of laat ik mij meevoeren door mijn gedachte. Het verschil is wel dat ik mij daar nu veel eerder van bewust ben en dan de keus kan maken dit niet meer te doen. Dit geeft mij rust. Een rust die ik voorheen niet had.

Bovendien heb ik als gevolg van de mindfulness cursus besloten om yogadocent te worden. Door yoga word ik nog meer mindful en ik kan je vertellen, dat is heerlijk!!

Heb jij ook een mindfulness cursus gevolgd? Laat mij weten hoe je dit vond!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *