Follow my blog with Bloglovin

Hoe maak je een kokosnoot open?

Kokosnoot openen

Kokosnoot 14 - Hoe maak je een kokosnoot open?

Denk je eens in. Je ligt op een zonnig strand, heerlijk een paar tinten bruiner te worden. Het is lekker warm, de mensen op het strand praten en lachen. Je hoort het zachte ruisen van de golven, intens genieten. Ineens hoor je in de verte iemand roepen, “water melon, pine apple, coconut!”. Als ik dit hoor op vakantie dan spring ik meteen op en roep luidkeels, “JA! KOKOSNOOT!”.

Ik vind het heerlijk om zo een kokosnoot weg te peuzelen. Het is lekker en kokosnoot dat is nou typisch iets wat ik niet eet als ik in Nederland ben. Je kunt je vast wel indenken dat ik meteen een aantal kokosnoten wilde inslaan toen ze van de week in de aanbieding waren bij de Dirk. Yum! Alleen hoe maak je een kokosnoot in vredesnaam open?! Het leek mij wel een leuke uitdaging, dus ik nam 3 kokosnoten mee.

Vele Youtube filmpjes en uren later ben ik er eindelijk achter hoe je zo een jongen openbreekt. Omdat het eigenlijk niet zo ingewikkeld is als je weet wat je moet doen, wil ik, ondanks dat ik geen foodblog heb, deze kostbare informatie heel graag met je delen!

Stap 1: voorbereiding

 

Een goede voorbereiding is in dit geval het halve werk. Voordat je begint, zorg ervoor dat de kokosnoot goed gekoeld is. Dit zal er voor zorgen dat je het vruchtvlees makkelijk van de schil los kan trekken. Is de kokosnoot te warm, dan blijft het plakken en zal het veel geduld en tijd kosten voordat je de kokosnoot kunt aanvallen.

Dus leg voordat je begint de kokosnoot eest zeker een uur in de koelkast.

Pak ik de tussentijd vast de volgende spullen bij elkaar:

 • Hamer,
 • Boterhammes
 • Kurkentrekker
 • Glas

Kokosnoot 16 - Hoe maak je een kokosnoot open?

Stap 2: laat het kokosmelk eruit lopen

 

Maak met de kurkentrekker een gat in één van de drie gaten van de kokosnoot. Je zult zien dat één van de drie gaten zachter is dan de andere. Steek je kurkentrekker door dit gat en laat de kokosnoot daarna uitlekken in een glas. De kokosmelk die je opvangt kan je opdrinken. Dat is hartstikke lekker, dus ik zou het zeker doen als ik jou was!

Kokosnoot 15 - Hoe maak je een kokosnoot open?

Stap 3: hamer de kokosnoot open

 

Dit is het deel where the magic happens. Mijn advies is om de kokosnoot met een hamer open te hameren. Je kan het ook met een zwaar koksmes doen, maar een hamer werkt sowieso goed. Hoe dan ook moet je wel wat geduld hebben en goed erop letten dat je niet op je vingers hamert!

Houd de kokosnoot vast in je hand (leg hem dus niet op het aanrecht o.i.d.) en sta met de hamer op de kokosnoot. Trek een denkbeeldige lijn over de kokosnoot en sla hier op. Draai de kokosnoot steeds rond en sla steeds op een andere plek.

Ongeveer op het moment dat je denkt dat de kokosnoot nooit open zal gaan, ontstaat er een scheur. Dan weet je dat je er bijna bent. Blijf op je denkbeeldige lijn slaan en zodra de scheur over de hele kokosnoot loopt, kan je hem opentrekken.

Kokosnoot 12 - Hoe maak je een kokosnoot open?

Je ziet hier al een barst in de kokosnoot

Kokosnoot 13 - Hoe maak je een kokosnoot open?

Stap 4: trek het vluchtvlees los

 

Zodra je de kokosnoot open hebt, kan je een boterhammes tussen het vluchtvlees en de schil steken en het vruchtvlees lostrekken. Het kan helpen om het vruchtvlees in te snijden. Zo breek je het vruchtvlees makkelijker af.

Kokosnoot 11 - Hoe maak je een kokosnoot open?

Stap 5: smullen maar!

 

Nu je de kokosnoot hebt ontleed kan je lekker gaan smullen! Lekker de kokosnoot uit het vuistje opsmikkelen of er iets anders lekkers van maken. Zo zou je de kokosnoot bijvoorbeeld kunnen raspen en er vegan bounties van maken! Yum!

Eet smakelijk!

Heb jij al eens geprobeerd om een kokosnoot op te breken?

Volg:

1 Reactie

 1. Avatar for Arjen
  Arjen
  27 juni 2018 / 14:41

  In een kokosnoot zit geen kokosmelk, maar kokoswater. Kokosmelk wordt gemaakt uit het vlees.

  Het openen gaat veel makkelijker als he het water erin laat zitten. Gebruik juist geen hamer, maar de achterkant van een zwaar mes. De juiste1 plek Is heel belangrijk. Als je de drie gaatjes goed bekijkt zie je dat er twee op ogen lijken, en één op een mond, of neus. Trek een denkbeeldige lijn van de neus naar de andere zijde vd kokosnoot. Sla haaks op deze lijn, 90 graden verdraait tov de ogen. Eén klap is doorgaans genoeg om de noot in twee gelijke helften te openen. Wil je het water gebruiken doe dit dan boven een teil, of grote kom

  Overigens is de kokosnoot geen noot, maar de pit van een steenvrucht.

  Arjen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *