Follow my blog with Bloglovin

Hoe duurzaam leven mij een gelukkiger mens heeft gemaakt

Hoe duurzaam leven gelukkiger maakt

Al van jongs af aan heb ik een speciale liefde voor de aarde en dieren. Zo wilde ik dolgraag een Ranger van het Wereld Natuur Fonds worden en was ik dol op Kids for Animals. Ondanks dat ik zeker de helft niet begreep, keek ik vol fascinatie naar natuur- en duurzaamheidsdocumentaires op Discovery Channel en National Geographic. Ik wist toen al dat ik mij in wilde zetten voor een groenere wereld.

Eerst werd ik vegetariër

Desondanks duurde het toch nog een aantal jaar voordat ik mijn ambitie om duurzaam te leven echt serieus ging nemen. Mijn eerste stap was toen ik vegetariër werd. Dit wilde ik als kind al heel graag worden, maar dit mocht niet van mijn moeder. Toen ik 22 was, werd ik na mijn ontmoeting met dierenrechten advocaat Bruce Wagman in één klap vegetariër.

Als kersverse vegetariër wilde ik mij inlezen in mijn nieuwe levensstijl. Zo ontdekte ik hoe belastend de vleesindustrie is voor de aarde. Mijn belangrijkste reden om geen vlees meer te eten was mijn liefde voor dieren. Mijn liefde voor de aarde werd zo al snel een belangrijke tweede reden om mijn nieuwe dieet vol te houden. Zo ontdekte ik stukje bij beetje nieuwe manieren waarop ik mijn verantwoordelijkheid kon nemen door voor de aarde te zorgen.

Zingeving door duurzaam leven

Gaandeweg ontdekte ik dat duurzaam leven mij een stukje zingeving gaf. Vooral toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out en PTSS-klachten haalde ik ontzettend veel steun en voldoening uit duurzaam leven.

Ik werd mij steeds meer bewust van de impact van mijn keuzes op mens, aarde en dier. Dit gaf een nieuwe dimensie aan mijn bestaan. Telkens wanneer ik een duurzame of bewuste keuze maakte, gaf dit een goed gevoel. Mijn keuzes zorgden er immers voor dat iemand een eerlijk loon kreeg of dat een dier of de aarde werd gespaard.

Een opwaartse spiraal van goed doen en goed voelen

Dit gaf zo’n positieve boost! En dat zorgde ervoor dat ik steeds vaker duurzame keuzes wilde maken. Steeds meer kwam ik in een opwaartse spiraal van goed doen en goed voelen terecht. Zo ontdekte ik dat duurzaam leven bijdraagt aan mijn geluksgevoel en mij dus een gelukkiger mens maakt.

Happiness is an inside job

Happinesis an inside job - Hoe duurzaam leven mij een gelukkiger mens heeft gemaakt

Of je wel of niet gelukkig bent, hangt af van hoe je je voelt. De quote “Happiness is an inside job” slaat daarmee de spijker op z’n kop. Geluk komt van binnenuit. Voel je je goed, dan zul je sneller een geluksgevoel ervaren dan wanneer je je crappy voelt. Je kunt je makkelijk goed voelen door een keuze te maken die goed is voor de wereld. Jij blij, wereld blij. Geweldig toch?!

I ain’t perfect, yo!

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit positieve effect van duurzaam leven heb mogen ervaren en dat ik dat vandaag met jou mag delen. Daarbij moet ik tegelijkertijd ook eerlijk zijn; ik ben absoluut niet perfect. Ook ik heb duurzame struggles en maak weleens een keuze die niet de beste is. Het is een proces van vallen en opstaan. Wel heb ik iedere dag de intentie om mijn best te doen. Zo wordt het voor mij steeds duidelijker hoe ik duurzaam door het leven kan gaan op een manier die bij mij past.

Ook iets voor jou?

Hopelijk inspireert mijn verhaal je om ook op zoek te gaan naar manieren waarop jij ook duurzamer kunt leven. En vergeet niet, alle kleine beetjes helpen. Je hoeft niet heel je leven radicaal om te gooien. Begin klein. Bijvoorbeeld met Meatless Mondays of met plastic scheiden. Zo werk je stapje voor stapje aan je duurzame gewoontes én daarmee je geluksgevoel.

Uiteraard help ik je ook op weg door de tips, tricks en inspiratie die ik met je deel. Ik geloof dat we er zo samen voor kunnen zorgen dat de wereld een nóg mooiere plek wordt. ‘You ready for this?

 

Vertel eens, heb jij een vergelijkbare ervaring met duurzaam leven? Of juist niet? Ik hoor graag van je!

Pin voor Later - Hoe duurzaam leven mij een gelukkiger mens heeft gemaakt Hoe duurzaam leven mij een gelukkiger mens heeft gemaakt - Hoe duurzaam leven mij een gelukkiger mens heeft gemaakt

Volg:
Deel deze blog!

2 Reacties

  1. Avatar for Mariëlle 28 augustus 2018 / 18:18

    Ik herken dit ook heel erg, ik ben ook heel blij met mijn keuze <3

    • Avatar for Hailey 11 september 2018 / 14:04

      Super leuk om te lezen, Marielle! <3 Leuk dat jij dat ook zo ervaart! Geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *