Follow my blog with Bloglovin

Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.

Een 5 stappenplan voor een duurzaam leven

Zonder enige twijfel durf ik te stellen dat duurzaam leven mijn leven meer zin heeft gegeven. Sinds ik duurzaam leef, sta ik veel bewuster in het leven. Ik denk veel beter na over mijn keuzes en ben meer in contact met mijn gevoel. Duurzaam leven heeft mijn leven geüpgraded op een manier die ik van tevoren nooit voor mogelijk had gehouden.

Ik weet zeker dat jij ook zal merken (of al merkt) dat duurzaam leven een stukje zingeving en diepgang geeft. Toch spreek ik regelmatig mensen die aangeven dat ze het lastig vinden om duurzaam te leven. Er zijn immers zoveel verschillende manieren waarop je duurzaam kunt leven. Waar begin je dan? Een hele begrijpelijke vraag. Om je op weg te helpen heb ik een stappenplan voor je gemaakt dat je zal helpen op je weg naar een duurzamer leven.

Stap 1 –  Waarom wil je duurzaam leven?

De eerste stap in je weg naar een duurzaam leven maak je door jezelf af te vragen waarom je eigenlijk duurzaam wilt leven. Er is hierop geen goed of fout antwoord. Dus wat ook je reden is om duurzamer te willen leven, het is allemaal goed.

Als je je antwoord op deze vraag analyseert, dan zal je waarschijnlijk merken dat je wilt dat jouw levensstijl niet nadelig is voor anderen of het milieu. Probeer je redenen zo nauwkeurig mogelijk voor jezelf in kaart te brengen. Dit zal je helpen op de dagen waarop je minder gemotiveerd bent om duurzame keuzes te maken.

Mijn eerste stap naar een duurzaam leven was mijn besluit om tien jaar geleden te beginnen met vegetarisch eten. Op dat moment was ik mij er trouwens helemaal niet van bewust dat dit besluit ook een hele duurzame keus was. Mijn belangrijkste reden was mijn liefde voor dieren. Deze reden was voor mij voldoende om van de ene op de andere dag vegetariër (en later vegan) te worden en het ook vol te houden. Pas toen ik mij ging inlezen over mijn nieuwe vegetarische levensstijl ontdekte ik dat ik daarmee ook een belangrijke bijdrage leverde aan het milieu. Voor mij was dit dubbel winst.

Stap 2 – Bepaal de categorie van jouw keuze

Zodra je weet waarom je duurzaam wilt leven, kun je nagaan binnen welke “duurzame categorie” deze keuze valt. Er zijn vier hoofdcategorieën die je kunt onderscheiden, namelijk:

 • eerlijke handel (fair trade)
 • milieu en klimaat
 • dierwelzijn
 • natuurbehoud

Stap 3 – Kies één nieuwe duurzame gewoonte

Binnen de categorieën zijn er verschillende dingen die je zou kunnen doen om duurzamer te leven. Als je bijvoorbeeld duurzaam wilt leven vanwege het milieu en het klimaat dan zou je veganistisch kunnen eten én kunnen overstappen op duurzame kleding én je huis klimaatvriendelijk maken én minder kunnen reizen. Dat zijn een heleboel opties dus!

Mijn advies is om niet alle mogelijke oplossingen tegelijkertijd uit te proberen, maar om er eerst één uit te kiezen. Wanneer je alle opties in een keer probeert te verbeteren, loop je het risico dat je overweldigt raakt door alle veranderingen. Het zou zonde zijn als je jhet om die reden opgeeft.

Kies daarom eerst één nieuwe gewoonte uit die je het belangrijkst vindt, het beste bij je past of je het meest uitdagend of juist makkelijkst lijkt. Pas zodra je die voldoende onder de knie hebt kun je een nieuwe manier van verduurzamen erbij nemen.

De gewoontes

Hieronder vind je een greep uit de duurzame gewoontes die je kunt kiezen, en ja, sommige vallen in meerdere categorieën. Score!

Untitled design - Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.

 • Verdiep je in duurzame kleding (download mijn gratis e-book “Een Duurzame Garderobe in Zeven Stappen” om je op weg te helpen).
 • Koop zoveel mogelijk fair trade, biologische en/of duurzame producten
 • Koop lokale producten
 • Recycle en repareer

Tussenkopjes template - Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.

 • Begin met een minimalistische levensstijl
 • Stap over naar een groene bank
 • Kies voor groene energie
 • Maak je huis klimaatvriendelijk door zonnepanelen te installeren
 • Verbeter de isolatie in je huis
 • Installeer een bewuste thermostaat
 • Verminder je plasticverbruik
 • Produceer minder afval
 • Stop met eten verspillen
 • Reis minder en/of compenseer je CO2 uitstoot
 • Zet je verwarming een graden lager
 • Recycle en repareer
 • Douche minder lang
 • Was je kleding duurzaam
 • Gebruik een natuurlijk was- of schoonmaakmiddel
 • Scheid je afval
 • Reis (vaker) met het openbaar vervoer
 • Stap over op de menstruatiecup
 • Onderzoek hoe je in huis energie kunt besparen (LED-lampen, koelkast een paar graden hoger, licht uit in de ruimtes waar je niet bent).

Tussenkopjes template 2 - Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.

 • Vegan of vegetarisch eten
 • Stop met het doden van insecten, maar zet ze buiten
 • Stop met het gebruik van palmolieproducten
 • Maak je tuin of balkon bij-vriendelijk

Tussenkopjes template 1 - Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.

 • Vegan of vegetarisch eten
 • Stop met het gebruik van palmolieproducten
 • Verminder je plastic gebruik
 • Maak je tuin of balkon bij-vriendelijk
 • Recycle en repareer oude spullen
 • Scheid je afval
 • Verminder je plasticverbruik

 

Stap 4 – Wees lief voor jezelf

Verduurzamen zal waarschijnlijk gaan met vallen en opstaan. Weet dat je niet het perfecte duurzame leven hoeft te leiden om goed bezig te zijn. Perfectie bestaat niet. Daarnaast is iedere stap die je neemt richting een duurzame levensstijl van waarde voor jezelf en de wereld. Maak je toch eens een niet duurzame keuze, vergeef je zelf dan en probeer een volgende keer een andere keuze te maken. Zo doe ik het ook, want alleen zo houd je het leuk! Ik wil bijvoorbeeld geen plastic rietjes meer gebruiken, maar het wil weleens gebeuren dat ik vergeet te zeggen dat ik geen rietje wil. Als ik die dan alsnog krijg, dan baal ik ervan, maar het is ook een reminder dat ik een volgende keer beter moet opletten bij m’n bestelling. Ik vergeef mezelf dan voor mij onoplettendheid en probeer een volgende keer bewuster te zijn.

Stap 5 – Heb plezier!

Duurzamer en bewuster leven is op de eerste plaats leuk om te doen. Zorg er dus voor dat je plezier blijft houden in je duurzame reis. Je kunt bijvoorbeeld een dagboekje bijhouden waarin je opschrijft hoe je duurzame journey gaat. Wat gaat er goed? Hoe voel je je nadat je een duurzame keuze hebt gemaakt? Hoe voel je je sinds je duurzamer leeft? Wat merk je in je lichaam, in je gemoedstoestand? Wat voor gesprekken heb je sinds je met deze duurzame reis bezig bent?

Door regelmatig te checken hoe jij je voelt en hoe het gaat houd je het plezier en in en zal je door blijven gaan.

Laat weten hoe het gaat!

Natuurlijk hoor ik ook heel graag van je hoe het met je gaat tijdens je reis naar een duurzaam leven. Laat gerust hieronder een comment achter of stuur een mailtje naar hailey@haileynoa.com.

Hulp nodig?

Kun je wat hulp gebruiken op je duurzame reis en wil je samen met mij een actieplan maken of kun je op een andere manier hulp gebruiken? Just let me know! Ik wil jouw helpen om de beste en meest betekenisvolle versie van jezelf te worden, dus als ik je op wat voor manier dan ook hier mee kan helpen, dan doe ik dat graag. Stuur een mail naar hailey@haileynoa.com en dan gaan we samen aan de slag!

Vertel me eens: op welke manier probeer jij duurzamer te leven?

Pin voor Later - Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.

Een duurzaam leven in 5 stappenplan 1 - Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.

Een duurzaam leven in 5 stappenplan 1 - Hoe begin je met duurzaam leven? Een stappenplan.
Volg:
Deel deze blog!

4 Reacties

 1. Avatar for Mariëlle 17 oktober 2018 / 07:57

  Wat een goed stappenplan! Het kan nogal overwhelming worden als je alles meteen probeert te doen ja haha… Uit ervaring kan ik dus wel zeggen dat dit een slim plan is 🙂

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   2 april 2020 / 13:24

   Dankjewel! Ja, ik ben het er zeker mee eens dat het meer is dan een trend. Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid. Ik hoop en geloof ook wel dat dit is dat uiteindelijk blijvend zal zijn. We moeten wel :-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *