Follow my blog with Bloglovin

Het nut van mediteren + gratis meditatie!

Het nut van mediteren

Voordat meditatie op mijn pad kwam, dacht ik dat mediteren betekende dat je nergens aan denkt. Iedere keer als ik een laffe poging deed om te mediteren, en dus nergens aandacht, ontdekte ik dat dit erg lastig was. Inmiddels weet ik dat mediteren meer is dan nergens aan denken; het is je aandacht op een op het hier en nu concentreren. Het is een ontzettend nuttige tool die bij kan dragen aan een gelukkiger, rustiger en bewuster leven. Eigenlijk zou iedereen dus moeten mediteren! Daarom leg ik in deze blog uit waarom mediteren zo nuttig is én deel ik een gratis geleidde meditatie van 5 mintuten met je!

De gedachtentrein

Wat ieder mens elke dag, het grootste gedeelte van de dag doet, is denken. Zonder dat we het vaak door hebben gaan we van de ene gedachte over naar de volgende. Probeer maar eens tien seconde niet te denken. De kans is groot dat dit niet lukt. “Automatisch” komen er allerlei gedachten in je op.

Ik kan zeker beamen dat het bij mij ook zo werkt. Geregeld stap ik in een gedachtentrein die mij meeneemt naar allerlei herinneringen uit het verleden en plannen voor de toekomst. Daarbij heb ik ook gemerkt dat lang niet al mijn gedachten nuttig zijn. Als ik niet uitkijk komen er iedere dag gedachten voorbij die negatief of niet opbouwend zijn. Daar heb ik niet alleen niets aan, het kan er ook voor zorgen dat ik me slecht ga voelen.

Een hoofd dat constant van de ene naar de andere gedachten springt vraagt bovendien veel energie. Constant in een gedachtentrein zitten zorgt (bij mij) voor onrust en kan erg vermoeiend zijn.

Mediteren door de aandacht te richten op de adem

Ik heb ontdekt dat het juist op zulke momenten belangrijk is om te mediteren. Vaak doe ik dit door middel van een korte meditatieoefening van zo’n 5 minuten waarbij ik mijn aandacht richt op mijn ademhaling. Dit zorgt ervoor dat ik uit mijn hoofd kom en in mijn lijf. Door alleen al een paar minuten mijn aandacht te richten op mijn adem, krijg ik mijn gedachten onder controle en kom ik met mijn aandacht weer in het hier en nu.

Rust in je hoofd, lichaam en geest

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mediteren ervoor zorgt dat gedachten elkaar langzamer opvolgen. Hierdoor ontstaat de ruimte om bewust te bepalen aan welke gedachten je aandacht geeft en welke je wilt laten gaan. Niet iedere gedachte hoef je serieus te nemen. Op het moment dat je niet meer wordt meegevoerd door je gedachten, kun je met al je aandacht in het hier en nu zijn. Zo zorgt meditatie voor meer rust in je hoofd. En dit heeft een positief effect op je lichaam én je geest. Ook zorgt het ervoor dat je rustiger en bewuster leven, wat uiteindelijk een positief effect heeft op je geluksgevoel. Win + win + win dus!

Het nut van mediteren

Dit is waarom mediteren zo ontzettend nuttig is. Het zorgt ervoor dat je je gedachten leert herkennen en dat je ze beter kunt controleren. Dit kan wonderen doen voor hoe jij je voelt en hoe je naar het leven kijkt. Als je het aan mij vraagt zou eigenlijk iedereen, van jong tot oud, moeten mediteren!

Gratis geleidde meditatie van 5 minuten!

Om je te helpen (vaker) je meditatiekussen op te zoeken heb ik een geleidde meditatie voor je opgenomen. In deze meditatie keer je in slechts drie minuten de aandacht naar binnen en richt je de aandacht op de adem. Je zult merken dat je na deze drie minuten helderder kunt nadenken en dat je veel rustiger bent!

Vul het onderstaande formulier in en de meditatie verschijnt in je inbox. Sla hem op in je Spotify, Itunes of andere afspeellijst, zodat je hem altijd bij de hand hebt!

Download de Gratis meditatie 1 - Het nut van mediteren + gratis meditatie!

Mocht je vragen hebben over mediteren of kan ik je ergens anders mee helpen? Stuur mij gerust een email of laat hieronder een comment achter!

Nu ben ik erg benieuwd: mediteer jij (regelmatig)? Zo ja, hoe bevalt het? Zo niet, waarom nog niet?

 

Pin voor Later - Het nut van mediteren + gratis meditatie!

Het nut van mediteren - Het nut van mediteren + gratis meditatie!

4 minuten gratis meditatie - Het nut van mediteren + gratis meditatie!

 

Volg:
Deel deze blog!

3 Reacties

 1. Avatar for Jenn 9 oktober 2018 / 09:13

  Ik ben benieuwd! Ik vind mediteren heerlijk, maar ik doe het eigenlijk veel te weinig…

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   9 oktober 2018 / 14:31

   Hopelijk helpt deze meditatie je weer op weg! Al mediteer je iedere dag maar 1 minuut, dan doe je echt al een hele hoop, hoor! Ik geloof in je!

 2. Avatar for Mariëlle 9 oktober 2018 / 21:32

  LOVE meditatie <3 Ik doe het nu al zo'n 2 jaar en tegenwoordig zelfs 2x per dag. Ik kan en wil niet meer zonder 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *