Follow my blog with Bloglovin

Geluk zit in de kleine dingen

Geluk zit in kleine dingen

Klein gelu - Geluk zit in de kleine dingen

Lang heb ik gedacht dat ik pas gelukkig kon zijn als ik al mijn ideaalbeelden had bereikt: een groot huis, een vette baan als advocaat, veel dure merkkleren en een dikke bankrekening. Groot, groter, grootst. Als ik dat zou allemaal hebben, dan pas kon ik ultiem gelukkig zijn. Daar was ik van overtuigd. Alleen kwam ik er gaandeweg achter dat het geluk niet zit in wat je bezit of wat je status is, maar dat het juist zit in de kleine dingen.

Constant ontevreden

 

Al snel na mijn afstuderen ontdekte ik dat het lang niet zo makkelijk zou zijn om mijn ideaalbeeld van groot, groter, grootst te bereiken. Banen lagen niet voor het oprapen en van het salaris dat ik uiteindelijk verdiende kon ik noch een groot huis, noch dure kleren kopen. En mijn bankrekening, die was alles behalve dik.

Ik merkte dat ik vaak baalde over mijn leven. Mijn toekomst had ik mij anders voorgesteld. Zoveel rijker k. Met meer geld, meer spullen, meer luxe, meer status. Ik was alleen maar bezig met mij te focussen op wat ik niet had. Het gevolg was dat ik mij constant ontevreden en ongelukkig voelde.

Daisy

De eerste barsten in mijn wens naar meer rijkdom kwamen toen ik mijn eerste auto kocht. Na een tijd met het openbaar vervoer na mijn werk te hebben gereisd, wilde ik graag een auto kopen. Ik wilde een mooie azuur blauwe Peugot 107. Niet te oud, want dat paste niet bij mijn “image” (wat dat dan ook mocht zijn). Leuk idee, maar voor zo’n kek autootje moest ik wel een hele tijd sparen. Het zou dus nog wel even duren voordat ik deze auto zou bezitten.

Tijdens een etentje met vrienden vertelde ik over mijn nieuwe spaardoel. Een vriend van mij vertelde dat hij iemand kende die zijn auto te koop had staan voor € 600. Een donkerblauwe Daihatsu Cuore uit 1995, met een behoorlijke beschadiging op de motorkap. Het was zeker geen majestueuze auto, maar hij deed het goed en als ik wilde was die van mij. Tsja, die € 600 kon ik wel betalen. Dus ik besloot een afspraak te maken voor een proefritje en uiteindelijk kocht ik de Daihatsu. Ik noemde haar “Daisy”.

Daisy zag er niet zo mooi uit als een Peugot 107, maar man o man, wat was ik blij met Daisy! Regelmatig werd ik door voorbijgangers (of vrienden) uitgelachen, vanwege mijn verroeste oude auto. Voordat ik Daisy kreeg, zou ik dat heel erg hebben gevonden. Maar ik was zo blij en tevreden met Daisy, dat het mij helemaal niet uitmaakte.

Daisy reed goed, bracht mij van A naar B en was zuinig. Dat was veel belangrijker dan hoe zij eruit zag of hoeveel zij heeft gekost. Daisy leerde mij dan ook dat het allemaal niet zo duur en luxe hoefde om tevreden te kunnen zijn.

Klein geluk - Geluk zit in de kleine dingen

Me and Daisy. We zijn helemaal naar België gereden!

Simpeler en kleiner

Daisy symboliseert een verandering in mijn kijk op het leven. Ineens was het voor mij genoeg om geen pracht en praal uit te stralen, maar om gewoon gelukkig te zijn in mijn kleine, verroeste, oude auto. Ineens mocht het voor mij simpeler en kleiner.

Dit deed mij afvragen of niet meer delen in mijn leven kleiner en simpeler mochten. Heb ik echt een dikke bankrekening nodig om gelukkig te zijn? Gaan dure merkkleren mij een gevoel van tevredenheid opleveren? Als ik mijn ideaalbeeld heb bereikt, is dat dan voldoende of komt er hiervoor een nieuw doel in de plaats?

Het gevaar van geluk zoeken in ideaalbeelden zoals een droombaan of een bepaald banksaldo is dat je leeft in de toekomst en dat je misschien nooit gelukkig zal worden. Dat is ontzettend zonde, want het leven is nu. En er is zoveel in het nu om gelukkig van te worden!

Ik besloot dan ook mijn veel meer zoeken in de kleine dingen in het leven, zoals een voorbijganger die zingt op de fiets, een goed gesprek of de smaak van thee. Dit zijn mooie momenten die je makkelijk tegen komt in het dagelijks leven.  Door blij te worden van zulke kleine momenten, is het niet meer nodig om te streven naar grote (materiële) doelen. De dingen in het leven die geluk kunnen geven zijn er altijd al. Je hoeft het alleen maar te zien.

Door mijn geluksmomenten meer te zoeken in de kleine dingen in het leven, ben ik een veel tevredener mens geworden. Ik ben in gaan zien dat het niet belangrijk is hoeveel bezittingen ik heb of wat mijn status is.

Het helpt mij om mijn klein geluk te herkennen door dagelijks dankbaar te zijn voor de kleine dingen in mijn leven. In deze en deze blog omschreef ik dit al.

Voorbeelden van klein geluk

Wat zijn dan die kleine dingen, vraag jij je misschien af. Mijn uitnodiging is om zelf te gaan ontdekken van welke kleine dingen jij gelukkig wordt. Om je een idee te geven wat voor mij werkt, zet ik mijn kleine geluksmomentjes voor je op een rij:

 • Een warm kopje thee
 • Heel hard lachen
 • Uk en Lizz die heerlijk liggen te slapen
 • Een stevige knuffel van mijn vriend
 • Warm, net geprint papier
 • Bloemen die in bloei staan
 • Verliefde mensen op straat
 • Een goed gesprek
 • Frietjes
 • Een nieuwe fijne serie ontdekken
 • Tegelijkertijd met iemand anders hetzelfde zeggen
 • Mij ineens realiseren hoe perfect een moment is.

Van welke kleine dingen wordt jij gelukkig?

Volg:

1 Reactie

 1. Avatar for Bert van Dam 21 juni 2018 / 17:06

  Hoi Hailey, zeer herkenbaar verhaal wat je deelt. Dat is precies waarmee wij mensen willen helpen: dagelijks zien wat goed is en wat mogelijk is. Dat kun je leren, wist je dat? Door dagelijks OneGoodThing – een moment waar jij positieve energie van kreeg – vast te leggen en te delen met anderen. Dat kan in de gratis app HappyWe, je wordt direct verbonden met max 8 andere “positivity reporters” en dat groepje wisselt om de 3 dagen. En helemaal leuk, we binnen op 1 July een tweede challenge. 1000 dagen achter elkaar OneGoodThing delen. Je kunt je aanmelden op de website die ik hieronder vermeld. Let op: de challenge is internationaal, maar je kan er ook voor kiezen om in het nerderlandstalig OneGoodThing Cafe je momenten te delen. Zou tof zijn als je de challenge zou kunnen delen onder jouw volgers. Vooral omdat het helemaal past bij jouw inzicht en boodschap. Geluk zit idd in kleine dingen! Hartelijke groet, Bert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *