Follow my blog with Bloglovin

Challenge: zes maand geen nieuwe kleding kopen!

Everyday escapism kleding challenge

IMG 7512 - Challenge: zes maand geen nieuwe kleding kopen! 

Vorige maand verscheen er een uitdaging in mijn mailbox. Blogster Joy van Everyday Escapism vroeg mij mee te doen aan haar challenge waarbij je zes maanden lang geen nieuwe kleding koopt. Eerlijk gezegd moest ik daar wel even over nadenken, maar natuurlijk heb ik “ja” gezegd op haar uitdaging!

Over Everyday Escapism

Op de blog Everyday Escapism biedt blogster Joy je de mogelijkheid om te ontsnappen naar een betere wereld. Een wereld waarin we goed zijn voor de aarde, lief zijn voor dieren en kleding dragen waar niemand voor heeft hoeven lijden.

In de hoop de wereld een stukje groener te maken, heeft Joy haar “zes maanden geen nieuwe kleding”-challenge opgezet. Ik als conscious lifestyle en fair fashion blogger kan zulke initiatieven natuurlijk alleen maar toejuichen!

Zes maanden geen nieuwe kleding challenge

De titel van de challenge spreekt voor zichzelf: je daagt jezelf uit om zes maanden lang geen nieuwe kleding te kopen. Wel is het toegestaan om tijdens deze challenge tweedehandskleding te kopen, zelf kleding maken en te ruilen. Schoenen, accessoires en tassen vallen niet onder deze challenge. Technisch gezien laat deze challenge het dus toe om je helemaal failliet te kopen aan overige goederen, maar dat is (lijkt mij) niet helemaal de bedoeling.

Joy wil met haar challenge meer bewustzijn creëren rondom de herkomst van kleding. De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Behalve dat de kledingproductie erg belastend is voor dat aarde, worden ook mens en dier misbruikt voor de productie van kleding. Het is daarom hoog tijd dat wij met z’n allen andere keuzes maken als het gaat om kleding, zodat er een einde komt aan de wantoestanden. Een goed initiatief van Joy om mensen uit te dagen heel bewust anders te consumeren!

Toch moest ik even nadenken

Ondanks dat ik het tot mijn missie heb gemaakt om iedereen aan de eerlijke kleding te krijgen, moest ik toch even nadenken toen Joy mij vroeg mee te doen aan haar missie.

Sinds ik een jaar geleden heb gekozen voor eerlijke kleding heb ik nauwelijks nog nieuwe kleding gekocht. Mijn consumptiegedrag is sterk verminderd, en toch voelde ik me in eerste instantie een beetje beperkt door de challenge.

Ik merkte dat ik toch graag de vrijheid wil houden om iets nieuws te kopen als dat mij goed dunkt. Dit was bijna een reden voor mij om niet mee te doen met de challenge. Blijkbaar zit er toch iets mij dat wil kunnen kopen.

Anderzijds puilt mijn kledingkast uit en moet ik een half jaar zonder shoppen kunnen overleven. De weerstand die ik voelde om niet mee te doen, heeft mij uiteindelijk overtuigt om juist wel mee te doen. Ik wil het juist doen, omdat het een uitdaging is want uh, tja, anders is het geen challenge…

Ik ben benieuwd wat ik de komende zes maanden over mezelf zal ontdekken. Zal ik het moeilijk vinden? Ga ik “dan maar” veel tweedehands kopen of weet ik me in te houden? Ik ben benieuwd! Ik zal je in ieder geval aan het einde van de challenge vertellen hoe het mij is bevallen!

Wil je ook meedoen?

Dat kan uiteraard! Meer informatie over Joy en haar challenge vindt je op haar website. De challenge is begonnen sinds 1 januari 2017, maar je kunt uiteraard altijd later starten!

Dus, doe je mee?

Volg:

3 Reacties

 1. Avatar for Sara | MevrouwMiauw 12 januari 2017 / 21:37

  Super leuk om te lezen dat je deze challenge bent aangegaan. Het lijkt me ook best een lastige challenge hoor. Ik heb mezelf uitgedaagd om één jaar lang alleen maar fair fashion te kopen. Dat vind ik ook een hele uitdaging, maar wel een hele leuke. Ik ben benieuwd of dit vervolgens ook a way of life wordt.

  • Avatar for Hailey 16 januari 2017 / 09:30

   dat is ook een hele leuke uitdaging! Heb je al wat nieuws gekocht? Zo ja, van welk merk? Ik ben nieuwsgierig!

 2. Avatar for Chantal
  Chantal
  16 januari 2017 / 13:05

  Succes! Ik ben benieuwd hoe je het ervaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *