Follow my blog with Bloglovin

6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle

6 handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle

Het is tijd voor een bekentenis: ik leef niet zero waste. Ja, het is echt waar. Mocht je nu denken: “zero wattuh?”. Zero waste betekent dat je zo min mogelijk afval produceert. Dit doe je door zo veel mogelijk producten te gebruiken die recyclebaar zijn of waarvan de grondstof kan worden gebruikt voor andere producten. Deze levensstijl zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk en heeft daardoor een positief effect op het milieu.

Waarom zero waste?

Nagenoeg alles dat wij gebruiken komt uit een verpakking. Karton en plastic zijn de meest voorkomende verpakkingsvormen. In de meeste gevallen eindigt dit in de vuilnisbak. Gemiddeld produceert een Nederlander per jaar 500 kilo afval. Dit stoppen we in de container en daarmee is het weg. In werkelijkheid komt het afval terecht op de vuilstort waar het wordt verbrand of op een andere manier wordt verwerkt. Dit is ontzettend belastend voor het milieu. Het deel dat niet op de vuilstort belandt, eindigt helaas in het milieu. Ook dit heeft negatieve gevolgen voor onze aarde. Door zero waste te leven, verklein je jouw bijdrage aan de negatieve gevolgen van afvalproductie.

Mijn zero waste ambitie

Een jaartje of twee geleden had ik grootse plannen om mijn afvalproductie te verminderen. Ik deed daarom onder andere mee aan het plastic dieet en ik was vast beraden om minder plastic te gebruiken. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het afgelopen jaar weinig heb gedaan met mijn zero waste plannen. Natuurlijk let ik op wat ik koop en scheid ik afval, maar er is een hele hoop dat ik nog niet zo goed doe. Zo komt er nog veel te veel plastic in huis en gooi ik te vaak eten weg…

Stapje voor stapje

Duurzaam en bewust leven is een proces. Ik geloof dat je niet in één keer 100% duurzaam moet willen leven. Je loopt dan namelijk het risico overweldigd te raken, waardoor al je mooie plannen uiteindelijk in de prullenbak belanden. Je kunt beter stapje voor stapje kleine aanpassingen maken om het leuk te houden.

6 handige gadgets voor een zero waste lifestyle

Daarom begin ik mijn hernieuwde weg naar een zero waste lifestyle door simpele aanpassingen te maken die zo makkelijk zijn, dat ik ze nauwelijks door heb. Dit doe ik door middel van vijf gadgets die perfect zijn voor een zero waste lifestyle en super makkelijk te gebruiken zijn!

1. Herbruikbare shopper van gerecycled jute

Jute tas vato cappucino - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle

De makkelijkste manier om het gebruik van plastic te verminderen is door standaard een herbruikbare tas bij je te hebben. Zo behoort pastic tasjes kopen tot het verleden. Deze shopper van Vaho is gemaakt van gerecycled jute en is ook nog eens met de hand gemaakt in Barcelona.

2. Herbruikbare boterhamzakjes & foodwraps van Keep Leaf

Keep leaf - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle
Ook de herbruikbare boterhamzakjes maken een zero waste lifestyle binnen een handomdraai beschikbaar. De boterhamzakjes van Keep Leaf zijn herbruikbaar en goed te wassen. Alle producten zijn vrij van schadelijke stoffen zoals weekmakers, lood en BPA en zijn dus veilig.

Daarnaast worden de zakjes onder goede omstandigheden gemaakt in een gecertificeerde fabriek in India.

3. Herbruikbare waterfles van Dopper

Dopper Original Compositie - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle
De waterflessen van Dopper zijn bijna niet uit het straatbeeld te denken. Ze zijn praktisch, goed af te wassen en heel milieuvriendelijk!

4. Bamboe koffiebeker

ecoffeecup1 - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle
Houd je van koffie (of thee) to go? Gebruik dan daarvoor je ultra trendy koffiebeker van bamboe van Ecoffee. De meeste bamboe koffiebekers hebben ook nog eens een leuk design, dus dat is extra leuk!

5. Herbruikbare groente-en fruitzak

again and a gain groente en fruitzak - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle
Herbruikbare groente- en fruitzakken zijn een zeer goed alternatief voor de plastic zakjes van de supermarkt. Een voorbeeld hiervan zijn de zakken van het merk Again&A-gain. Ze zijn handig in gebruik, erg stevig, lichtgewicht en heel milieuvriendelijk!

6. Herbruikbare rietjes van staal

stalen rietjes - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle

Soms lijkt een drankje net iets lekkerder te smaken wanneer je het door een rietje drinkt. Maar ja, rietjes zijn van plastic. Gelukkig bestaan er hele kekke rietjes van staal die ook nog eens herbruikbaar zijn. Neem ze dit festivalseizoen mee naar alle leuke feestjes en je hebt gelijk een mooi gespreksonderwerp! Wedden?

Wat is jouw favoriete manier om je afval te verminderen?

**Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding krijg als jij via de links in dit artikel een aankoop doet. No worries, het aankoopbedrag blijft hetzelfde, je steunt mij alleen enorm!

Pin voor Later - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle

6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle - 6x handige gadgets voor een Zero Waste lifestyle

Volg:
Deel deze blog!

2 Reacties

  1. Avatar for Mariëlle 15 januari 2019 / 19:14

    Het is zooo makkelijk om plastic te minderen! Ik gebruik dit soort dingen ook, love it!

  2. Avatar for Jessica J. 16 januari 2019 / 09:45

    Wat een tof en laagdrempelig lijstje! 🙂 Ik heb alles ook in huis en/of op zak, behalve boterhamzakjes. Ik neem meestal een slaatje mee naar kantoor en dat eet ik wel uit een potje van ECOlunchbox. Ik heb er een hele set van, ook handig om m’n yoghurt in mee te nemen of een handjevol snoeptomaten of iets dergelijks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *