Follow my blog with Bloglovin

Fashion Revolution Day: #WhoMadeMyClothes

Fashion Revolution
FashionRevolutionWeek - Fashion Revolution Day: #WhoMadeMyClothes

https://byhailey.nl/fashion-revolution-week-2017/

Vandaag, 24 april 2017, is het exact vier jaar geleden dat de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte. Hierbij kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en meer dan 2000 mensen raakten gewond.  Deze gebeurtenis zorgde voor veel oproer in modeland. Ineens werd het wereldwijd pijnlijk zichtbaar gemaakt onder welke barre omstandigheden onze kleren worden gemaakt.

Ondanks dat sinds de ramp in de Rana Plaza verschillende initiatieven zijn genomen om herhaling te voorkomen, bestaan de sweatshops nog steeds. Ter nagedachtenis van de slachtoffers van Rana Plaza is het van 24 tot en met 27 april 2017 Fashion Revolution Week. In meer dan 100 landen vinden activiteiten plaats om bewustwording te creëren en een transparante kledingindustrie te realiseren met #WhoMadeMyClothes. Fashion Revolution Netherlands organiseert 24 april (vandaag) de Fashion Revolution Talks in het World Fashion Centre Amsterdam, voert online campagne en presenteert de Transparency index.

Fashion Revolution

Nog altijd zijn de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken slecht. In dit artikel over mijn keuze voor fair fashion vertelde ik je hier al over. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat er iets moet veranderen in onze kledingindustrie, maar de verandering gaat langzaam. Om meer bewustzijn te creëren rondom de herkomst onze kleding, startte fairtrade pionier Carry Soers in 2013 het wereldwijde Fashion Revolution initiatief.

Het doel van Fashion Revolution is om kledingproducenten aan te sporen tot meer transparantie over de omstandigheden waaronder hun kleding wordt gemaakt. Tegelijkertijd heeft Fashion Revolution tot doel om ook de consument er van bewust te maken dat zij een ook een rolspelen in eerlijkere kleding. Immers, als wij met z’n geen “oneerlijke kleren” meer kopen en van de kledingproducenten meer transparantie verwachten, dan moet wel iets veranderen in onze kledingindustrie.

fashion revolution - Fashion Revolution Day: #WhoMadeMyClothes

Hoe behaalt Fashion Revolution dit doel?

Tijdens de Fashion Revolution Day kan aan je favoriete kledingmerk vragen om wie je kleding heeft gemaakt. Dit doe je door op de foto te gaan met je het kledingstuk waarvan je wilt weten wie het heeft gemaakt. Zorg ervoor dat het merklabel goed zichtbaar is op de foto en post de foto vervolgens onder de hasthag #WhoMadeMyClothes op social media. De initiatiefnemers van Fashion Revolution hopen dat #WhoMadeMyClothes een treding topic wordt. Zo ontstaat er meer bewustzijn en worden kledingproducenten ook aangezet tot actie.

Genoeg te doen!

Tijdens Fashion Revolution Week (24 – 27 april) worden er wereldwijd verschillende evenementen georganiseerd om meer bewustzijn te creëren rondom onze kleding. In Nederland vinden er ook verschillende activiteiten plaats, met als hoogtepunt de Fashion Revolution Talk in World Fashion Centre Amsterdam op 24 april. Tijdens dit event zal de Transparency Index 2017 worden gepresenteerd. Deze index geeft inzicht in de transparantie van kledingmerken.

Europarlementariër Agnes Jongerius is tijdens deze avond de keynote speaker. Organisaties zoals  Schone Kleren Campagne, SER, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Fair Wear Foundation zullen reageren op de Index. Daarnaast zullen Margot Span van Advocaten in de Mode en Trendwatcher Gaby Fecken van Gestel samen met het publiek gaan op de vraag: hoe bevorder je als bedrijf transparantie en betere omstandigheden?

Het beloofd een interessante avond te worden, dat zeker een bezoekje waard is!

Wil je meer weten of Fashion Revolution en hun events? Klik dan hier!

Ben jij vanavond bij de Fashion Revolution Talk?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *