Follow my blog with Bloglovin

Interview met Malou Tichelaar | Fair trade sieraden van FairBeads

fairbeadse fairtrade sieraden

fair beads 2 - Interview met Malou Tichelaar | Fair trade sieraden van FairBeads

Het motto van het Fair Trade sieraden – en tassenmerk Fairbeads is “Geef de armen geen vis, maar een hengel”. FairBeads voegt daad bij woord door Afrikaanse vrouwen (en een aantal heren) de kans te geven om hun sieraden te verkopen in het Westen. De makers krijgen een eerlijke prijs voor hun werk en daarmee een kans op welvarende en stralende toekomst. De drijvende kracht achter dit initiatief is Malou Tichelaar. Ik sprak haar over haar werk, missie en dromen!

Hoe ben je op het idee gekomen om FairBeads op te richten?

Mijn ouders namen ooit uit Gambia sieraden voor mij mee. Toen ik daarna een maand naar Oeganda ging voor vrijwilligerswerk + een maand om te reizen, kwam ik ook daar hele mooie sieraden tegen die totaal anders waren dan de sieraden uit Gambia. Via een kennis die in Oeganda woont kwam ik in contact met een groep dames in het noorden van het land die de mooiste dingen maakten. Ik ben bij hen sieraden gaan inkopen en verkocht deze in Nederland heel snel. Dat was het begin van FairBeads.

Ik realiseerde me toen dat je doormiddel van zakelijk denken mensen soms veel beter kunt helpen. Daarom heb ik toen van FairBeads een bedrijf gemaakt. Inmiddels werk ik vooral samen met vrouwen uit Keniaen heb ik de collectie uitgebreid met leren tassen.

De meeste van jullie sieraden zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Hoe komen jullie aan deze materialen? Maken de jullie makers de grondstoffen voor de sieraden zelf?

We hebben glazen sieraden van gerecycled glas, papieren sieraden (afgelakt) en sieraden van kleine kraaltjes zoals de stammen in Kenia veel gebruiken. De eerste twee kopen slaan de makers zelf in op lokale markten. Deze inkoopkosten zitten inbegrepen bij wat ik hen voor de sieraden betaal. Onze leren tassen zijn daarnaast gemaakt van restleer van een schoenenfabriek in Nairobi, Kenia.

11954711 317821258341653 8618523686038675669 n - Interview met Malou Tichelaar | Fair trade sieraden van FairBeads

Hoe ben je bij je huidige makers gekomen? Wat is de achtergrond van de vrouwen?

FairBeads werkt nauw samen met de stichting Seed Samburu. Via deze stichting zijn wij met de dames uit de Samburu stam in contact gekomen. De vrouwen in Nairobi scouten wij zelf op verschillende markten en via, via. We zijn wel streng in de selectie: ze moeten wel echt iets anders dan anders kunnen leveren, kwaliteit bieden en serieus zijn. Voordat we een samenwerking aangaan, wil ik de dames altijd eerst zelf ontmoeten.
De Samburu vrouwen waren voordat ze met FairBeads in contact kwam niet werkzaam. In Nairobi gaat het echt om dames uit de sloppenwijken die anders geen werk hebben of jonge dames uit sloppenwijken die zo (een deel) van hun opleiding kunnen betalen. 

14633064 413113115479133 6415966221352733097 n - Interview met Malou Tichelaar | Fair trade sieraden van FairBeads

Jullie motto is Geef de armen geen vis, maar een hengel’. Zijn er praktijk voorbeelden waaruit is gebleken dat FairBeads vrouwen voortuit heeft geholpen?

Jazeker. Ik heb een poos samengewerkt met dames van de Samburu stam in Kenia. De vrouwen van deze stam hebben het niet makkelijk. Zij trouwen bijna altijd een oudere man die hun geld uitgeeft aan alcohol. Deze vrouwen worden vaak vroeg weduwe. De eigenwaarde van deze dames is ver te zoeken.            Doordat ik vaak sieraden bij hen inkocht, groeide hun eigenwaarde. Dit groepje dames werd een voorbeeld voor veel jonge meisjes in de dorpen. We zijn gestart met 2 dames en tijdens grote bestellingen werkten uiteindelijk 32 dames mee. Ze hebben elkaar opgeleid en hebben elkaar geleerd om zelfstandig te worden.
Ook zijn er enkele vrouwen geweest die dankzij de sieradenverkoop een huisje van steen hebben kunnen laten bouwen voor henzelf en hun kinderen. Helaas zijn we nu tijdelijk gestopt met de samenwerking met de stichting, omdat de stichting het qua drukte niet meer aankon maar de contacten liggen er nog zeker voor in de nabije toekomst!

Hoe ziet de werkplaats van de makers eruit? Hoe houd je er toezicht op dat de makers op een eerlijke en goede manier hun werkzaamheden kunnen verrichten?

Dat verschilt want zowel de sieraden als de tassen worden op verschillende plekken gemaakt. In Nairobi maken de vrouwen los van elkaar hun sieraden gewoon bij hen thuis. De Samburu in Kenia vrouwen werken met z’n allen op 1 plek waar ze ook hun lokale winkeltjes hebben in Maralal. Ik wil vooral de makers zelf een goed gevoel hebben bij hun werkplek en daar fijn kunnen werken.
De controle blijft altijd lastig. Bij de Samburu doet de stichting de controle. In Nairobi bepalen de makers zelf te prijzen en weet ik wat het gemiddelde inkomen is van een Keniaan. Ik heb daar veel contacten en weet dus wat normale prijzen zijn en normale inkomens. De leerbewerkingsplekken worden verder gerund door eigenaren die er zicht op houden. Een daarvan is Fair Trade en wordt gecontroleerd door de Amerikaanse eigenaar.

Hoe worden de sieraden van FairBeads ontworpen? Ontwerp jij ze of doen de makers dit?

De makers hebben vaak hun standaard werk wat ze onderscheid van anderen en bedenken daar zelf varianten op of ik kom met een voorstel. We doen het dus echt samen! Voor de Samburu stam dames was dit eerst erg lastig. Ze zijn gewend om alleen dingen te maken die ze gewend zijn en niet om zelf verder over na te denken (dit heeft ook te maken met hun soort van onderwijs waarbij ze alleen maar continue de leraren herhalen). Nadat ik met ze in gesprek ben gegaan via de stichting en met ze ben gaan tekenen, begonnen ze het erg leuk te vinden om zelf met ontwerpen te komen. En dat enthousiasme is erg leuk om te zien!

fair beads - Interview met Malou Tichelaar | Fair trade sieraden van FairBeads

Wat is jouw favoriete item uit de webshop en waarom?

Ik draag zelf de zogenaamde driehoeksketting heel veel allerlei kleuren. Past gewoon overal bij en is een echte blikvanger. En zeker weten: mijn tassen! Ik heb van allerlei modellen ook voor mezelf een tas ingeslagen en krijg altijd complimenten over mijn tassen. Zelfs van onbekenden als ik bijvoorbeeld in een winkel sta. Dat maakt mij super trots! O ja, en bohemian oorbellen uit de nieuwe collectie vind ik erg tof!

15122906 438151909641920 182904112310577849 o - Interview met Malou Tichelaar | Fair trade sieraden van FairBeads

Is er een boodschap die je mee wilt geven aan mijn lezers? Als ze een ding over FairBeads moeten onthouden, wat is dat dan?

Dat echt alle producten met een grote lach gemaakt worden. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Dat de makers het met veel plezier doen en met passie de sieraden en tassen maken!

Bedankt voor dit leuke interview, Malou! Als je meer wilt zien van FairBeads, kun je de website bezoeken of het volgen via social media waar je op de hoogte blijft van nieuwtjes, aanbiedingen en kijkjes in achter de schermen krijgt!

Volg:
Deel deze blog!

1 Reactie

  1. Avatar for Jennifer 18 juni 2017 / 09:47

    Hier word ik blij van! Ik doe iets soortgelijks met lokale ondernemers in Ghana, en ik haal uit de manier waarop FairBeads dit aanpakt veel inspiratie 🙂 Bedankt voor dit interview!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *