Follow my blog with Bloglovin

Een jaar eerlijke kleding: hoe is het bevallen?

kiezen voor eerlijke kleding en fair fasshion

C3A6F8BD 7DA2 43A4 A28A 4F6745BC82B8 1024x682 - Een jaar eerlijke kleding: hoe is het bevallen?

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat ik mijn artikel “Waarom ik voor eerlijke kleding kies” publiceerde. Dit leek mij een mooie aanleiding om het afgelopen jaar te evalueren. Eén jaar eerlijke kleding, hoe is het mij bevallen?

Hoe ik tot mijn besluit ben gekomen

Mijn besluit om te kiezen voor eerlijke kleding is een lang proces geweest. Al van jongs af aan weet ik dat mensen worden misbruikt voor de productie van onze kleding. Ondanks dat ik dit wist, heb ik al die jaren ervoor gekozen om mijn koopgedrag hier niet door te laten beïnvloeden. Met plezier kocht ik mijn kleding bij winkels zoals de Primark. Ik stak mijn kop in het zand, en dat vond ik prima.

Op een gegeven moment moest ik toch mijn eigen gedrag en keuzes onder ogen zien. Omdat ik tegen uitbuiting ben, eet ik veganistisch en koop ik proefdiervrije cosmetica, maar op het gebied kleding veranderde er niets. Het was voor mij tijd geworden om mijn kop uit het zand te halen en om mijn koopgedrag aan te passen.

Palace of Bliss is een eerlijke modeblog geworden

Dit heeft ertoe geleid dat Palace of Bliss inmiddels een blog is geworden waar eerlijke mode de boventoon voert. In het afgelopen jaar heb ik mij verder verdiept in eerlijke mode en langzaamaan begin ik steeds meer en meer een expert te worden op dit gebied. Tijdens het Fair Fashion Festival heb ik zelfs een lezing gegeven over eerlijke mode. Er is een hele wereld voor mij opengegaan, die anders onzichtbaar zou zijn gebleven.

Eerlijke mode heeft mij de ambitie gegeven om écht iets te betekenen voor mensen en/of bedrijven die zoekend zijn naar manieren waarop ze eerlijke keuzes kunnen maken. Mijn weg naar de eerlijke mode heeft een verlangen in mij opgewekt om nog vaker te spreken over eerlijke mode en zo een spokes person te worden van eerlijke mode en bewuste lifestyle.

De uitdagingen en worstelingen

Als ik dit artikel na de vorige alinea zou afsluiten, dan zou ik absoluut niet eerlijk zijn. Ja, het afgelopen jaar heeft veel moois gebracht, maar ook veel uitdagingen en worstelingen.

Wanneer is iets eerlijk?

Zo worstel ik bijvoorbeeld nog steeds met de vraag “wanneer is een merk eerlijk?”. In mijn artikel van vorig jaar schreef ik: “Eerlijk betekent voor mij kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt van duurzame en diervriendelijke materialen. Kleding die goed is voor mens, dier en milieu.”

Hier ben ik wel wat op terug ben gekomen. Er zijn immers verschillende manieren op basis waarvan kan worden bepaald of een kledingstuk eerlijk is.

Ik heb ontdekt dat ik het te beperkend vind om alleen maar te winkelen bij merken die op alle facetten eerlijk zijn. Er zijn naar mijn mening te weinig merken die aan deze eis voldoen. Bovendien verkopen veel van deze merken kleding die niet past bij mijn smaak. Daarnaast moet ik toegeven dat mijn budget het lang niet altijd toelaat om kleding te kopen van eerlijke merken waarvan de kleding wel bij mij past.

Mijn radicaliteit is bijgesteld…

Dit heeft gemaakt dat ik heb moeten bijstellen hoe “radicaal” ik ben in de mate van eerlijkheid. Er zijn immers verschillende soorten eerlijke kleding, dus ik mag mijn spectrum best wat verbreden. Maar ook hier kom ik er niet helemaal uit. Ik blijf het moeilijk vinden om te bepalen wat voor mij doorslaggevend is.

Ik zal een voorbeeld noemen. Ik vind het moeilijk om te bepalen of aan mijn waarden voldoe, als ik een biologisch katoenen t-shirt koop van een niet eerlijk kledingmerk zoals Zara. Het shirt is dan namelijk wel van een duurzaam materiaal, maar waarschijnlijk niet tegen een eerlijk loon gemaakt. Ook met het milieu zal bij de vervaardiging, weinig rekening zijn gehouden. Is dit shirt dan toch eerlijk omdat het van biologisch katoen is gemaakt?

… of toch niet? 

Het gevolg van dit dilemma is dat ik het afgelopen jaar nauwelijks nieuwe kleding heb gekocht. Ik heb voldoende kleding in mijn kast hangen om nog een tijdje voort te kunnen, maar toch mis ik het om zo nu en dan iets nieuws voor mijzelf te kopen. Ik vind het jammer dat online kleding kopen niet echt meer aan mij besteed is, terwijl ik dit de fijnste manier van winkelen vind. Ook merk ik dat ik het jammer vind dat ik niet meer volop mee kan doen met de laatste trends.

Waarom heb ik het mezelf zo moeilijk gemaakt?

Ondanks dat ik volledig achter mijn keuze voor eerlijke kleding sta, vraag ik me soms af waarom ik het mezelf zo moeilijk heb gemaakt. Ik had prima mijn kop in het zand kunnen laten. Dan had ik nu nog naar hartenlust kunnen winkelen en kunnen dragen wat ik eigenlijk wil.

Het was bitter en zoet

Aan het einde van de dag weet ik uiteraard wel waarom ik het mij zo moeilijk heb gemaakt: ik ben tegen uitbuiting van mens, aarde en dier. Om die reden bewandel een andere weg en probeer ik de wereld een eerlijke plek te maken. Voor mij is een keuze voor eerlijke kleding daarom logisch en daar houd ik aan vast.

De conclusie van dit epistel, is dat het afgelopen jaar voor mij bitter en zoet was. Zoet want mijn keuze heeft tot veel moois geleid. Bitter, omdat ik nog op zoek ben naar een manier om mijn keuze vorm te geven.

Dat is misschien zo erg nog niet. De overstap van fast fashion naar fair fashion is er voor mij blijkbaar een die niet zonder slag of stoot gaat. De vraag wanneer iets eerlijk is en welke keuzes ik hierin wil maken, zal mij ongetwijfeld ook het komende jaar bezighouden.  Ik ben benieuwd tot welke keuzes ik het komende jaar zal komen. Wellicht dat jij mij hierbij een handje kunt helpen?

Wanneer is kleding voor jou eerlijk? Hoe maak jij je keuzes?

 

Volg:

19 Reacties

 1. Avatar for Sanne
  Sanne
  8 maart 2017 / 12:21

  Wat goed dat je je struggles hiermee deelt! Ik ben afgelopen augustus begonnen met alleen nog maar fair fashion of tweedehands kopen, en mij bevalt het goed. Ik denk veel meer na over wat ik koop en daardoor koop ik alleen dingen waar ik ook echt heel blij mee ben. Maar goed, ik was ook absoluut geen fashionista, dus ik heb denk ik minder het gevoel dat ik kleding kopen mis. Helpt het je misschien als je af en toe mooie kleding die je niet “fair” kunt vinden tweedehands koopt? Voor tweedehands kleding zijn geen nieuwe grondstoffen nodig, is geen nieuwe belasting van het milieu, en worden niet opnieuw mensen uitgebuit, misschien wel de meest duurzame optie. En ik ben heel benieuwd waarom je online winkelen niet meer leuk vindt. Ik merk juist dat ik het lastiger vind dat er nauwelijks echte winkels te vinden zijn met fair fashion, het meeste is online te koop. Ik hoop in ieder geval dat je een manier vindt om het weer leuk te gaan vinden om alleen fair fashion te kopen en het niet te veel ziet als strenge regel die je jezelf hebt opgelegd. Dan is het namelijk zo veel makkelijker vol te houden!

  • Avatar for Hailey 9 maart 2017 / 14:04

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie, Sanne! Wat goed om te lezen dat jij sinds augustus ook fair koopt en dat het bevalt! Zelf ben ik er oké meer als ik kleding tweedehands koopt en als het dan van een niet fair merk is. Precies om de reden die je zegt. Ik heb alleen gemerkt dat ik het alsnog moeilijk vind om op deze manier kleding te vinden die past bij mij smaak of bij waar ik op dat moment naar op zoek ben. Daarbij heb ik nu een aantal keer al gehad dat de tweedehandskleding die kocht, achteraf toch kapot bleek te zijn. Al met al niet hele leuke ervaringen.

   Ik houd niet per se van naar een winkel gaan om op zoek te gaan naar kleding. Dat doe ik liever online. Tweedehands is dat er wel, maar de keus is wel beperkt.

   Daarom mis ik het dat ik niet online kan winkelen bij mijn favoriete niet eerlijke merken. Daar kon ik voldoende kledingstukken vinden die naar mijn smaak zijn. Zoals ik aangaf in het artikel, verkopen lang niet alle eerlijke merken kleding die ik ook écht leuk vind. Vandaar de worsteling :-).

 2. Avatar for Linda 8 maart 2017 / 14:21

  Oh principes zijn soms zo lastig he? Van de ene kant geven ze heel duidelijk aan wat je grenzen zijn, maar die grenzen zijn helemaal niet zo makkelijk te handhaven. Als je dan wat toegeeft, krijg je misschien weer het gevoel dat je niet genoeg doet.

  Ik vind het al knap dat je inziet dat je niet te streng moet zijn. Daar heb ik zelf soms nog wat moeite mee, want waar leg je dan de grens? Uiteindelijk moet je je eigen balans gaan vinden en ik vind het heel fijn dat je die zoektocht met ons deelt, zodat we van je kunnen leren 🙂

  • Avatar for Hailey 9 maart 2017 / 14:09

   Ja, heel lastig! Precies wat je zegt, enerzijds zijn principes heel erg fijn, anderzijds zijn ze ook beperkend. En inderdaad, waar ligt de grens en ben ik nog wel geloofwaardig als ik de “fout” in ga? Leuk in ieder geval om te horen dat je mijn verhaal graag hebt gelezen!

 3. Avatar for José 8 maart 2017 / 16:31

  Wat grappig dat jij hier een artikel over schrijft vandaag, toevallig heb ik vandaag een blog gepubliceerd over precies hetzelfde dilemma: eco fast fashion of fair/slow fashion! Goed dat je durft toe te geven dat je jouw eigen waarden heb moeten bijstellen, dat is niet makkelijk en zeker niet online (waar je zo makkelijk afgemaakt wordt). Hulde!

  • Avatar for Hailey 9 maart 2017 / 14:12

   Dat is wel heel toevallig, José! Ik had ook het artikel van Kim hierover gezien! Toen had ik dit artikel al klaar liggen! Zo toevallig dat wij hier allemaal mee zitten en op hetzelfde moment ook over willen praten! Ik zou het jammer vinden als mensen mij afrekenen omdat ik eerlijk ben en mijn “zwakheden” moet inzien. Desalniettemin ben ik er dan nog steeds wel liever eerlijk erover :-).

 4. Avatar for Sofie 8 maart 2017 / 18:02

  Wat een goed en eerlijk artikel. Bij mij is het nog een voornemen om kritisch naar mijn kledingkast te kijken en meer voor fair te gaan. Maar ik kan me al helemaal voorstellen dat dit ook zal zijn waar ik tegen aan loop. Mooi om die zoektocht te lezen.

  • Avatar for Hailey 9 maart 2017 / 14:13

   Dankjewel! Ik ben benieuwd hoe het jou zal bevallen om vaker voor fair te kiezen! Houd je mij hierover op de hoogte?

   • Avatar for Sofie 9 maart 2017 / 14:19

    Ik ben ook benieuwd 🙂 Als ik veranderingen doorvoer zal ik de ervaring zeker delen op mijn blog!

 5. Avatar for KouweKleren 9 maart 2017 / 10:23

  Fijn dat je dit deelt! Herkenbare struggles! Ik koop ongeveer net zo lang fair dan jij en al verrast het me dat jij online niks kan vinden (ik mis net als Sanne juist de ‘echte’ winkels) maak ik me dan wel weer druk over de milieu-impact van het verzenden van een pakketje. Bij mij hielp het om een volgorde te bepalen. Mijn kleding moet altijd eerlijk gemaakt zijn en het liefst dan ook nog duurzaam. Daarin zijn trouwens ook weer talloze gradaties zoaks je weet. Wat dan misschien minder duurzaam is aan mijn kast compenseer ik door heel bewust minder te kopen en voor tijdloosheid en kwaliteit te kiezen (ik hou nu zelfs bij hoe vaak ik nieuwe items draag, a la de 30-wear-rule) en door veel tweedehands te kopen en bijvoorbeeld te ruilen (wat bij mij dan niet fair hoeft te zijn). Zo houd ik het leuk en betaalbaar voor mezelf, waardoor het vol te houden blijft. Ik heb zeker mijn worstelingen, maar ik voel me er zo ontzettend goed bij. Als mensen vragen waar mijn kleding vandaan komt of iets over mijn blog zeggen, maar vooral gewoon als een goede beslissing voor mezelf.

  • Avatar for Hailey 9 maart 2017 / 14:18

   Leuk om te lezen hoe jij dit doet, Hermien! En goed om te lezen dat het voor je werkt en bevalt! Het is niet per se zo dat ik online niets kan vinden. Er zijn immers genoeg eerlijke merken die online kleding verkopen. Ze verkopen alleen niet allemaal kleding die naar mijn smaak zijn, waardoor ik minder keus heb. Als ik toch iets wil vinden dat bij mij past ben ik sneller aangewezen op tweedehands en dat wordt voor een groot deel offline verkocht (is mijn ervaring).

 6. Avatar for Amke 9 maart 2017 / 13:42

  Wat goed dat je dit deelt, en herkenbaar! Ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd steeds minder kleding ben gaan kopen. Simpelweg omdat ik niet zo goed weet waar ik goed aan doe. Ik wil niet meer el cheapo (lees: niet duurzaam) shoppen, maar ik weet ook niet zo goed wat ik wel helemaal met een schoon geweten kan kopen zonder dat het een rib uit m’n lijf kost. Wat ik dus wel grappig vind om te merken is dat je her heel prima uit kunt houden met je bestaande kledingkast. Al mis ik het soms wel om – net als jij zegt – helemaal hipperdepip volgens de laatste trends rond te paraderen.

  • Avatar for Hailey 9 maart 2017 / 14:21

   Ik snap precies wat je bedoelt! Ik denk dat het ergens toch ook wel fijn is om zo nu en dan iets nieuws te kopen. Met de kleding die ik nu in mijn kast heb hangen kan ik het theoretisch gezien nog jaren volhouden, maar toch merk ik dat ik op sommige kledingstukken uitgekeken raak. Normaal gesproken zou ik dan op zoek gaan naar iets nieuws, dat heb ik het afgelopen jaar niet gedaan. Soms vind ik dat stiekem toch wel jammer!

 7. Avatar for Claire 9 maart 2017 / 21:19

  Wauw wat mooi dat je dit deelt Hailey. Fijn dat je ook niet alleen de positieve dingen deelt maar ook de struggles. Ik herken veel van wat je in je tekst zet. Ik ben nu 3 maanden bezig met het kopen van fair fashion en soms vind ik dit inderdaad ook heel lastig. Maar aan de andere kant ‘stem’ je toch met je portemonnee en wil ik mijn geld niet uitgeven aan bedrijven waar ik niet achter sta. Wel mis ik het om niet meer in trendy outfits te lopen. Het laat me ook zien dat trends mega snel veranderen maar toch voelt het gek om niet meer mee te ‘kunnen’ doen 🙂

 8. Avatar for Sara | When Sara Smiles 14 maart 2017 / 23:21

  Wat een mooi, eerlijk artikel. En zo herkenbaar, vooral je struggle met wanneer iets fair genoeg is om het ook daadwerkelijk aan te mogen schaffen van jezelf. Ik merk dat ik binnen de hele range van ‘fair’ een eerlijke productie onder goede arbeidsomstandigheden het meest belangrijk vind. Áls ik dan zou moeten kiezen, staat dat voor mij op nummer één. Daarna komt het gebruik van duurzame materialen (zowel in herkomst als in kwaliteit) en een duurzaam productieproces en daarna lokalere productie (dus minder milieu-impact vanuit transport). En nu vergeet ik waarschijnlijk alsnog tien factoren die belangrijk zijn. Maar hé, het is een begin! Ik vind dat je fantastisch bezig bent, en tof dat je jouw ervaringen zo open deelt.

  • Avatar for Hailey 15 maart 2017 / 18:05

   Wat leuk dat je mijn blogt hebt gevonden, Sara! Ik volg jou al een tijdje, dus ik vind het heel leuk om van je te horen <3. Fijn om te lezen hoe jij dit doet. Koop jij nu alleen nieuwe kleding af binnen de eerste range of varieer jij wel daar tussen?

   • Avatar for Sara | When Sara Smiles 16 maart 2017 / 10:18

    Haha ik ben je meteen gaan volgen! Blij dat ik je ontdekt heb, ik hou van je goede, sterke mening 🙂 Ik heb bovenstaand lijstje voor mezelf als leidraad, maar in de praktijk wijk ik daar soms nog vanaf, hoor. Ik ben niet altijd even consequent. Wel probeer ik nu veel tweedehands te kopen (wat overigens echt ontzettend goed lukt!) en verder natuurlijk het liefst van merken die zowel eerlijk als duurzaam zijn. Maar meestal kom ik dan met mijn stijlbehoeftes in zo’n hoge prijsklasse terecht, dat het niet altijd haalbaar is. In zo’n geval ga ik soms voor een tussenoplossing: of eerlijke productie of duurzame materialen (maar meestal liever niet alleen voor het laatste).
    Waar let jij het meest op? Of heb je niet een bepaalde hiërarchie in je hoofd en probeer je gewoon per moment zo goed mogelijk te doen?

 9. Avatar for Mariëlle 19 maart 2017 / 18:42

  Wat mooi! Ik vind het alleen al super goed dat je je er zo bewust van bent en er veel aan doet. Ik heb sowieso geen kleding meer met dierlijke ‘onderdelen’, helaas wel nog wat schoenen, maar die loop ik af. Ik ben verder bezig met minimaliseren en dat helpt me héél erg om geen kleding meer te kopen. In januari heb ik wel nog best wat items gekocht bij fast fashion ketens, maar goed ik kan nu dan nog even vooruit. Alles wat ik nu nieuw ga kopen, wil ik fair fashion doen. Het zal hierdoor langer duren (helaas, want ik ben niet zo geduldig eigenlijk haha), maar ik heb natuurlijk ook niet het geld om gelijk alles te vervangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *