Follow my blog with Bloglovin

Duurzame Materialen Gids

Duurzam textielsoorten overzicht - Duurzame Materialen Gids

Op deze pagina vind je een Duurzame Materialen Gids. Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop kleding duurzaam en eerlijk kan zijn, is als het is gemaakt van duurzame en eerlijke materialen. Doordat er flink wordt geïnnoveerd op het gebied van duurzame textielsoorten, is er al een ruim scala aan duurzame materialen beschikbaar. Met deze Duurzame Materialen Gids heb jij een handig overzicht van welke materialen duurzaam zijn en waarom.

Mocht je nou nog een toffe duurzame en vegan stof kennen die niet in de wijzer is opgenomen, stuur me dan even een mailtje (info @ byhailey.nl), dan voeg ik hem toe!

Duurzame Materialen Gids

Bamboe

Dit is duurzame plant die weinig nodig heeft om snel te groeien. Het is een van de snelst groeiende planten ter wereld. Bamboe heeft enkel zonlicht en regenwater nodig om snel te kunnen groeien. Jaarlijks kan het gemiddeld vier keer worden geoogst. Doordat bamboe van zichzelf een antibacteriële stof aanmaakt, heeft het geen pesticide of kunstmest nodig om gezond te groeien. Daarnaast helpt bamboe ook tegen het broeikaseffect doordat meer CO2 dan de gemiddelde boom opneemt.

Een nadeel van bamboe is overigens wel dat er 1. soms gewone bossen gekapt worden om ruimte te maken voor bamboe en 2. bij de meest voorkomende manier om bamboe te verwerken tot textiel, er chemicaliën gebruikt worden die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Meer weten over bamboe? Lees dit artikel!

Biologisch katoen

Katoen is een van de meest vervuilende textielsoorten omdat er veel pesticiden, kunstmest en andere chemicaliën nodig zijn om deze gezond te laten groeien. Bij biologisch katoen wordt geen gebruik gemaakt van dit soort chemische en synthetische middelen. Wel wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals andere insecten en plantenextracten. Tevens mag er bij biologisch katoen geen gebruik worden gemaakt van genetisch gemodificeerde katoenplanten.

Een nadeel van biologisch katoen is dat het, net als gewoon katoen, veel water nodig heeft om te groeien.

Biologisch linnen

Linnen is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van vlas. Dit is een van de oudste planten ter wereld. Biologisch linnen wordt verbouwd zonder gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden. Verder is de meeste biologische vlas afkomstig uit Europa. Hierdoor is er veel toezicht op de wijze waarop het vlas wordt verbouwd en verwerkt.

Gerecycled katoen

Dit is een milieuvriendelijk optie, omdat er geen nieuw katoen voor geteeld hoeft te worden. Hierdoor komen er ook niet opnieuw zware chemicaliën aan te pas. Het recyclen van katoen bespaart water en energie.

Een nadeel van het recyclen van katoen is dat de katoenvezels vaak korter zijn. Op dit moment is het technisch mogelijk om hiervan goed textiel te maken. Daarom wordt biologisch katoen vaak gemixt met andere materialen om er een stevig textiel van te maken.

Gerecyclede koffiebonen (S.Café)    

De drab die je overhoudt nadat je een kopje koffie hebt gezet, kan worden hergebruikt om een textiel van te maken. Textiel gemaakt van gerecyclede koffiebonen voelt zacht en licht aan.

Een nadeel van deze textielsoort is dat het moet worden gemengd met andere materialen. Op dit moment wordt S.Café gemixt met gerecyclede PET-flessen

Gerecycled PET

Een manier om de plastic soup tegen te gaan, is door plastic flessen (PET) te recyclen tot textiel. Dit wordt gedaan door de flessen eerst op te snijden tot kleine snippers. Hiervan kunnen draden worden gesponnen, die tot een textiel worden geweven. Van ongeveer 25 PET-flessen kan één yogabroek worden gemaakt. Vooral voor sportkleding is gerecycled PET populair omdat het zacht aanvoelt en luchtig is. Ook wordt fleece veelal gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Meer lezen over yogakleding gemaakt van gerecyclede PET-flessen? Lees dit artikel.

Gerecycled polyester

Polyester kun je recyclen door van het oude polyester eerst kleine bolletjes te maken. Deze worden uiteindelijk verwerkt tot polyester snippers, welke gesmolten en geweven kunnen worden tot een nieuw stuk textiel.

Hennep

Net als bamboe is hennep een zeer duurzame grondstof en een van de snelst groeiende planten ter wereld. Het heeft weinig water nodig om te groeien. Daarnaast heeft hennep van nature een antibacteriële werking waardoor het geen pesticide en kunstmest nodig heeft om te groeien. Daarnaast zijn de wortels van de hennepplant erg lang. Dit zorgt ervoor dat het op verschillende soorten bodems gezond kan groeien en bovendien bodemerosie kan tegengaan. Ook is hennep erg sterk. Hennepvezels zijn wel tien keer sterker dan de vezels van katoen, waardoor het veel langer meegaat.

Meer lezen over textiel gemaakt van hennep? Lees dit artikel.

Lyocell / Tencel

Lyocell is een natuurlijke kunstvezel. Lyocell wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Houtsnippers worden met behulp van chemicaliën verwerkt tot een vloeistof waarvan draden gesponnen kunnen worden.

De namen Lyocell en Tencel worden vaak door elkaar gebruikt. Dit komt omdat Tencel de gepatenteerde naam is voor de productietechniek die het Zwitserse bedrijf Lenzing heeft ontwikkeld.

Lyocell of Tencel is, ondanks het chemische proces dat eraan te pas komt, toch duurzaam omdat het in een gesloten systeem wordt gemaakt. Hierdoor wordt het water en de chemicaliën opgevangen en hergebruikt. Het deel dat niet hergebruikt kan worden, wordt zo nodig veilig verwerkt alvorens het in de natuur terecht komt.

Verder is het hout dat voor Tencel wordt gebruikt afkomstig uit speciaal beheerde bossen die het FSC-keurmerk hebben.

Kleding van Lyocell/ Tencel voelt aan als zijde, valt mooi en heeft minder snel last van vieze luchtjes.

Sinasappelzijde

Dit wordt gemaakt van de schillen van sinaasappels die zijn gebruikt voor hun sap. Deze schillen zouden normaliter worden weggegooid. De sinaasappelschillen zijn vooral afkomstig uit Sicilië. Hier is de sinaasappel zeer populair wat jaarlijks resulteert in 70.000 ton aan sinaasappelafval. Het Italiaanse bedrijf Orange Fiber heeft een manier gevonden om van deze schillen textiel te maken. Dit wordt gedaan door chemicaliën toe te voegen die ervoor zorgen dat de schillen uiteenvallen in draden. Van deze draden kan textiel worden gesponnen, die net zo zacht en luxe is als gewoon zijde.

Modal

Modal is een natuurlijke kunstvezel die wordt gemaakt van beukenhout. Het beukenhout wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen. Het voordeel van beukenhout is dat het snel groeit en weinig water nodig heeft. Daarnaast kan bijna alles van de boom worden gebruikt in het proces om er modal van te maken.

Het nadeel van modal is dat er veel chemicaliën nodig zijn om van de houtsnippers textiel te maken.

Pinatex

Dit is leer dat wordt gemaakt van ananasbladeren. Het is daarom een duurzaam en bovendien diervriendelijk alternatief voor leer. Pinatex is een bijproduct van de ananasoogst, waardoor er geen extra land, water of pesticiden nodig zijn voor de productie.

Het materiaal is sterk en licht. Momenteel wordt het al veelvuldig gebruikt in schoenen en tassen. Vaak ruiken de producten die zijn gemaakt van Pinatex ook nog een beetje naar ananas.

Soja

Dit is een natuurlijk eiwit dat wij vooral kennen uit de voedselindustrie. Je kunt er echter ook kleding van maken. De textiel wordt gemaakt van de omhulsels van de bonen die overblijven bij de voedselproductie. Hierdoor is er geen extra sojateelt nodig voor de textielindustrie. Kleding van soja voelt zijdezacht en kan gemakkelijk op lage temperaturen worden gewassen.

Vegan leer

Dit is een alternatief voor dierlijk leer. Dit wordt vaak gemaakt van synthetische materialen zoals Polyurethaan (PU), Kydex en in sommige gevallen ook PVC. De productie van deze materialen is niet per se duurzaam, maar de levensduur hiervan is wel groot. Daarnaast is dit materiaal vrij van dierenleed.

Pin voor Later - Duurzame Materialen Gids

Duurzam textielsoorten overzicht - Duurzame Materialen Gids