Follow my blog with Bloglovin

Duurzaam wassen met Seepje

In dit artikel vind je een review van de duurzame wasmiddel van Seepje

Afgelopen dinsdag vertelde ik je dat duurzaam wassen een makkelijke manier is om duurzamer om te gaan met kleding. Immers, als je minder of zuiniger wast, verbruik je minder water en energie wat direct een positieve invloed heeft op het milieu. Hoe dan ook zal je op een gegeven moment toch een was moeten draaien. Gelukkig kan je hierbij de keus maken voor een duurzaam wasmiddel. Ik testte onlangs het wasmiddel van het duurzame merk Seepje. Of mijn was schoon is geworden, vertel ik je hieronder!

Hoe Seepje begon

Seepje is een Haags merk van was- en reinigingsproducten dat in 2013 is opgericht door Melvin en Jasper. Hun avontuur begon toen zij op televisie zagen dat mensen in Nepal natuurlijke zeep maakten van vruchtenschillen. Dit vonden ze zo’n inspirerend verhaal dat ze besloten om hun studiefinanciering bij elkaar te schrapen om een lading wasschillen naar Nederland te halen. Zo wilden ze niet alleen een mooi duurzaam wasmiddel maken, maar ook meewerken aan goede de werk- en leefomstandigheden in Nepal. Hun besluit om hun stufi te investeren, bleek een goed besluit, want inmiddels zijn er negen verschillende Seepjes die verkrijgbaar bij ruim 1100 winkels in Nederland en België.

Wat is dat? Wassen met was schillen?

DSC01779 - Duurzaam wassen met Seepje

De missie van Seepje is om een schonere én mooiere wereld te creëren.  Dat doen ze door de beste was- en reinigingsproducten te maken op basis van de Sapindus mukorossi vrucht. Deze vrucht komt voor in Nepal en bevat saponine. Dit is een natuurlijk zeep die vrij komt wanneer de schillen in contact komen met water.

Net als synthetische wasmiddelen maakt de zeep die afkomstig is van Sapindus mukorossi hartstikke goed schoon, alleen is dit beter voor het milieu. Het bevat namelijk geen chemische en synthetische stoffen die in het riool komen tijdens jouw wasbeurt. Alle ingrediënten zijn 100% biologisch afbreekbaar .

Seepje verkoopt naast de wasschillen ook vloeibare wasmiddelen die zijn gemaakt van de wasschillen. De vloeibare Seepje wasmiddelen bestaan voor 80% uit superschillen-extract, de allesreinigers voor 90%. Aan deze producten zijn nog een aantal andere natuurlijk ingrediënten toegevoegd. Als je hiernaar benieuwd bent, kun je het beste de ingrediëntenlijst op de website van Seepje bekijken.

Eerlijk en goede arbeidsomstandigheden

Voor het oogsten van de schillen werkt Seepje samen met Hari, een Nepalese schillenboer. Met hulp van zijn medewerkers oogst hij voor Seepje de schillen. Inmiddels heeft Seepje een WFTO (World Fair Trade Organization)-certificering afgerond. Dit fair trade certificaat waarborgt dat de boeren die werkzaam zijn voor Seepje een eerlijk loon verdienen en werken onder goede arbeidsomstandigheden. Zo draagt Seepje bij aan goede en eerlijke werkgelegenheid in Nepal.

Ook in Nederland draagt Seepje haar steentje bij. Ze werkt namelijk samen met Siza, een sociale werkplaats in Arnhem. Zij verpakken alle schillen en zorgen voor de kleine distributie. Meer informatie over de werkwijze van Seepje lees je in het uitgebreide jaarverslag dat zij op hun website hebben gepubliceerd.

Mijn ervaring met Seepje

Van Seepje heb ik drie producten gekregen om uit te testen: namelijk het wasmiddel voor de witte en de bonte was in de “vers geperste lentegeur” en de wasschillen in de geur “gewoon neutraal”.

Seepje vloeibare wasmiddel

DSC01798 - Duurzaam wassen met Seepje

De verpakking van de vloeibare wasmiddelen is gemaakt van oude Engelse melkflessen en bestaat voor 96% uit gerecycled plastic. Ik vind de verpakkingen er mooi en modern uit zien!

Het wasmiddel heeft een frisse citroengeur. Na het wassen heeft mijn wasgoed ook een lichte hint van deze geur. Niet heel sterk zoals dat met gewone wasmiddelen wel kan zijn, maar het ruikt zeker heerlijk fris. Verder is mijn was keurig schoon geworden, precies zoals je dat zou verwachten.

De fles heeft een handig schenktuitje en je kunt de dop gebruiken om het wasmiddel af te meten. Heel handig!

DSC01791 - Duurzaam wassen met Seepje

Seepje wasschillen

DSC01781 - Duurzaam wassen met Seepje

Bij de wasschillen zit een zakje waarin je de wasschillen kunt doen. De schillen zelf voelen wat plakkerig aan. Ik vond het toch een beetje een gek idee dat deze schillen mijn was zouden moeten doen. Doordat de schillen de geur “gewoon neutraal” hebben, rook mijn was ook niet ergens naar na het wassen. Dat vond ik eigenlijk wel jammer. Hierdoor heb ik namelijk niet echt het idee dat de wasschillen hun werk  hebben gedaan. Mijn was is overigens wel schoon geworden, maar aangezien ik geen was heb gedraaid met enorme vlekken, was dat ook wel te verwachten.

Seepje heeft ook wasschillen die wel een geurtje hebben. Wellicht dat die meer de indruk geven van een schone was.

Conclusie Seepje wasmiddel

Ik ben erg enthousiast over de vloeibare wasmiddelen van Seepje. Ze ruiken lekker en doen hun werk goed. Helaas heb ik nog niet echt een goede indruk gekregen van de wassschillen in de geur gewoon neutraal, doordat ze de was niet de frisse geur hebben gegeven waar ik van houd. Wellicht dat andere schillen dat wel doen.

Ik vind het heel tof dat Seepje de was doen modern en duurzaam heeft gemaakt en dat zij daarbij een positieve bijdrage levert aan de werkgelegenheid in Nepal en Nederland. Dat Seepje ervoor zorgt dat mijn wasjes minder milieubelastend zijn is voor mij een enorme pre! Seepje blijft daarom zeker bij mij in het washok staan!

Zelf Seepje proberen? 

De producten van Seepje zijn zowel online als in diverse winkels verkrijgbaar.

Een fles vloeibare Seepje van 1,15 liter kost € 8 ,95 en is goed voor ongeveer 23 wasbeurten. De wasschillen kosten tussen de € 7,95 en € 9,95 en daar gaan ongeveer 30 wasbeurten uit.

Heb jij al eens de producten van Seepje geprobeerd?

 

Ik heb de producten uit dit artikel van Seepje gekregen. Waarvoor veel dank!

Volg:
Deel deze blog!

6 Reacties

 1. Avatar for Liset - Beautydagboek 12 november 2017 / 10:03

  Ik ben hier dus al tijden benieuwd naar! Het concept erachter vind ik fijn en ik zou graag voor een duurzame was kiezen. Toch ben ik wel nieuwsgierig of een hele vuile was hier ook schoon van wordt (ook op 30 graden?). Zeker met het oog op de vieze kinderkleding die ik was (modder- en stiftvlekken), vraag ik me af of het hier ook goed voor werkt. Wil het wel eens proberen!

  • Avatar for Hailey 14 november 2017 / 14:53

   Ik snap je vraag heel goed, Liset! Ik ben ervan overtuigd dat de vloeibare zeep hele vuile was ook schoonmaakt op 30 graden. Doordat de wasschillen een neutrale geur hebben, rook mijn was niet zo fris en fruitig zoals ik dat gewend ben van een normaal wasmiddel. Maar het heeft inmiddels ook mijn ondergoed bijvoorbeeld schoongewassen, dus ik denk wel dat het ook werk bij vieze kinderkleding!

 2. Avatar for Mariëlle 12 november 2017 / 11:35

  Ik ben hier zoooo benieuwd naar, ik wil het echt eens gaan proberen!!

 3. Avatar for Jessica J. 12 november 2017 / 11:37

  Ik heb Seepje al gezien bij Juttu hier in Antwerpen, maar heb nog niets mee naar huis genomen. Ik vind de wasschillen ontzettend interessant! Misschien dat ik die maar eens probeer als m’n flessen van Marcel’s Green Soap op zijn. 🙂

  • Avatar for Hailey 14 november 2017 / 15:04

   Heeft Marcel’s Green Soap ook wasmiddel? Dat wist ik niet! Hoe bevalt die?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *