Follow my blog with Bloglovin

Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam

Denim city Amsterdam

In De Hallen in Amsterdam zit een duurzaam project waar ik ontzettend blij van word genaamd Denim City Amsterdam. Bij Demin City vindt onderwijs, onderzoek en ondernemerschap gericht op het verduurzamen van de jeansbranche plaats. Aangezien de jeans niet alleen het populairste kledingstuk ter wereld is, maar ook een van de meest vervuilende, is Demin City absoluut een must in fashion land!

Waarom zijn duurzame jeans nodig?

Denim city Amsterdam3 1440x962 - Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam 

De laatste tijd heb ik met enige regelmatig geblogd over duurzame jeans. Zo deelde ik 9 duurzame jeansmerken, tips om duurzaam om te gaan met je jeans, en ik liet je nadenken over de mate van duurzaamheid van jouw jeans. Jeans zijn ontzettend geliefd bij mensen over de hele wereld. Tegelijkertijd kost de productie van één paar jeans 7000 liter water. Het katoen waarvan de jeans wordt gemaakt wordt behandeld met bestrijdingsmiddelen. Daarnaast worden jeans ook geverfd en gebleekt alvorens wij ze kunnen kopen. Dit is allemaal zeer belastend en vervuilend voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat een jeans de populaire versleten look krijgt, wordt deze gezandstraald, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de werknemers die dit dagelijks doen. Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de zo geliefde jeans te produceren.

Wat is Denim City?

Denim city Amsterdam2 1440x962 - Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam

In maart 2013 zijn diverse iconen in de denim industrie samengekomen in Amsterdam om te spreken over de toekomst van denim. Onder leiding van wijlen Eberhard van der Laan is toen een belangrijk besluit genomen: Amsterdam denim hoofdstad van de wereld maken en de denimindustrie veranderen.

Zogezegd, zo gedaan. In 2014 werd Denim City Amsterdam een feit. De missie van Denim City is “to take denim toward a Brighter Blue”. Dit wordt gedaan door middel van onderwijs en samenwerkingsprojecten die allemaal bijdragen aan duurzame innovaties op het gebied van denim.

Wat kun je doen in Denim City?

Denim city Amsterdam5 1440x962 - Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam

Een tijdje geleden werd ik door Fashion Revolution Day en Denim City Amsterdam uitgenodigd voor een rondleiding. Denim City is namelijk toegankelijk voor het publiek en het is zeker een bezoekje waard! Je krijgt namelijk een kijkje in de wereld van de denimindustrie en kunt zo zelf ervaren hoe denim duurzamer wordt gemaakt.

In het innovatiecentrum, Denim City Blue Lab, kreeg ik te zien hoe er wordt gewerkt aan duurzaam denim. Zo zag ik hoe “raw denim” eruitziet. Dit is denim dat nog niet bewerkt is. Het was interessant om te zien dat een onbewerkte jeans er totaal anders uitziet dan dat wat we gewend zijn. Onze tourguide vertelde ons dat raw jeans bijna niet worden verkocht; mensen vinden het simpelweg niet mooi omdat het er te netjes uit ziet.

De versleten jeans look is daarom essentieel voor de verkoop van jeans. Ik mocht ervaren hoe het is om met de hand een versleten look te creëren. Heel leuk voor een keer, maar veel te arbeidsintensief als je dat dag in dag uit moet doen! Als je op de link klik dan zie je me in een Instagram Story aan het werk.

Denim City Amsterdam 

Gelukkig wordt er op dit gebied veel geïnnoveerd en kan de versleten look ook worden gemaakt doormiddel van een laser en een O3 wasmachine. Ter demonstratie werd een groepsfoto van de deelnemers heel vakkundig op een stuk denim gelaserd. Heel grappig dat ik ben vereeuwigd op een stuk jeans! Wie had dat ooit gedacht!?

Denim city Amsterdam4 1440x962 - Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam

Naast het Blue Lab vindt je bij Denim City ook een Archief, met allerlei historische stukken en informatie over denim. Verder is hier ook de Jeans School, de driejarige opleiding tot jeans maker, en de werkplaats, Demin City Workshop, gevestigd. Uiteraard kun je ook bij Denim City terecht voor een nieuwe jeans. In hun winkel verkopen ze jeans van wel 20 verschillende merken. Genoeg keus dus!

Denim city Amsterdam 1440x962 - Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam

Denim city Amsterdam 1 1440x962 - Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam

Denim city 7 1440x962 - Ontdek de wereld van de duurzame jeans @ Denim City Amsterdam

Zelf Denim City Amsterdam ervaren? 

Ben je benieuwd naar Denim City Amsterdam en wil je het zelf ervaren. Dat kan! Neem gerust een kijkje op de website van Denim City Amsterdam voor meer informatie over hun activiteiten en rondleidingen.

Heb jij al eens een bezoekje gebracht aan Denim City Amsterdam?

Volg:
Deel deze blog!

2 Reacties

 1. Avatar for Jessica J. 26 februari 2019 / 10:38

  Dit vind ik erg interessant! Inderdaad, iedereen draagt jeans, maar weinig mensen staan maar stil bij de duurzaamheid ervan. Ik heb toevallig gisteren pas een jeans besteld. Geen duurzaam merk, maar een Levi’s. Die schijnen járen mee te gaan zonder hun pasvorm te verliezen, dus op die manier is het dan toch een béétje duurzaam.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   26 februari 2019 / 21:00

   Dan heb je alsnog een bewuste keus gemaakt en dat is al heel duurzaam! Beter dat je een minder duurzame broek koopt die je jaren draagt, dan een duurzame die je nooit draagt. Hopelijk bevalt de broek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *