Follow my blog with Bloglovin

De waarheid over vlees: wat niemand wil zien, maar wel zou moeten zien

Waarheid over vlees

 

Waarheid over vlees - De waarheid over vlees: wat niemand wil zien, maar wel zou moeten zien

Vandaag is de eerste dag van de VeganChallenge. Ter voorbereiding op deze Challenge was ik vorig weekend te gast bij een vegan paasbruch. Deze werd georganiseerd door de zusjes Loulou en Isabella van Go With the Glow”. Tijdens deze brunch wilden zij op een leuke en positieve manier laten zien dat veganistisch eten lekker is en niet moeilijk is om te bereiden. Ook lieten zij een filmpje zien waarin werd getoond wat er met je vlees gebeurt voordat het op je bord belandt. Dit filmpje was afgrijselijk. En dat is precies de reden waarom iedereen dit filmpje eigenlijk zou moeten zien.

Het lijkt niet op vlees

Zoals ik ook in dit artikel vertelde, heeft het een tijd geduurd voordat ik uiteindelijk vegetariër ben geworden. Behalve dat ik vlees lekker vond smaken, kon ik het eten van vlees lang rechtvaardigen doordat het vlees in de supermarkten niet lijkt op een dier. Een biefstuk doet immers niet denken een zwart witte koe. Zo kon ik gedachteloos vlees blijven eten en hoefde ik mij ook niet schuldig te voelen.

Een dier wordt gedood

Uiteindelijk nam de ratio het over en was deze gedachteloosheid niet langer houdbaar voor mij. Een dier moet gedood worden wil ik het kunnen eten. Alleen al in Nederland worden jaar meer dan 553 miljoen (!!) dieren per jaar geslacht. Dat zijn 1,51 miljoen dieren per dag. Per uur zijn dat er 62.917. Per minuut 1.049. Dat is alleen al in Nederland. Kan je nagaan hoeveel dieren er dagelijks wereldwijd sterven. Dat zijn er ontelbaar veel.

En dat het dier gedood moet worden om op je bord te belanden,  is maar een klein deel van het leed dat gepaard gaat met de vleesindustrie. Zo worden ze onder verschrikkelijke omstandigheden gehouden en worden ze onderworpen aan pijnlijke ingrepen zoals onverdoofd castreren.

Zodra de dieren naar de slacht gaan, sterven ze geen vredige dood. In de laatste minuten van hun leven worden de dieren vaak mishandeld. Kippen worden de hersens geslagen of geëlektrocuteerd, de kelen van koeien worden doorgesneden, in varkens wordt ter voorbereiding op de slacht alvast gesneden. Dit onverdoorfd en bij bewust zijn. Denk je eens in. De angst en de pijn die dit met zich mee brengt. Denk je eens in dat jij op zo’n gruwelijke manier zal sterven? Dat gun je toch niemand?

Een geïnformeerd besluit

Misschien weet je wel dat dit de weg is die jouw vlees aflegt voordat het in je ijskast belandt. Misschien weet je het niet. Misschien komt dat omdat je nooit met deze informatie bent geconfronteerd. Misschien komt dat omdat je het nooit eerder hebt willen zien.

Ik heb lang getwijfeld of ik deze blogpost wilde schrijven. Ik wil graag dat Palace of Bliss een positief stukje is op het web. Ik wil niemand mijn levensstijl opdringen. Maar tegelijkertijd is bewust leven ook onderdeel van Palace of Bliss. En daarom zie ik het wel tot mijn doel dat jij je ervan bewust bent wat er met de dieren gebeurt voordat ze op jouw bord belanden. Besluit je daarna alsnog om vlees te eten. Dan is dat prima. Ieder zijn eigen keus. Ik veroordeel je niet. Maar dan is dit wel een goed geïnformeerd en bewust besluit geweest.

Bekijk het zelf: farm to fridge

En ja, omdat ik het belangrijk vind dat jij deze goed geïnformeerde en bewuste keus maakt, toon ik je dit filmpje. Dit laat je zien welke weg jouw vlees moet afleggen om in je ijskast te belanden. Wees gewaarschuwd, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

 

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat dit leed schuil gaat achter de vleesindustrie en kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten. Dat is zeer goed nieuws! En let wel, je hoeft niet meteen veganist te worden. Alle beetjes helpen. Door alleen al één dag per week geen vlees te eten spaar je tientallen levens en belast je bovendien ook het milieu minder. Op zo een laagdrempelige manier kan je al je steentje bijdragen.

Wist jij al hoe het er aan toe gaat in de slachthuizen?

Volg:

3 Reacties

  1. Avatar for Tal Daniel 6 september 2017 / 12:13

    Heel goed artikel! Er zou eigenlijk meer over moeten worden geschreven. Dat filmpje ook.. echt schokkend. Ga zo door 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *