Capsule wardrobe: wat is het, wat zijn de voordelen en is het wat voor mij?

Capsule wardrobe: wat is het, wat zijn de voordelen en is het wat voor mij?

is een capsule wardrobe iets voor mij

Het principe van een uitpuilende kledingkast is  veel vrouwen niet onbekend. Bij mij gaat het eerlijk gezegd niet anders. Enerzijds komt dit, zonder enige twijfel, omdat mijn kledingkast te klein is. Anderzijds zou dit kunnen komen doordat ik een tikkeltje teveel kleding bezit. Deze kledingberg is het restant van het leven dat ik had voordat ik mij verdiepte in fair fashion en de duurzame levensstijl. De laatste tijd vraag ik mij steeds vaker af of het geen tijd wordt om de bezem door mijn kast te halen en maar een beperkt aantal kledingstukken over te houden. Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in het principe van de capsule wardrobe. Wat het is, wat de voordelen zijn én of het wat voor mij is, lees je hier.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een kledingcollectie met een beperkt aantal essentiële kledingstukken (broeken, rokken, shirts en jassen), die niet modegevoelig zijn. Je kunt de collectie per seizoen afwisselen met kledingstukken die bij dat seizoen passen. Alle kledingstukken uit je capsule wardrobe moeten bij elkaar passen, zodat je makkelijk kunt combineren. De kleding uit de capsule wardrobe moeten het mogelijk maken voor jou om voor iedere gelegenheid een passende outfit samen te stellen.

Het aantal kledingstukken in je capsule wardrobe

Doordat een capsule wardrobe maar uit een beperkt aantal kledingstukken bestaat, moet je bepalen hoe groot je collectie is. Hoeveel kledingstukken je precies hebt, is afhankelijk van het soort capsule wardrobe die je maakt.

Er zijn namelijk verschillende manieren die je kunt hanteren.

Per seizoen een nieuwe capsule wardrobe

Project 333 is een bekende caspule wardrobe waarbij je 33 kledingstukken én accessoires uitkiest die je 3 maanden draagt en daarna weer afwisselt met 33 nieuwe kledingstukken. Dit kan kleding zijn die je al had of nieuw gekochte items. Zo kun je per seizoen een nieuwe capsule wardrobe maken.

Bij de methode van Unfancy kies je per seizoen 37 kledingstukken, inclusief schoenen, maar exclusief accessoires, tassen en werk- en sportkleding. Net als bij Project 333 vernieuw je je capsule wardrobe iedere drie maanden bij de wisseling van de seizoenen.

Old out, new in

Een andere mogelijkheid is om eerst je kledingkast uit te mesten en dan daarna te bekijken hoeveel favoriete kledingstukken je overhoudt. Dat is het aantal waaruit je capsule wardrobe bestaat. Koop je iets nieuws, dan moet er ook iets anders weg om het aantal gelijk te houden.

Kies zelf wat voor je werkt

Je kunt ook zelf een getal kiezen en je garderobe daarop aanpassen. Als je googelt op capsule wardrobe zal je zien dat een getal tussen de 30 – 42 het meest gebruikelijk is voor een capsule wardrobe.

De voordelen van een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe heeft meerdere voordelen, die mij als muziek in de oren klinken.

 1. Overzicht en opgeruimd

Doordat je maar een beperkt aantal kledingstukken in je kast hebt, heb je altijd een overzichtelijke en opgeruimde kledingkast.

 1. Alleen kledingstukken waar je van houdt

Bij het maken van je capsule wardrobe kies je, als het goed is, alleen voor kleding waar je van houdt en waar je je ook prettig in voelt. Een capsule wardrobe zorgt er dus voor dat er altijd kleding in je kast hangt die je graag draagt.

 1. Geen keuzestress

Doordat je bewust hebt gekozen welke kleding je in je kast hebt en al hebt nagedacht over de combinaties die je hiermee kunt maken, zal je minder keuzesstress hebben als je voor je kast staat.

 1. Minder snel trendgevoelige kleding kopen

Doordat je een beperkt aantal tijdloze en kwalitatieve items in je kast hebt hangen, zal je minder snel geneigd zijn om trendgevoelige kleding te kopen.

 1. Less = more

Door minder kleding in je kast te hebben, zal je je realiseren dat je er ook goed uit kunt zien als je minder kleding hebt. Dit draagt bij aan een opgewekt en bovendien ook opgeruimd gevoel, wat altijd voordelig is!

Is een capsule wardrobe wat voor mij?

De voordelen van een caspule wardrobe klinken wel erg aantrekkelijk als je het mij vraagt. Een overzichtelijke kast, minder keuzestress. Als ik dat zo hoor denkt een deel van mij meteen “DOEN!”. Maar een ander deel van mij is toch niet zo enthousiast.

Een capsule wardrobe zal in mijn geval namelijk ook betekenen dat ik van best veel kleding afscheid moet nemen. Ik twijfel eerlijk gezegd of ik daar klaar voor ben. Deels ook omdat ik de meeste van mijn kledingstukken niet meer zo vaak draag, sinds ik freelance als sport- en yogadocent werk. Op dagen waarop ik alleen les geef en geen gewone afspraken heb, draag ik geen “gewone” kleding. Ik zou het jammer vinden als ik minder keus heb op de dagen waarop ik wél gewone kleding draag. Daardoor twijfel ik of een capsule wardrobe bij mij past.

Wat ga ik wel doen?

Tegelijkertijd weet ik zeker dat er nu nog kleding in mijn kast hangt, die ik niet draag en die ik ook niet zal missen. Daarom heb ik besloten om eerst flink de bezem door mijn kast te halen en kritisch te bekijken wat er onderaan de streep over blijft. Zijn dit veel meer dan 40 items, dan overweeg ik het “old out, new in” systeem te gebruiken. Dus iedere keer als er een nieuw item wordt gekocht, gaat een oud item naar het goede doel of op Marktplaats. Zo voorkom ik in ieder geval dat mijn kast uit zijn voegen springt.

Mocht het nou zo zijn dat ik na mijn swipe 40 of minder favoriete items overhoudt, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ik de capsule wardrobe toch een kans geef. De swipe en het resultaat daarvan zal ik hoe dan ook delen op Palace of Bliss, dus stay tuned als je benieuwd bent naar het vervolg!

Heb jij al een capsule wardrobe?

Volg:
Share:

13 Reacties

 1. Avatar for Hermien - KouweKleren 9 augustus 2017 / 11:20

  Ik denk dat het belangrijk is om te bepalen wat je doel is, als je aan zoiets begint. Een overzichtelijkere kast, minder kopen (om duurzame of financiële redenen), je stijl ontwikkelen. Als je dat weet, is het makkelijker om een methode te kiezen die bij je past. Ook het creëren van meer kastruimte kan al zorgen dat je meer overzicht hebt en daarom je garderobe beter benut.

  Ik ben geen voorstander van kopen om het kopen, maar ook niet van minderen om het minderen. Voor mij werkt het daarom om een lijst te maken van al mijn kleding. Dat geeft niet alleen inzicht in hoeveel ik heb, maar ook in wat ik graag draag en waarom. Het helpt om mijn smaak beter te leren kennen en wat ik heb meer te waarderen. Kleding doe ik het liefst pas weg als ik er een goede bestemming voor heb, omdat weg uit mijn kast niet betekent dat de wereld er vanaf is. Ik probeer bij nieuwe kleding ook al te bedenken hoe lang ik er plezier van ga hebben en wat ik ermee moet als dat niet meer zo is. Dat behoed me voor te trendgevoelige aankopen – die wil niemand over een poosje immers meer. Met tweedehands ben ik wat makkelijker in het rouleren, dat houdt het leuk om af te wisselen.

  Ik ben heel benieuwd welk pad je inslaat!

  • Avatar for Hailey 9 augustus 2017 / 11:26

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie, Hermien! Heel nuttig om te lezen hoe jij erin staat! Goed punt dat minderen om het minder ook niet heel zinvol is. Mijn idee is achter iets weg doen wanneer ik iets nieuws koop, is dat ik zo’n aankoop ook echt nodig moet hebben. Het is naar mijn mening verspilling om iets weg te doen dat nog goed is en waar je nog van houdt. Heb jij een capsule wardrobe of dat niet?

 2. Avatar for Linda 9 augustus 2017 / 11:29

  Ik vind een capsule wardrobe ook heel inspirerend, maar aangezien ik écht van afwisselen hou is het zo niets voor mij. Het nieuw in systeem ook niet. Wat ik wel doe is een paar keer per jaar een kastopruiming houden en dan selecteer ik alles wat ik wil gaan verkopen. Ik bouw nu aan een stijlvolle en duurzame garderobe. Daar pin ik geen formaat en aantallen aangaat. En ondertussen blijf ik vooral zeggen dat mijn kast veel te klein is, en lekker afwisselen 🙂

  • Avatar for Hailey 15 augustus 2017 / 23:55

   Leuk om te lezen hoe jij dat doet, Linda! Ik snap goed dat een capsule wardrobe niet voor je werkt. Als je houdt van veel variatie dan is het niet zo passend. Tenzij je besluit om iedere drie maanden een nieuwe capsule wardrobe te maken zoals Unfancy. Maar ja, dat is misschien niet zo duurzaam, haha!

 3. Avatar for Linda - Zaailingen 9 augustus 2017 / 12:34

  De aantallen vind ik niet zo belangrijk, Volgens mij is er niets mis met een grote garderobe als jij daar blij mee bent. Alleen maar wegdoen om het wegdoen, zou ik niet doen. Doe alleen weg wat je toch niet draagt en kijk vooral kritisch naar wat je nieuw binnenhaalt. Dat je dat kunt, heb je al laten zien 😉

  Mijn doel is om alleen nog maar kleding te kopen die eerlijk en/of duurzaam is en vooral waar ik echt heel blij mee ben. Dan let ik er inderdaad ook op dat het aansluit bij wat ik al heb. Het liefst wil ik dat morgen geregeld hebben, maar het kost nou eenmaal tijd. Wie weet wordt het uiteindelijk vanzelf wel een capsule wardrobe 🙂

  • Avatar for Hailey 16 augustus 2017 / 00:01

   Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt! Het maken van een capsule wardrobe kost inderdaad tijd., maar dan heb je ook wat!

 4. Avatar for Willemijn
  Willemijn
  9 augustus 2017 / 13:48

  Het belangrijkste is denk ik doen wat bij je past en bij je levensstijl past. Unfancy is zelf ook al helemaal niet meer zo strikt in haar capsules als dat ze in het begin was.

  Wat ik doe: sowieso maar 2 seizoenen, geen 4, want dan zit ik met mooi weer in mei met maar 1 korte broek en ‘mag’ ik de rest nog niet aan want niet in mijn capsule. ik heb geen vast aantal, maar kom ook eerder kleding te kort dan dat ik over heb (ook vanwege zwangerschappen en wisselend gewicht). Wat ik fijn vind aan werken met een capsule is dat ik beter nadenk over aankopen, past het binnen het kleurenschema, past het bij mijn levensstijl, waar kan ik het mee combineren. Daardoor (bijna) geen miskopen meer en een heel aantal fijne (fair) aankopen verder. Ook maak ik voor het seizoen begint een moodboard en lijstje met wat ik nog nodig heb. Ik heb mijn capsule overigens nooit compleet, want ik vind het niet fijn om in 1 keer veel te kopen.

  In jouw geval zou ik zeker gaan voor 2 verschillende capsules, omdat je werkkleding en privé kleding zo ver uit elkaar ligt en je ze amper onderling kunt wisselen. 1 in 1 out doe ik alleen bij het vervangen van items als ze kapot/niet mooi meer zijn, maar goed, ik heb al niet heel veel kleding.

  • Avatar for Hailey 16 augustus 2017 / 00:09

   Wat goed dat jij al een mooie en goed doorgedachte capsule hebt. Een moodboard maken met wat je nog nodig hebt is heel slim (en leuk!)! Verstandig ook dat je niet alles in een keer koopt. Zo kun je goed nadenken of je dat item echt nodig hebt en kun je nadenken over wat en waar je het wil kopen.

 5. Avatar for Marieke | Bluebell Forest 9 augustus 2017 / 14:01

  Ik heb een capsule wardrobe. Maar wel een met wat soepelere regels. Ik koop ieder seizoen nieuwe items en spit mijn kast door. Ik koop alleen dingen die fair zijn en waarvan ik weet dat ik ze echt nodig heb en echt leuk vind. Ik houd me echter niet aan een strikt aantal items. Ik ben er echt heel erg over te spreken! Op mijn blog schrijf ik ieder seizoen ook een update 😉

  • Avatar for Hailey 16 augustus 2017 / 00:11

   Wat leuk, Marieke! Ik zal je blog in de gaten houden voor je updates! Daar ben ik wel benieuwd naar! Goed om te lezen dat je niet heel strikt bent qua aantallen en dat je een manier hebt gevonden die voor je werkt!

 6. Avatar for Lidia 11 augustus 2017 / 07:50

  Leuk om te lezen! Ik ben er al 1 jaar mee bezig en nog steeds aan het finetunen. Maar ik vind het wel fijn om langzamerhand een kledingkast te hebben waarvan veel bij elkaar past. Ik ben niet iemand die veel zwart en wit draagt, dus dat is best een uitdaging. Opruimen is wel heerlijk, al die ruimte in je kast. Dingen die ik niet draag tijdens het seizoen, of die ik gewoon even gehad heb, doe ik vaak ook in een doos. Na een jaar zijn ze dan misschien weer hartstikke leuk.

  • Avatar for Hailey 16 augustus 2017 / 00:14

   Ja, de ruimte die het geeft inde kast lijkt me ook heerlijk!! En kleding even wegleggen kan ook goed werken, inderdaad! Ik vond tijdens het opruimen een broek die ik al had afgeschreven. Ik keek er met andere ogen aan en ik heb hem nu alweer twee gedragen. Heb ik toch ineens weer een “nieuwe” broek. Heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *