Follow my blog with Bloglovin

Nieuw vegan & duurzame kledingmerk: By Monkey

In dit artikel vindt je een review over het vegan fair fashionmerk By Monkey

Mijn hart gaat altijd sneller kloppen van moedige mensen die de missie hebben om de wereld een stukje mooier te maken. Onlangs ging mijn hart weer tekeer toen ik een email kreeg van Rosj. Hij is samen met Brenda (oprichtster van de blog Vegan Monkey) het nieuwe vegan en fair fashion merk By Monkey begonnen. Deze twee toppers streven naar een wereld zonder dierenleed en hun vegan T-shirt collectie gaat hier een steentje aan bijdragen!

Hoe By Monkey begon

Brenda en Rosj zijn allebei ontzettende dierenvrienden. Op een dag wilde Brenda graag iets doen om ervoor te zorgen dat dierenleed tot het verleden gaat behoren. Zij belde Rosj (haar zwager) op met dit verlangen en al snel ontstond het idee om By Monkey te starten: een vegan kledingmerk dat zorgt voor bewustwording. Brenda, die ook designer is, ging naar de tekentafel en ontwierp drie verschillende designs voor hun shirt. Een paar maanden later werd By Monkey een feit en werden Brenda en Rosj officieel ondernemers met een hoger doel!

Een wereld zonder dierenleed

By Monkey collectie - Nieuw vegan & duurzame kledingmerk: By Monkey

De verschillende By Monkey designs

By Monkey streeft naar een wereld zonder dierenleed. Een wereld waarin dieren met empathie worden behandeld, en waarin dierenleed tot het verleden behoort. De shirts van By Monkey hebben daarom een duidelijke boodschap: veganism is the way to go. Deze boodschap wordt via de aansprekende designs op een subtiele manier overgebracht. Als je de shirts ziet, weet je dat de drager een hoger doel nastreeft. Het idee achter het design is de psychologische theorie “the mere exposure effect”. Deze theorie zegt dat hoe vaker mensen een bepaald onderwerp zien of horen, hoe leuker ze het gaan vinden. Door vegan kleding op de markt te brengen, plant By Monkey allemaal zaadjes die er stukje bij beetje voor zorgen dat veganisme populairder wordt. Te gek, toch?!

Goede voor de aarde

By Monkey Vegan fashion sustainable fashion 1024x681 - Nieuw vegan & duurzame kledingmerk: By Monkey

Behalve dat By Monkey het leven van dieren wil verbeteren, wil zij ook bijdragen aan een gezonde kledingindustrie die goed is voor de aarde en voor de kleermakers. Brenda en Rosj hebben hier tot in detail voor gezorgd en maken dit waar.

Gecertificeerd textiel

Alle shirts zijn daarom gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen en Tencel. Dit waarborgt dat er geen pesticiden zijn gebruikt bij de verbouwing van het katoen en dat het gehele productieproces vrij is van giftige stoffen. Behalve het GOTS keurmerk heeft By Monkey ook de Earth Positive, Fair Wear Foundation en Carbon Trust keurmerken. Deze zien op duurzame en eerlijke productie.

Co2-neutrale productie

De shirts van By Monkey zijn volledig CO2-neutraal. Dit hebben ze weten te bereiken doordat bij de productie enkel gebruik is gemaakt van duurzame energie. Dit zorgt ervoor dat, in combinatie met de duurzame textielsoorten, de shirts een 90% lagere uitstoot hebben dan een standaard katoenen shirt.

Verpakkingsmateriaal

Ook aan het verpakkingsmateriaal is gedacht. By Monkey wil zo ver mogelijk uit de buurt van plastic blijven. Zowel voor het transport vanaf de fabriek als naar de klant wordt gekozen voor katoen als verpakkingsmateriaal. Hun fabrikant verstuurt de shirts zelfs in gerecyclede dozen, om zo papier uit te sparen. De hangtags in de shirts zijn gemaakt van touw, waardoor zo min mogelijk plastic wordt gebruikt.

Water gedragen, plastic vrij inkt

De By Monkey Shirts worden bedrukt met veganistisch water gedragen inkt, die vrij is van plastisol. Plastisol is een afscheiding van pvc die goedkoop is, goed hecht en fellere kleuren oplevert. Het is niet biologisch afbreekbaar en daardoor schadelijk voor het milieu. De water gedragen inkt die voor de shirts worden gebruikt, zijn beter biologisch afbreekbaar. Daarbij zijn voor de reiniging van de zeefmachines geen chemische producten nodig, wat ook beter is voor het milieu.

Vegan shirts

By Monkey Vegan fashion sustainable fashion 2 1024x692 - Nieuw vegan & duurzame kledingmerk: By Monkey

Daarnaast is de inkt ook dierproefvrij en veganistisch. De shirts worden bedrukt in een zweefdrukker die geen gebruik maakt van gelatine, maar van een vegan emulsie. De shirts hebben dus niet alleen een vegan boodschap, maar zijn ze ook helemaal vegan geproduceerd.

Goed voor de mens 

De shirts van By Monkey worden geproduceerd in Nederland, Turkije en India. Dit gebeurt volgens de strenge welzijnscontrole van de Fair Wear Foundation. Zij waarborgen dat de kledingarbeiders onder goede omstandigheden werken en een eerlijk loon krijgen voor hun werk.

Mijn By Monkey shirt: Herbivore

By Monkey Vegan fashion sustainable fashion 5 681x1024 - Nieuw vegan & duurzame kledingmerk: By Monkey

Van By Monkey heb ik de Tencel top “Herbivore: gekregen. Op dit shirt staat een schattige dinosaurus. Ik heb alleen niet goed opgelet tijdens Jurassic Park, dus ik kan je niet vertellen wat voor een dino het is, maar dat het een planteneter is, is duidelijk.

Ik viel voor dit shirt omdat het op een aandoenlijke en subtiele wijze duidelijk maakt wat mijn principes zijn. Dit shirt is gemaakt van Tencel. Tencel is een van mijn favoriete textielsoorten omdat het een goede kwaliteit heeft, milieuvriendelijk is en zijdezacht aanvoelt. Dit shirt voldoet ook aan deze omschrijving, dus dat is fijn! Het shirt is met mij meegereisd naar Bangkok, en heeft dus al wat wasbeurtjes gehad. Het shirt is goed in model gebleven.

De mate van de Tencel top vallen iets ruimer dan ik had verwacht. Ik heb een maat M besteld en die is eigenlijk wat te ruim. Dit los ik op door hem in mijn broek te dragen. Dan merk je daar niets meer van. Ik vind het niet erg, maar het is wel goed om dat in gedachten te houden als je de top bestelt.

Bestel je eigen By Monkey shirt en verbeter de wereld

Ik heb enorm veel bewondering en respect voor hoe Rosj en Brenda hun vegan merk hebben opgezet. Ze zijn hierbij uiterst zorgvuldig te werk gegaan en dat onderstreept alleen maar hun missie om een verschil te maken.

Als je op zoek bent naar een mooi shirt die jouw idealen onderstreept, neem zeker een kijkje in de webshop van By Monkey. Ze verkopen zowel dames als herenshirts!

Kende jij By Monkey al? Wat vind je van hun shirts?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met By Monkey. Dit heeft echter geen invloed gehad op mijn mening over By Monkey.

 

Benieuwd naar meer duurzame en eerlijke kledingmerken? Neem dan een kijkje in de Palace of Bliss Fair Fashion Merkengids
Volg:
Deel deze blog!

4 Reacties

  1. Avatar for Manon 20 februari 2018 / 13:40

    Jaa ik ken ze al, een shirtje staat ook op mijn wishlist. Gaat er van de zomer zeker komen, ik kan niet kiezen tussen de wereldbol en die jij aan hebt, beide zo leuk!

    • Avatar for Hailey 21 februari 2018 / 17:46

      Wat leuk dat een By Monkey shirt al op je wishlist staat! Ik vond het ook lastig kiezen tussen deze en die met de wereldbol! Ik snap je “struggle” dus helemaal! Hihi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *