Wellicht ben je het al weleens tegengekomen: kleding met een keurmerk. Een keurmerk is een indicatie dat het kledingstuk voldoet een bepaalde standaard. Hierdoor kun met een gerust hart eerlijk geproduceerde kleding kopen.
Maar welke keurmerken zijn er allemaal? En wat betekenen die keurmerken precies? Dat is, naar mijn mening, lang niet altijd even duidelijk. In de loop der jaren zijn er namelijk veel keurmerken bij gekomen en elk van hen ziet op een ander aspect. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een keurmerk eisen stelt met betrekking tot een milieuvriendelijke productie, maar niet aan de manier waarop de grondstoffen worden verbouwd.
Om je een beter beeld te geven van de verschillende keurmerken en hun betekenis, heb ik de zes meest voorkomende keurmerken voor je op een rijtje gezet.
Mocht je nu denken “poeh, wat een lang verhaal!”. Onder ieder keurmerk staat een samenvatting van de belangrijkste kenmerken!
Fairtrade, Max Havelaar, WTFO
Kleding met een Fairtrade-keurmerk garandeert dat de boeren die de grondstof voor het kledingstuk hebben geleverd, hiervoor een eerlijke prijs hebben ontvangen. Het keurmerk richt zich daarnaast ook op de economische ontwikkeling van de lokale bevolking.
Ook staat het Fairtrade-keurmerk ervoor garant dat de teelt en de vervaardiging van de grondstof op een milieuvriendelijke heeft plaatsgevonden. De naleving van mensenrechten en arbeidsnormen zijn belangrijke uitgangspunten bij de afgifte van dit keurmerk.
Samenvatting Fair Trade, Max Havelaar, WTFO:
- Eerlijke prijs
- Goede arbeidsomstandigheden
- Economische ontwikkeling plaatselijke bevolking
- Milieuvriendelijke vervaardiging
GOTS
GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is te vinden op kleding die voor ten minste 70% bestaat uit biologisch geproduceerd materiaal. Er is sprake van een biologisch materiaal wanneer bij de teelt geen gebruik is gemaakt van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest. Het GOTS-keurmerk kun je onder andere terugvinden op kleding die is gemaakt biologisch katoen, hennep, wol of linnen.
Om dit keurmerk te krijgen moet tijdens de verwerking van de grondstof aan bepaalde eisen zijn voldaan. Zo bestaan er strengen milieueisen voor chemische stoffen en is het verplicht om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken bij de kledingproductie. Het GOTS-keurmerk ziet enkel op de omstandigheden tijdens de productiefase. Omstandigheden in het land worden hier niet in meegenomen.
Verder ziet het GOTS-keurmerk ook op goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen in de productiefase.
Samenvatting:
- Minstens voor 70% uit biologisch materiaal
- Milieuvriendelijke vervaardiging
- Goede arbeidsomstandigheden in de productiefase
- Eerlijke lonen in de productiefase
Fair Wear Foundation
De Fair Wear Foundation is een onafhankelijke Nederlandse organisatie die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Fair Wear Foundation richt zich op de landen waar kleding voor de Nederlandse en Europese markt wordt geproduceerd.
Een kledingmerk kan lid worden van de Fair Wear Foundation indien deze voldoet aan acht arbeidsnormen. Deze arbeidsnormen zijn gebaseerd op de normen van de International Labour Organization ILO) en luiden :
- geen dwangarbeid
- geen discriminatie
- geen kinderarbeid
- vrijheid van (vak)vereniging en het recht op collectieve arbeidsonderhandelingen
- een loon dat de basisbehoeften van het gezin dekt
- geen buitensporig overwerk
- een gezonde en veilige werkplek
- een wettig arbeidscontract
Het lidmaatschap wordt pas afgegeven nadat is gebleken dat de fabrieken en leveranciers voldoen aan de eisen. Er wordt jaarlijks gecontroleerd of het merk nog aan de eisen voldoet.
Samenvatting:
- Goede arbeidsomstandigheden
- Acht internationale arbeidsnormen
PETA-Approved Vegan
Dierenwelszijnsorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) zet zich wereldwijd in voor de rechten van de dieren. Om ervoor te zorgen dat merken en winkels die volledig veganistisch producten verkopen, hebben zij het “PETA-Approved Vegan” keurmerk ontwikkeld.
Het PETA-Approved Vegan keurmerk is gratis te verkrijgen nadat de het merk of winkel een vragenlijst heeft ingevuld en een verklaring heeft ondertekend. Met deze verklaring belooft het merk dat zij het alleen zullen plaatsen op producten die veganistisch zijn. Het keurmerk wordt dus afgegeven op goed vertrouwen en er vindt geen strikte controle plaats op naleving van de vereisten.
Naast kleding kan het keurmerk mag worden toegepast op accessoires en sport- en woonartikelen.
Samenvatting:
- Veganistische kleding, accessoires, woonartikelen, sportartikelen
OEKO-TEK Standard 100
OEKO-TEX Standard 100 is een keurmerk dat richtlijnen heeft opgesteld ten aanzien van gezondheidsaspecten in de textielproductie. Dit keurmerk stelt voorwaarden aan het gebruik van schadelijke stoffen, zware metalen en bestrijdingsmiddelen in de textielproductie. De Oeko-Tex Standard 100 kan in de verschillende productiefasen worden toegepast. Vanaf welk moment het product wordt getoetst aan de Oeko-Tex Standard 100 richtlijn, is afhankelijk van of de grondstoffen of het eindproduct worden gecertificeerd. Controle op naleving van de vereisten wordt gedaan door onafhankelijke inspecteurs
Milieuvriendelijke productie is niet een hoofddoel van de OEKO-TEX Standard 100, maar gezien de aard van de richtlijnen, zegt dit keurmerk indirect ook iets over de milieuvriendelijkheid van een merk/product.
Samenvatting:
- Gezondheidsaspecten in de textielproductie
- Indirect ook milieueisen
SA 8000
SA8000 is een standaard die eisen stelt aan de arbeidsomstandigheden binnen ondernemingen en/of productieketens. Deze standaard wordt naast de kledingsector in een breed aantal sectoren toegepast zoals de voedingssector. Net als bij de Fair Wear Foundation zijn de normen van de SA 8000 onder andere gebaseerd op de normen van de ILO. De toetsingscriteria zijn daardoor vergelijkbaar. Naast de ILO is de SA 8000 ook gebaseerd op normen die voortkomen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Samenvatting
- Goede arbeidsomstandigheden
- Acht internationale arbeidsnormen
Let jij erop of kleding voorzien is van een keurmerk? Welk keurmerk vind jij belangrijk?
Goed stuk! Deze wordt weer opgeslagen ;).
Goed om te horen! 😀
Wat een goed artikel. Als ik heel eerlijk ben let ik er totaal niet op, zeker een eyeopener dus!
Dat is fijn om te horen! Nu heb je een beetje een idee waar je op kunt letten als je winkelt!
Wat een handig artikel! Dankjewel!
Graag gedaan!