Follow my blog with Bloglovin

De zoektocht naar de beste friet van Amsterdam (deel 1)

In dit artikel deel ik mijn zoektocht naar de beste friet van amsterdam

Als je aan mij zou vragen wat mijn favoriete eten is, dan zeg ik, zonder daar ook maar een moment over na te denken, “FRIET”. Ja, er zijn vast gerechten op de wereld die hoogstaander zijn dan goudgeelgebakken aardappelslierten, maar daar gaat mijn hart niet sneller van kloppen. Voor een heerlijke bakje friet, met een volle smaak, goede structuur en een heerlijk zoutlaagje mag je mij best ’s nachts wakker maken. Maar het moet dan wel écht lekkere friet zijn. Anders is het toch beter om mij te laten slapen.

De lekkerste friet die ik ooit heb gegeten, was toch zonder enig twijfel de friet van Piet Friet in Lelystad. Het water loopt me al in de mond als ik er alleen maar aan denk. Een knapperige structuur en een explosieve smaaksensatie waar je haast emotioneel van wordt. Dat is wat ik mij herinner van Piet Friet.

Helaas heb ik tot op heden nog niet zulke lekkere friet weten te vinden in Amsterdam. Aangezien mijn liefde voor friet zo diep zit, ben ik tot de conclusie gekomen dat het noodzakelijk is om daar verandering in te brengen. Daarom heb ik de heuse Palace of Bliss Friettour in leven geroepen, waarbij ik -volledig off topic- op zoek ga naar de beste friet van Amsterdam. Samen met een andere frietfanaat, Lisette, ben ik daarom onlangs op zoek gegaan naar de beste friet van Amsterdam.

Vlaams Friethuis Vleminckx 

IMG 0168 1 1 - De zoektocht naar de beste friet van Amsterdam (deel 1)

Je kunt geen toeristenboekje openslaan of er staat wel in dat je absoluut friet móet eten bij Vleminckx in de Voetboogstraat. Vleminckx heeft een soort gat in de muur, waar iedere dag rijen Amsterdammers en toeristen staan om een frietje te proeven. Als sinds 1957 zit Vleminckx op deze A-locatie en ze pretenderen in ieder geval zelf de beste friet van Amsterdam te hebben.

Aangezien ik dat liever zelf beoordeel, begon de zoektocht naar de perfecte friet bij Vleminck. Lisette en ik kwamen tot de volgende conclusie:

 • De structuur is goed. De friet is lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Voldoende aardappelig.
 • De frieten zijn erg vers. Wij kwamen allebei tot de professionele conclusie dat dit vast te maken had met het frituurvet dat voldoende vers was.
 • De friet is een beetje vettig, maar niet al te storend.
 • De zak zat vol met grote stukken friet. Niet van die kleine harde gruisstukjes, die overblijven aan het einde van een bakbeurt.
 • De smaak van de friet is lekker, maar niet spectaculair of uitgesproken. De smaak explosie die ik mij herinner van Piet Friet, bleef helaas uit. Op een schaal van 1 tot Piet is de smaak een 7.

De friet van Vleminckx is zeker lekker en is de moeite van het eten waard. Friet van Piet is het niet, maar lekker is het wel!

Donnies

IMG 0177 1 - De zoektocht naar de beste friet van Amsterdam (deel 1)

Op het Gerard Douplein in Amsterdam, vind je het leuke tentje Donnies. Bij Donnies kun je vegan doner eten, die echt extreem lekker is by the way. Ik was benieuwd naar hun friet en Lisette en ik besloten daarom een portie te bestellen.

Wij kwamen tot de volgende conclusie:

 • De frieten hadden stukjes schil. Als frietkenners beoordeelden wij deze friet daarom als de wat luxere versie van friet. Niet voorgesneden uit een zak maar zelf gesneden.
 • De structuur van de friet was goed. De stukjes waren knapperig van buiten en zacht van binnen.
 • De frieten waren vers.
 • De stukken friet waren een stuk kleiner dan bij Vleminckx, maar nog steeds een prima formaat.
 • De smaak was bij de eerste paar frietjes redelijk uitgesproken en erg lekker. Daarna verdween deze uitgesproken smaak vreemd genoeg. Erg jammer en geen idee hoe dat komt. Op een schaal van 1 tot Piet is ook de smaak van de frieten van Donnies een 6,7.
De Frietboutique 

IMG 0191 1 1 - De zoektocht naar de beste friet van Amsterdam (deel 1)

In de wat chiquere Koninginnenbuurt in Amsterdam vind je De Frietboutique. De naam van De Frietboutique gaf mij op voorhand het idee dat dit een overweldigende smaaksensatie zou moeten worden. Ik kwam tot de volgende conclusie.

 • De structuur was niet wat ik ervan gehoopt had. De frieten waren redelijk slap en niet heel knapperig en wat aardappelig. Mogelijk kwam dit doordat de frieten niet zo goed doorbakken waren.
 • Ook deze frieten hadden schil. Dat had ik bij een frietboutique ook wel verwacht.
 • De grootte van de stukken was goed. Nette stukken, waar je wel blij van wordt.
 • De smaak van de frieten was niet zo goed. De frieten hadden een flauwe smaak, die weinig uitgesproken was. Op een schaal van 1 op Piet, scoren de frieten van De Friet Fabriek een 4. 
De Frietfabriek

IMG 0197 1 1 - De zoektocht naar de beste friet van Amsterdam (deel 1)

Als laatste stop van deze eerste editie van de Palace of Bliss Friettour, brachten Lisette en ik een bezoekje aan De Frietfabriek. De Frietfabriek is gelegen op de grens van Amsterdam en Amstelveen en wordt druk bezocht door mensen die na een rondje sporten in het Amsterdamse Bos, de calorieën aanvullen met een frietje. De conclusie over De Frietfabriek luidt als volgt:

 • De structuur van de frieten was goed. Ze zijn lekker knapperig en hebben een goede bite.
 • Qua looks lijken deze frieten op die van Vleminck. Ze bevatten geen aardappelschil.
 • De frieten waren vers. Onze conclusie was dat het frituurvet bij De Frietfabriek daarom goed was.
 • Helaas bestond de portie uit veel kleine stukjes.
 • Deze frieten roken heel lekker en daardoor veelbelovend qua smaak.
 • Jammer genoeg zat er niet genoeg zout op de friet. Heel jammer, want de smaak leek iets weg te hebben van de frieten van Piet. Ik denk dat het de smaak ten goede was gekomen als er meteen voldoende zout was aangebracht. Dan had dat lekker kunnen intrekken en de smaak doen uitspringen. Op een schaal van 1 op Piet een 6,8.
Conclusie van de eerste friettour

De lekkerste friet van Amsterdam hebben Lisette en ik helaas nog niet gevonden. Naar mijn mening was de friet van Vleminckx uit deze vier het beste. Lisette had een lichte voorkeur voor de frieten van Donnies. Frieten die smaken zoals de frieten van Piet dat deden heb ik helaas nog niet gevonden. Ik kan dan ook alleen maar concluderen dat er maar snel een vervolg moet komen om deze editie van de friettour.

Heb je een tip of wil je mee?

Weet jij goede friet (in Amsterdam) die ik écht moet proberen, laat het mij weten. Ik sta open voor suggesties. Ben je net als Lisette en ik geobsedeerd door friet en wil je samen met mij de tweede editie van de friettour verzorgen, laat het mij weten. Ik zeg altijd maar zo, hoe meer frieten, hoe meer vreugd!

Wat is jouw favoriete plek om friet te eten?

Volg:
Deel deze blog!

11 Reacties

 1. Avatar for Rody
  Rody
  29 oktober 2017 / 10:12

  Goede tips! De biologische friet van Pont Neuf in Noord vind ik echt geweldig! πŸ™‚

  • Avatar for Hailey 30 oktober 2017 / 23:29

   Dat klinkt goed! Die gaat op “te proberen” lijst! Dankjewel voor de tip!

 2. Avatar for Desi 29 oktober 2017 / 10:37

  De friet van dophert is lekker! Het zijn wel van die kleine franse frietjes, dus daar moet je maar net van houden πŸ™‚

  • Avatar for Hailey 30 oktober 2017 / 23:29

   Oh, ja! Franse friet! Daar houd ik zeker van! ik ga ze binnenkort uitproberen! Dankjewel voor de tip!

  • Avatar for Hailey 30 oktober 2017 / 23:30

   Haha! Ja, een heel zwaar leven is het zo! πŸ™‚

 3. Avatar for Bram
  Bram
  29 oktober 2017 / 14:10

  De Frietsteeg in Zuid, ook erg lekker πŸ™‚

  • Avatar for Hailey 30 oktober 2017 / 23:34

   Ja! Die wilde ik ook proberen, maar we zaten vol! Zullen we het anders een keer samen uitproberen? Kunnen we gelijk bijkletsen!

   • Avatar for Bram
    Bram
    31 oktober 2017 / 13:38

    Goed idee!! appen wel even πŸ™‚

 4. Avatar for Robert Smits
  Robert Smits
  29 oktober 2017 / 18:14

  De Patatza(a)k in Amsterdam. Super frites. Ik ken mensen uit de provincie Utrecht die er voor naar Amsterdam komen.

  • Avatar for Hailey 30 oktober 2017 / 23:35

   Wat een goede tip! Hier had ik nog niet van gehoord! Hij gaat op de lijst om uit te proberen! Leuk! Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *