Follow my blog with Bloglovin

Beginnen met yoga: welke stijl kies je?

Beginnen met yoga

Beginnen met yoga - Beginnen met yoga: welke stijl kies je?

Met enige regelmaat word ik benaderd door mensen die graag willen beginnen met yoga, maar geen idee hebben waar te beginnen. Bij de meeste yogastudio’s worden verschillende stijlen yoga aangeboden, waardoor men al snel door de bomen het bos niet meer ziet en helemaal niet aan yoga begint. Super zonde! Yoga is super tof en ontzettend goed voor je. Daarom zal ik je vandaag uitleggen hoe je het beste kan beginnen met je yoga-avontuur.

De keuze is reuze

 

Zoals ik al zei worden bij de meeste yoga studio’s allerlei verschillende yogastijlen aangeboden, denk aan Iyengar, Astanga, Bikram en Kundalini. Natuurlijk wordt op de website van een studio wel uitgelegd wat de verschillende stijlen inhouden, maar dat zegt jou als yoga dummie nog steeds niet zo veel. Dit kan de drempel om zo’n yogastudio binnen te lopen behoorlijk hoog maken. Hier liep ik zelf ook tegenaan toen ik begon met yoga, dus ik begrijp het goed.

Maak het hoeft niet zo moeilijk te zijn, als je de keuze in het begin beperkt tot drie stijlen: yin yoga, hatha yoga en vinyasa yoga. Dit zijn de meest toegankelijke yogastijlen, waardoor je makkelijk een goed beeld kan krijgen van wat yoga is. Ik ga je uitleggen wat de verschillende stijlen inhouden en dan weet ik zeker dan jij heel snel een yogi wordt!

Yin yoga

 

Dit is een hele rustige yoga stijl, waarbij de verschillende houdingen (asanas) langer worden aangehouden dan bij andere stijlen. Tijdens een yinles kan het zomaar gebeuren dat je vijf of tien minuten in dezelfde houding blijft zitten. Hierdoor krijgen je pezen, spieren en weefsel goed te mogelijkheid om zich te openen en soepel te worden.

Yin yoga is ook meditatieve vorm van yoga. Doordat je langer in de houdingen blijft zitten geef je je lichaam de mogelijkheid om te ontspannen. Zo ontstaat er meer ruimte in je lichaam en in je geest, waardoor je ook beter “in het moment” kan zijn.

Hatha yoga

 

Dit is de bekendste vorm van yoga. Als iemand het over yoga heeft, dan wordt in de meeste gevallen hatha yoga bedoeld. Zelf ben ik ook ooit met hatha yoga begonnen en door deze yoga stijl heb ik uiteindelijk besloten yogadocent te worden.

Hatha is een actievere yogavorm dat yin yoga. De verschillende houdingen volgen elkaar in een sneller tempo op dan bij yin yoga. Hierdoor is hatha yoga ook een fysieke yoga vorm. Ook in deze vorm worden sommige houdingen wat langer aangehouden.

Verder wordt er bij hatha yoga ook aandacht besteed aan de ademhaling tijdens het uitvoeren van de houdingen. Dit zorgt voor een meditatieve en ontspannen werking en wordt je heerlijk zen :-).

Vinyasa yoga

 

Dit is een hele actieve en dynamische vorm van yoga. Meestal als men het heeft over power yoga, dan wordt daarmee vinyasa yoga bedoelt. Inmiddels is deze stijl mijn favoriete yogastijl en de lessen die ik geef zijn in deze stijl.

De houdingen worden in een serie uitgevoerd welke tijdens een les een aantal keer wordt herhaald. De serie kan iedere keer anders zijn, dus geen enkele les is hetzelfde. Alle bewegingen worden gesynchroniseerd met een ademhaling. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een vinyasa les heel bewust met je ademhaling bezig bent en dat heeft een ontspannen werking.

In een vinyasa les is het overigens ook wel mogelijk dat een houding langer wordt aangehouden, maar dat zal eerder een aantal ademhalingen zijn dan vijf minuten.

Ontdek je stijl!

 

Hopelijk heb je door mijn overzicht wat beter een idee waar te beginnen als het om yoga gaat. Laat alle overige stijlen in het begin nog even links liggen en beperk je tot deze drie. Hierin valt al voldoende te ontdekken en zodra je een beter weet wat bij je past, dan kan je altijd een lesje van een andere stijl uitproberen.

Mijn advies is om gewoon te starten met yoga. Probeer alle drie de stijlen uit en ervaar welke les je het prettigst vindt. Zo ontdek je van zelf welke stijl het beste bij jou past.

Zodra je eenmaal bent begonnen, komt de rest vanzelf!

Namasté!

Welke yogastijl spreekt jou het meeste aan?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *