Follow my blog with Bloglovin

8 tips voor als je wilt beginnen met paaldansen

8 tips voor als je wilt beginnen met paaldansen

Als paaldansdocent werk ik voornamelijk met beginnende paaldansers. Vaak krijg ik enthousiaste maar nerveuze meiden bij mij in de les. Vol verwachting starten ze met de les en de reacties die ik achteraf krijg zijn eigenlijk altijd positief. Dat is ook niet heel vreemd, want paaldansen is nu eenmaal te gek!

Wellicht speel jij al met de gedachten om te beginnen met paaldansen (doen, doen!). Om ervoor te zorgen dat jij voorbereid op je eerste les verschijnt, deel ik in dit artikel acht dingen die je moet weten voordat je begint met paaldansen!

1. Een blote huid is functioneel

Ik zal eerlijk toegeven dat ik tijdens mijn eerste drie paaldanslessen een lange broek aan had. Ik voelde me niet prettig in een kort broekje en ik zag het nut van het dragen van een korte broek ook niet in. Als je paaldanst hoef je niet per se sexy te zijn, dus dan is een korte broek ook niet nodig. Toch?

FOUT! Paaldanseressen dragen geen korte broek omdat dit sexy is, maar omdat het functioneel is. Een blote huid zorgt er namelijk voor dat je grip hebt in de paal. Zonder blote armen, benen, rug en buik zijn, is paaldansen zelfs gevaarlijk omdat je makkelijk uit de paal kunt glijden. Zorg er dus voor dat je een kort broekje en een shirt met korte mouwen meeneemt naar je eerste les.

2. Je lichaam zal veranderen

Tijdens paaldansen train je met je eigen lichaamsgewicht. Het leuke aan paaldansen is dat je het niet per se door hebt dat je met flink wat kilo’s aan het werk bent. Onopgemerkt zal je hierdoor binnen een paar weken tijd al sterker worden, val je af en zullen de fysieke kenmerken van je lichaam veranderen.

3. Paaldansen heeft een emotioneel helende werking

Dit is een reden waarom ik paaldansen zo fantastisch vind. Paaldansen zorgt er niet alleen voor dat je sterker wordt, maar het geeft ook een enorme mentale boost. Het gevoel dat het geeft wanneer je een nieuwe move onder de knie krijgt is onbeschrijfelijk. Dit doet zo ontzettend veel voor je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde! Fantastisch vind ik dat!

Sinds ik paaldans ben ik mij ervan bewust dat ik een sterk mens ben. Voordat ik paaldanste vond ik mijzelf totaal niet sterk. Maar doordat ik weet dat ik keer op keer tijdens het paaldansen mag ervaren dat ik ondersteboven aan mijn armen kan hangen, weet ik dat ik ook sterk genoeg ben om te dealen met wat mij ook zal overkomen.

Op de momenten dat ik mij zwak voel, is mijn danspaal er altijd om mij eraan te herinneren dat ik sterk ben! In het artikel “Dit is waarom ik paaldans” vertelde ik je hier meer over. 

4. Je zult regelmatig moeten uitleggen dat je geen stripper bent 

Ondanks dat paaldansen steeds meer een geaccepteerde sport is, zijn er toch nog veel mensen die paaldansen associëren met een stripclub. Ondanks dat ik niets heb tegen dames die dansen in de stripclub, is het wel jammer dat paaldansen vaak hiermee wordt geassocieerd. Het gebeurt hierdoor namelijk ook weleens dat mensen mij veroordelen vanwege de sport die ik doe. Ik zit daar niet zo mee, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden.

5. Je krijgt het snel (genoeg) onder de knie

Vaak zitten er twee soorten mensen in mijn les:

 1. mensen die alles meteen oppikken en kunnen;
 2. mensen die moeite hebben met de oefeningen.

Mocht het zo zijn dat jij in de tweede categorie valt, dan wil ik je aanmoedigen om niet na één les op te geven. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer tijd nodig om dingen te leren, maar dat betekent niet dat je het niet kunt leren. Zolang je doorgaat met oefenen en blijft proberen, dan lukt het van zelf. Echt waar. Beloofd!

6. Pijn en blauwe plekken worden normaal

Ik ga er geen doekjes omheen winden, paaldansen doet pijn. De één wordt sneller blauw dan de ander, maar de pijn doet het eigenlijk bij ons allemaal. Je benen, voeten, buik, armen, schouders, niets blijft bespaard. Maar hey, het hoort erbij en het went snel genoeg.

Bovendien gebeurt er na verloop van tijd bij iedere paaldanseres hetzelfde: ze wordt trots op haar blauwe en pijnlijke plekken! Het is namelijk een teken dat je hard hebt gewerkt en het is een prima gespreksonderwerp tijdens feesten en partijen!

66FC9EEE BD8B 4C53 8E3F FED73F72A6DC 987x1024 - 8 tips voor als je wilt beginnen met paaldansen

7. Je bent sterk genoeg

Een veelgehoorde fout is dat mensen denken dat ze niet sterk genoeg zijn om te paaldansen. Je hoeft namelijk niet sterk te zijn om te beginnen met paaldansen. Van paaldansen word je sterk, dus de kracht die je nodig hebt in de paal komt vanzelf. Je hebt een voorsprong als je al wat sterker bent, maar dat is geen voorwaarde om te beginnen met paaldansen.

8. Je zult verslaafd raken

De tijden dat je niet de motivatie kon vinden om te gaan sporten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen, want paaldansen is ontzettend verslavend! Wat begint met één les per week worden er als snel twee, drie of misschien wel veel meer! En dat is alleen maar leuk!

Door een sport te vinden die je leuk vindt en waar je blij van wordt, is het veel makkelijker om een fanatieke sporter te worden.

En? Begint het al te kriebelen om binnenkort ook eens in de paal te klimmen? Laat het mij weten!

 

Pin voor Later - 8 tips voor als je wilt beginnen met paaldansen

8 tips voor de beginnende paaldanser - 8 tips voor als je wilt beginnen met paaldansen

Volg:
Deel deze blog!

2 Reacties

 1. Avatar for REL
  REL
  9 januari 2022 / 16:26

  wauw wij zitten precies op 1 lijn
  en het valt allemaal mee als ik jou volg…
  te gek…

  • Avatar for Luna
   Luna
   9 november 2022 / 11:35

   Echt de allertofste sport die ik ooit heb gedaan! 💜 Ik was ook heel zenuwachtig voor de eerste les maar nu ben ik ondertussen verslaafd. 😄😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *