Follow my blog with Bloglovin

Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Onlangs was ik op visite bij het fair fashion merk Bannou. Meer over dit eerlijke merk en de daarbijbehorende winkel I love Vintage in Amsterdam, lees je hier.

De tijd dat het dragen van fair fashion betekende dat je er in een vormloze hobbezak bij moet lopen, ligt gelukkig al een tijdje achter ons. Steeds vaker ontdek ik duurzame merken, die op hun eigen en unieke manier een positieve bijdrage leveren aan de mode-industrie. Een goed voorbeeld van zo’n merk is Bannou. Bannou is een Nederlands merk dat geïnspireerd is door de vintage en retro look. Onlangs werd ik door de dames van Bannou uitgenodigd om nader kennis te maken met het merk en een aantal van hun outfits uit te proberen. Ik laat je met veel plezier zien welke outfits ik heb gepast én ik vertel je graag meer over dit mooie merk!

Eerst was er “I Love Vintage”

Bannou fashion 8 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Bannou is in 2013 opgericht door Faranak Mirjalili. Faranak is tevens de oprichtster van de succesvolle kledingwinkel I Love Vintage. In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden verkopen ze bij I Love Vintage niet uitsluitend tweedehandskleding. De naam verwijst naar collectie die is geïnspireerd door kleding uit de jaren ’20, ’50 en ’60. Een groot deel van de collectie van I Love Vintage bestaat uit nieuwe kleding, schoenen en accessoires. Daarnaast vind je er ook exclusieve vintage.

Al sinds het begin van I Love Vintage was het doel van Faranak om vrouwen te helpen met het vinden van de perfecte jurk. Mooie kleding, die de vrouwelijke vormen viert en de vrouw zelfvertrouwen geeft.

Maar de wens van Faranak hield hierbij niet op. Naast dat ze iedere vrouw wilde helpen met het vinden van de perfecte jurk, wilde ze ook bijdragen aan een liefdevolle en gezonde kledingindustrie. Daarom besloot ze om haar eigen eerlijke en duurzame kledinglijn op te richten. En zo is in 2013 Bannou geboren.

Bannou fashion 9 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Bannou fashion 10 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Bannou: duurzaam en transparant

Wat Bannou kenmerkt is dat zij volledig transparant is over haar productieproces en de herkomst van haar materialen. De collectie van Bannou is gemaakt van duurzame materialen zoals Tencel (vezel van de eucalyptus boom) en GOTS gecertificeerd katoen. Een klein deel van de collectie is gemaakt van niet-gecertificeerd katoen.

De duurzaamheidpiraminde

Bannou fashion 4 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Om er zeker van te zijn dat haar klanten weten hoe duurzaam hun aankoop is, heeft Bannou een duurzaamheidpiramide ontwikkeld. Elk kledingstuk is voorzien van een kaartje waarop wordt aangegeven waar in de piramide het kledingstuk zich bevindt.

Kleding die is gemaakt van GOTS-gecertificeerd katoen staat boven aan de piramide. Ook de vintage kleding die je vindt bij I Love Vintage staat helemaal bovenaan, omdat deze kleding 100% gerecycled is.

Als het is gemaakt van Tencel dat staat het op de tweede plek in de piramide. Dit is bewust gedaan omdat Tencel (het bedrijf dat de textielsoort lycocell heeft gepatenteerd), geen inzage geeft in hun productieprocedure. Hierdoor kan Bannou niet met zekerheid spreken over de mate van duurzaamheid van dit materiaal.

Onderaan de piramide staat kleding die is gemaakt van een niet duurzaam materiaal zoals nylon (voor kanten kleding) of niet-gecertificeerd katoen.

Bannou streeft ernaar om kleding te produceren die bovenaan hun piramide staat, maar dit is in de retro wereld niet meteen mogelijk. Daarom laten zij hun klanten er langzaam aan wennen dat duurzame kleding ook betaalbaar is.

Duurzame knopen
DSC08241 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

De knoop gemaakt van de corozonoot

Omdat Bannou ernaar streeft om haar gehele collectie van begin tot eind duurzaam te maken, is zij ook op zoek gegaan naar manieren om details zoals knopen en ritsen volledig duurzaam te produceren. Aan duurzame ritsen wordt nog gewerkt, maar duurzame knopen hebben ze bij Bannou. De knopen worden namelijk gemaakt van de Corozo noot en dit wordt gedaan in Amsterdam.

De Corozo noot is afkomstig van de ivoor palm. Enkel de noten die uit de boom zijn gevallen, zijn geschikt om een knoop van te maken. Zo doe je de natuur dus geen kwaad.

Een zacht prijsje

Bannou fashion 5 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Doorgaans zijn alle modellen uit de collectie gemaakt van Biologisch katoen, Tencel, en gewoon katoen. Zo zorgt Bannou ervoor dat zij voor een ieder wat wils in de collectie heeft. Het verschil in de mate van duurzaamheid zie je ook terug in de prijzen. Een kledingstuk dat is gemaakt van het duurzaamste materiaal is net iets duurder dan een kledingstuk dat van niet-gecertificeerd katoen is gemaakt.

Overigens is de gehele collectie zacht geprijsd. Gemiddeld kost een kledingstuk tussen € 50 en € 100.

Bannou kan haar prijzen zo laag houden, omdat zij haar textiel in grote balen inkoopt. Hierdoor kan het voorkomen dat zij drie seizoenen lang nieuwe modellen produceren van dezelfde baal. Zo komen regelmatig dezelfde kleuren terug in een de collecties, maar de modellen zijn iedere keer weer anders.

Ook doen ze niet mee aan de modeseizoenen, maar brengen druppelsgewijs collecties uit die seizoensbestendig zijn. Zo voorkomen ze voorraadoverschotten. Daarbij zorgt hun klassieke en tijdloze kleding er ook voor dat ze geen trends hoeven te volgen, maar alleen de prachtige lijnen van het vrouwenlichaam!

Eerlijke productie

De productie van BANNOU’s vindt plaats in Roemenië, waar de kledingstukken gemaakt worden door vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. De dames werken onder omstandigheden die meer dan voldoen aan de arbeidsregels van de EU. In dit filmpje zie je het alterlier waar de kleding van Bannou wordt gemaakt.

Mijn Bannou passessie

Bannou fashion 12 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Een volle paskamer 🙂

Bannou wordt verkocht bij I Love Vintage in Amsterdam. Onlangs stapte ik op mijn fiets en reisde ik af naar de vestiging op de Prinsengracht. Ik ben best vaak langs I Love Vintage gefietst en iedere keer dacht ik “daar wil ik nog een kijkje nemen!”, maar het kwam er nooit van. Gelukkig is daar nu eindelijk verandering in gekomen.

De entree van I Love Vinateg ziet er al heel vrolijk en vintage uit. De winkel is ontzettend ruim en overzichtelijk ingedeeld. In het eerste deel van de winkel vind je de exclusieve vintage items en de collecties van andere merken die retro geïnspireerd zijn. Ook vind je bij I Love Vintage het fair fashion merk People Tree. Het zijn vooral de jurken van dit merk die een retro look hebben. Heel erg leuk!

Achterin de winkel vind je de collectie van Bannou, petticoats en Charleston jurkjes! Er is een prachtige en ruime kleedkamer die je helemaal in de jaren 20 stemming brengt.

Ik werd heel vriendelijk ontvangen door Aisha, de creative manager en designer van Bannou. Zij gaf mij een uitgebreide rondleiding door de winkel, vertelde mij meer over Bannou en liet mij de collectie zien. Bij Bannou kan je eigenlijk terecht voor alles dat je hartje begeert: broeken, rokken, shirtjes, blouses, jurken. Ze hebben het allemaal.

Drie outfits!

Ik koos uiteindelijk drie verschillende rokken en shirtjes uit om uit te proberen.

Bannou fashion 13 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

De eerste rok die ik probeerde is de Joan Pencil Skirt van tencel. Dit is een kokerrok met twee bandjes. De bandjes kun je recht dragen of kruisen op je rug. Gekruiste bandjes zitten net wat steviger, waardoor ze minder snel van je schouders zakken. Ook kun je met de bandjes de lengte van de rok aanpassen. Heel handig!

Ik probeerde de Joan Pencil Skirt zowel in het rood als in het blauw. Ik vind ze allebei heel erg mooi, maar de rode vind ik net iets mooier staan bij mijn huid. Ik combineerde de rok met de Eve Top die is gemaakt van biologisch katoen.

Bannou fashion 14 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

De tweede rok die ik probeerde was de Joan Cirkel Skirt van biologisch katoen. Het is een wijde rok en met twee straps. Aangezien deze cirkelrok zo wijd is, kun je er ook heel goed een petticoat onder dragen, waardoor je een ultieme vintage look creëert. Ik combineerde de rok met de Dorothee top die is gemaakt van biologisch katoen.

Bannou fashion 6 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Ik was vroeger een heel groot fan van Seks and the City. In een aflevering droeg de hoofdpersoon Carrie Bradshaw ook een petticoat. Sindsdien wilde ik ook een petticoat. Ik was zo blij als een kind dat ik eindelijk een petticoat aan had. Kijk maar! Haha!

Bannou fashion 16 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Als laatste probeerde ik de Bannou Zola rok. Van voren lijkt dit op een “normale” rok, maar van achteren gebeurt er van alles! Door de verschillende lagen stof krijg je 1. lekker volle billen en 2. mooie ronde heupen en een taille. Doordat ik een redelijk recht figuur heb, doet deze rok een hele hoop voor mijn figuur! Heel leuk om te zien! Ik combineerde de rok met de Dorothee top die is gemaakt van biologisch katoen.

Bannou fashion 18 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Wat ik droeg

Dit is wat ik heb gepast:

Bannou Pencil Skirt– Tencel –  € 79

Bannou Circle Skirt – Bio katoen – € 59,50

Bannou Zola Skirt – Tencel – € 89

Dorothee top – Bio katoen – € 39,50

Eve top zwart – Bio katoen – € 34,50

Eve top roze – Biokatoen – € 39,50

Conclusie: Bannou is top!

Bannou Fashion 22 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Mijn Bannou Circle Skirt. Kijk eens hoe blij ik ermee ben!

Het was erg leuk om de collectie van Bannou beter te leren kennen. Wat ik heel prettig vond is dat de dames in de winkel heel veel konden vertellen over het merk. Daarbij konden zij mij ook heel goed adviseren over het type kleding dat het beste bij mij zou staan. Alles dat ik heb aangepast vond ik mooi staan en zou ik ook in het dagelijks leven dragen. Doordat de collectie zo zacht geprijsd is, is het ook goed te doen om een aantal mooie kledingstukken van Bannou toe te voegen aan je garderobe.

Ik vind het erg leuk dat ik Bannou beter heb leren en ben ook zeker erg enthousiast over dit merk!

Bannou Fashion 21 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Zelf proberen?

Bannou Fashion 24 - Fair fashion merk Bannou: duurzame kleding met een retro tintje!

Mijn Bannou Pencil Skirt

Als je garderobe toe is aan een uniek kledingstuk, dan kan ik je zeker adviseren om eens een kijkje te nemen bij Bannou. Online vind je de gehele collectie in de webshop. Offline kun je Bannou vinden aan de Prinsengracht 201A in Amsterdam.

Meer informatie over Bannou vind je uiteraard ook op hun website!

Kende jij het fair fashion merk Bannou al?
Volg:
Deel deze blog!

4 Reacties

  1. Avatar for Mariëlle 17 december 2017 / 11:42

    Het is niet mijn stijl, maar ik vind het jou erg mooi staan. En wow, die prijzen zijn nog leuk ook!

    • Avatar for Hailey 18 december 2017 / 14:02

      Dankjewel! Ja, de prijzen zijn heel erg fijn! Ze hebben een uitgebreide collectie hoor, dus wie weet zit er wel iets anders voor je tussen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.